Objavljeno: 26.3.2012 09:33 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Marec 2012 | Teme: android

Sosedove more

Naprave z mobilnim operacijskim sistemom iOS imajo razvit trg dodatne opreme. Zanje dobimo, kar nam srce poželi. Z njimi lahko merimo krvni tlak, sladkor v krvi, uglasimo kitaro, nadomestimo diktafon, otroško tajnico in še kaj. Hvaležni uporabniki se zavedamo, kdo je v prvi vrsti zaslužen za takšno razvajanje - vhod s tridesetimi nožicami in uspeh prvih naprav, ki so ga zaposlile. To so priklopne postaje z zvočniki.

Podjetje Sony sodi med vodilne izdelovalce priklopnih postaj za naprave z operacijskim sistemom iOS. Povečini gre za inovativne izdelke, ki se ponašajo z odličnim zvokom. Ker oboje stane, velja zanje, da niso med cenejšimi na trgu. Med številnimi modeli vsakdo najde kaj zase. Nekatere postaje se z napravo povežejo tudi brezžično, druge imajo vgrajeno uro, spet tretje omogočajo priklop dodatne naprave, skoraj vse pa priklopljeno zmene obenem s predvajanjem vsebine tudi polnijo. Japonci kolekcijo stalno dopolnjujejo, saj se zavedajo, da pokrivajo širok spekter praktične rabe. Nekatere njihove priklopne postaje lahko prenašamo naokoli, druge ostanejo vse življenje na enem mestu, zato se morajo čim bolj zliti z okolico. Mi si bomo ogledali predstavnika obeh omenjenih skupin. Majhnega malčka in veliko zverino za globoke žepe. Vsak ima nekaj posebnega, zato smo prepričani, da bosta oba našla privržence.

Sony RDP V20iP

Prvi izdelek je model z oznako V20iP, pri katerem najprej opazimo nenavadno zunanjost. Podobnost z električnimi mešalniki je zgolj naključje. Ko ga prižgemo, je konec heca. Zvočnik se ponaša s tako imenovano 360-stopinjsko tehnologijo razporejanja zvoka po prostoru. Nenavadna oblika poskrbi, da čist in jasen zvok napolni sobo do zadnjega kotička, ne glede na to, kje je enota. Glasba vsepovsod zveni enako dobro. Napredni basovski ojačevalec iz sebe sicer ne iztisne zvoka, ki bi ga čutili v želodcu, a kljub temu spravi iz malčka več, kot bi mu prisodili, ko ga ugledamo prvič.

Posebnost naprave Sony RDP V20iP je prenosljivost. Zaradi majhnosti ga zlahka povsod vzamemo s sabo. Odlično deluje tudi, kadar v bližini ni električne vtičnice, saj ima vgrajeno baterijo, ki se polni, kadar je enota priklopljena na električni tok. Baterija zdrži do pet ur predvajanja. Na tem mestu velja opomniti, da ob delovanju na poti enota ne polni priklopljene naprave. Kaj lahko bi napačno mislili, kako s sabo nosimo dodatni vir napajanja za nujno potreben telefonski klic. Za udobnejše delo s čudežno kroglo je priložen še daljinec. Če bomo na 30-pinski priklop posadili iPhone ali iPod, občutljiv za dotik, lahko iz tržnice App Store prenesemo aplikacijo D-Sappli in priklopno postajo spremenimo v priročno namizno uro z možnostjo bujenja ali uspavanja.

Sony RDP XA900iP

Aplikacijo D-Sappli lahko uporabimo tudi na modelu XA900iP, a se zastavonoša priklopnih postaj podjetja Sony od majhnega V20iP ne bi mogel bolj razlikovati. S sedmimi kilogrami in razkošnimi merami je pravo nasprotje prenosljivemu modelu iz zgornjega opisa. Ker ga verjetno ne bomo veliko selili po hiši, je oblikovan tako, da se zlije z okolico. Elegantna črnina z lično srebrno obrobo pa ni le paša za oči, saj iz škatle rohni, kot se za visoko ceno spodobi. Ne pretiravamo, verjetno gre za najboljši zvok med vsemi priklopnimi postajami na trgu. Kot zanimivost povejmo, da so pri uglaševanju na novo razvitih membran razvijalci zaradi posebnega načina snemanja uporabljali priljubljeno pesem Someone Like You pevke Adele.

Vrata za priklop Applovih naprav, kamor zlahka usidramo tablico iPad, so skrita za logotipom in se ob pritisku nanj elegantno odprejo. Razlog za skrivalnice ni le v ohranjanju celovitosti zastavljenega videza, temveč tudi v številnih možnostih drugačne povezljivosti. XA900iP ima zunanji avdio vhod, omrežni priključek, povezavo bluetooth in možnost nudenja uslug napravam z Applovo brezžično storitvijo AirPlay. Slednja se aktivira v podprtih aplikacijah in omogoča neboleče predvajanje zvoka tako s pomočjo uporabniškega vmesnika običajnih "krivcev", kot sta program za predvajanje glasbe in aplikacija YouTube, kot tudi pri predvajanju domačih videoposnetkov ali gledanju spletne televizije. Za uporabo možnosti AirPlay mora biti XA900iP povezan v isto omrežje kot Applova naprava, ki predvaja izbrano vsebino. Te kolobocije lahko preskočimo s parčkanjem dveh pomodrelih zob, saj ima priklopna postaja povezavo bluetooth. Z njo smo hoteli spariti tudi katerega od Androidov, a je črni Sony ostal zvest svoji prvi ljubezni, Applu. Žal. V nasprotnem primeru bi ga toplo priporočili še komu drugemu, ne le oboževalcem jabolčnih simbolov veljave. Tako drag zvočnik velja fino nastaviti s pomočjo programskega izenačevalnika, ki ga najdemo v vsenavzoči aplikaciji D-Sappli. Tudi aktivnim zvočnikom XA900iP je priložen daljinski upravljalnik z osnovnim naborom funkcij.

Sony RDP V20iP

Priklopna postaja/zvočnik za iPhone/iPod

Prodaja: www.sonycenter.si

Cena: 150 EUR

ZA: Prenosljivost, vgrajena baterija, krožno potovanje zvoka.

PROTI: Samo za iPhone in iPod, nima povezave bluetooth.

Sony RDP XA900iP

Priklopna postaja/zvočnik za iPhone/iPod/iPad

Prodaja: www.sonycenter.si

Cena: 550 EUR

ZA: Kakovost zvoka, Bluetooth, AirPlay.

PROTI: Cena, ne poveže se z Androidom.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji