Objavljeno: 23.12.2008 | Avtor: David Vidmar | Monitor December 2008

Spletne ankete

Vsi smo že kdaj po elektronski pošti dobili prošnjo, da izpolnimo kak vprašalnik ali anketo prek spleta. Če ne drugače, smo bili deležni prošnje prijatelja, čigar prijateljica dela na FDV diplomo na temo blogov in prosi, da izpolnimo kratko anketo, kakšnih 65 vprašanj, recimo.

Kot vedno - pri izdelavi anket nam lahko pomaga splet oz. proste aplikacije v njem. Spletišč za izdelavo spletnih anket in vprašalnikov je precej, za naš pregled smo jih izbrali pet. Večinoma so si zelo podobna - vsa ponujajo brezplačne pakete, s katerimi lahko izdelamo dokaj zapletene ankete, plačljivi paketi pa omogočajo poglobljene analize rezultatov in različne načine izvoza podatkov, da jih lahko obdelamo v Excelu ali programih za statistično obdelavo podatkov. Trg ni prav velik, konkurenca je huda, zato se spletišča trudijo ponuditi uporabnikom kar največ.

SurveyMonkey

SurveyMonkey

Izdeluje: SurveyMonkey.com, www.surveymonkey.com.
Cena: Brezplačno, profesionalni paket 20 USD na mesec ali 200 USD na leto.
Za: Razširjenost, zanesljivost.
Proti: Hude omejitve brezplačnega paketa, občasna počasnost strani.

SuveryMonkey je verjetno najbolj razširjena aplikacija za izdelavo vprašalnikov. Uporabljajo jo številna znana podjetja, ki izdelujejo programsko opremo, in druga. Pri brskanju po elektronski pošti v uredništvu smo našli kar nekaj sporočil, v katerih nas podjetja nagovarjajo, naj odgovorimo na anketo, ta pa je narejena s spletnim orodjem SurveyMonkey. Med vsemi anketami se v naših poštnih arhivih največkrat znajde prav SurveyMonkey.

Kot smo napovedali v uvodu, SurveyMonkey ponuja poleg dveh plačljivih paketov tudi brezplačen paket, ki kljub brezplačnosti omogoča več kot samo izdelavo osnovnih anket. Možnosti v brezplačnem paketu je morda nekaj premalo za profesionalno rabo, za posameznike in priložnostne "anketarje" pa povsem dovolj. Brezplačni vprašalniki so omejeni na deset vprašanj in sto odgovorov na vprašalnik, v vprašalnike lahko dodajamo več kot 20 različnih vrst vprašanj, kot so izbirna vprašanja, vprašanja, pri katerih označimo eno ali več možnosti, razna vpisna polja in matrična vprašanja. Gradnja je dokaj enostavna in logična, ni pa praktična.

Za lažji začetek je na voljo nekaj več kot 50 predlog vprašalnikov, žal pa so zajeti samo v plačljive pakete. Brezplačna različica ima še kar nekaj neprijetnih omejitev. Tako ne moremo naložiti lastne slike ali logotipa, s katerim bi opremili anketo, ne moremo spremeniti naslova spletne strani, na katero bo preusmerjen uporabnik po koncu ankete. Prav tako lahko rezultate anket pregledujemo v spletu in jih ne moremo shraniti v računalnik. Plačljivi uporabniki imajo tudi možnost izdelave datotek PDF, ki vsebujejo anketo, primerno za tiskanje na papir. Spletna stran je na pogled lepa, čeprav smo med rabo opazili, da tu in tam ne deluje dovolj hitro, da bi bilo delo res udobno.

Zoomerang

Zoomerang

Izdeluje: MarketTools, Inc, www.zoomerang.com.
Cena: Brezplačno, paket Pro 19 USD na mesec ali 199 USD na leto, paket Premium 59 USD na mesec ali 599 USD na leto.
Za: Zelo zmogljivo orodje, če uporabljamo plačljivi paket.
Proti: Hude omejitve brezplačnega paketa, nerodna gradnja vprašalnikov.

Zoomerang je ena najstarejših spletnih aplikacij za izdelavo anket v spletu. Po lastnostih je na las podoben SurveyMonkey, a nekoliko manj razširjen, po videzu pa še bolj konservativen. Izgradnja samih vprašalnikov je podobna kot pri SurveyMonkey. Vprašalnik lahko organiziramo v več strani. Z menuja izbiramo vrste vprašanj, ki jih dodajamo v vprašalnik, nato pa vprašanjem določamo dodatne možnosti in nastavitve. Nato samo še določimo, kako dolgo bo vprašalnik na voljo, in do anketirancev nekako spravimo povezavo do vprašalnika. Tudi pri Zoomerangu sama izdelava ni prijazna do uporabnika in z novimi tehnologijami bi se jo dalo narediti prijetnejšo.

Omejitve brezplačnega paketa so zelo podobne, so pa pri Zoomerangu tudi v brezplačnem paketu na voljo predloge za številne vrste vprašalnikov.

Poleg storitve izdelave anket podjetje ponuja celovito ponudbo, ki obsega telefonsko pomoč, šolanja in celo storitve profesionalnih raziskav trga. O tem, da gre za resno profesionalno orodje, priča tudi to, da smo med brskanjem po poštnem arhivu ugotovili, da ga uporabljajo celo pri Amazonu, pa bi si z lahkoto sami sprogramirali, kakršnokoli anketo bi želeli.

polldaddy

polldaddy

Izdeluje: Automattic, Inc., www.polldaddy.com.
Cena: Brezplačno, paket Pro 200 USD na letom, paket Pro2 899 USD na leto.
Za: Manj možnosti kot pri konkurenci.
Proti: Integracija v bloge in druge spletne strani.

Polldaddy je bil dokaj uspešen že sicer, pred kratkim pa ga je kupilo podjetje Automattic, ki je lastnik in avtor nadvse priljubljenega pogona za spletne dnevnike WordPress. Ker so ga že začeli integrirati v svoje preostale rešitve, predvsem omenjeni WordPress, se mu zelo verjetno obeta nadvse uspešna prihodnost. Poleg enostavnega vključevanja v WordPress je polldaddy narejen za vgradnjo v večino sodobnih spletnih mest, družabnih spletišč, blogov in podobno, to pa je nedvomno velika prednost pred konkurenco.

Po zmožnostih je primerljiv s SurveyMonkey ali Zoomerang, čeprav ponuja nekaj manj možnosti pri izbiri vrst vprašanj. Od njiju pa ga loči nekaj priboljškov. Poleg izdelav vprašalnikov omogoča tudi izdelavo anket, kot jih najdemo na raznih dverih in v spletnih dnevnikih. Omogoča tudi vgradnjo vprašalnikov neposredno na naše spletne strani ali objave v spletnih dnevnikih. Tako je verjetnost, da bo obiskovalec strani res izpolnil anketo, precej večja.

Urejanje anket je pri polldaddy enostavnejše in hitrejše kot pri Zoomerang ali SurveyMonkey, saj je obogateno s tehnologijo AJAX in je tako veliko bolj tekoče. Ankete lahko oblečemo v eno izmed šestih pripravljenih oblikovnih shem ali pa si izdelamo lastne oz. popolnoma prilagodimo stare preobleke. Dobrodošlo je tudi to, da je mogoče izdelati lasten slovar terminov, ki se pojavljajo v anketi, in jih tako še bolj prilagoditi svojim željam in potrebam.

Najbolj zanimiva lastnost, ki je nismo našli pri drugih spletnih aplikacijah, je "vejenje" - glede na neki odgovor v anketi lahko uporabnika preusmerimo na različne strani ankete in tako sestavimo dinamične vprašalnike. Tudi pri izvozih podatkov niso skoparili z možnostmi v brezplačnem paketu in tako je mogoče podatke prenesti v oblikah CVS in XML ali pa se na odgovore naročiti prek vira RSS.

V brezplačnem računu ni omejitev glede števila anket, je pa omejitev sto odgovorov na anketo na mesec in deset vprašanj v anketi. Omejitve seveda izginejo, če se odločimo za enega izmed dveh plačljivih paketov, ki pa so žal na voljo samo v obliki letnih naročnin in ne tudi mesečnih kot pri konkurenci.

wufoo.com

wufoo.com

Izdeluje: Infinity Box Inc., wufoo.com.
Cena: Brezplačno, plačljivi paketi od 9,95 USD do 199,95 USD.
Za: Oblika, inovativnost.
Proti: Manj možnosti pri gradnji vprašalnikov.

Če so do zdaj opisane spletne aplikacije precej podobne po funkcionalnosti in po ceni, je wufoo povsem drugačna zgodba. Wufoo se ne trži kot spletna aplikacija za ankete, temveč kot spletišče za izdelavo obrazcev (po angleško: "form"). To pomeni, da lahko sestavljamo poljubne obrazce, lahko tudi vprašalnike, imamo pa na voljo tudi nekaj drugačnih možnost. Tako lahko na primer dodamo možnost, da uporabnik odgovoru pripne datoteko, nekako tako kot pripnemo datoteko elektronski pošti. Prav tako lahko vstavljamo video posnetke, vtičnike flash, zemljevide in še kaj.

Obrazci imajo zelo prilagodljivo obliko, na voljo pa je kar nekaj lepih predlog. Sami jih lahko spreminjamo po mili volji. Obrazce je mogoče vgraditi tudi v lastne spletne strani. Tako ni treba, da uporabnik zapusti našo spletno stran. Zelo simpatično je, da si lahko ob prijavi izberemo del spletnega naslova ankete; to naredi anketo nekoliko bolj profesionalno. Tako je lahko naslov naše ankete, recimo, "monitor.wufoo.com". Wufoo ima zelo moderno obliko in ga lahko opišemo kot klasično spletišče "Web 2.0" v najboljšem pomenu besede.

Razne dobrote so, žal, na voljo samo v plačljivih paketih. Brezplačna različica omogoča samo tri obrazce, torej je očitno, da bomo morali za resnejšo rabo seči v denarnico. K sreči so plačljivi paketi kar štirje, cene pa so znosne.

Kaj izbrati

Tokrat je odgovor, kaj izbrati, zelo težak. Za povprečnega pisca spletnega dnevnika ali urednike spletnih mest bo prava izbira polldaddy. V brezplačnem paketu ponuja največ, za delo je najenostavnejši, avtorji pa so se posebej potrudili, da je vgradnja vprašalnikov enostavna, prilagodljiva in ne kazi videza strani, na katero vprašalnik vgradimo. Če potrebujemo drugačno anketo, zna biti prava izbira Wufoo. Če iščete spletišče za izdelavo profesionalnih anket, pa se boste morali odločiti med SurveyMonkey in Zoomerang in za enega izmed plačljivih paketov.

Popolnih stvari ni, splet pa omogoča veliko konkurenčnost, od katere imamo največ ravno uporabniki - opisana peterica spletišč seveda ni popoln pregled! Med konkurenti opisanih spletišč omenimo vsaj še surveygizmo (www.surveygizmo.com), QuestionPro (www.questionpro.com), ePeoplePulse (www.epeoplepulse.com), SurveyBob.com (www.surveybob.com) in FreeOnlineSurveys.com (www.freeonlinesurveys.com), ki jih nismo uvrstili v pregled, a to ne pomeni, da niso vredni ogleda!

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji