Objavljeno: 22.4.2014 | Monitor Maj 2014

Šopek za grafiko

Preizkusni programi, ki jih najdete na našem DVDju

■ Real-Draw Pro

Danes tega morda marsikdo ne ve (več), a grafični programi, se pravi »programi za risanje«, so načeloma dveh vrst – »bitni« in vektorski. Prvi omogočajo risanje in barvanje slik na način, ki smo ga vajeni v Oknom priloženem programu Paint, drugi pa omogočajo grafično delo z vektorskimi predmeti, črtami, puščicami, pravokotniki, krogi itd. Program Real-Draw Pro sodi med slednje, vektorske programe.

V resnici bi mu lahko rekli kar mali CorelDRAW, saj je legendi med temi programi kar precej podoben, pa tudi njegove zmogljivosti so podobne, kot jih je imel kanadski prvak pred nekaj leti. Je pa seveda veliko cenejši.

Real-Draw Pro poleg vektorskega risanja in barvanja omogoča tudi bitno »pacanje«, med drugim zna tudi posnemati risanje z voščenkami in drugimi vrstmi »analognih« risal, kar zna biti kar zabavno.

Kje: www.mediachance.com/realdraw

realdraw5.exe

Cena: 30-dnevni preizkus, 55 dolarjev.

■ Diagram Designer

Zagotovo ste že kdaj naleteli na potrebo po izrisu diagrama, preprostega ali pa morda celo kompleksnejšega. Kaj takega početi z navadnimi risarskimi programi, tudi takimi, ki znajo risati vektorsko, je bolj ali manj nemogoče ali pa vsaj mučno. Potrebujemo specializiran program, res pa je, da so dandanes v spletu na voljo že tudi spletne storitve, ki to delo bolj ali manj zadovoljivo opravljajo.

Odločimo se torej lahko za profesionalno rešitev, ki je dandanes le Microsoftov Visio, ali pa si omislimo kaj cenejšega. Lahko celo zastonj, kot je npr. Diagram Designer, ki je dovolj dober za osnovno rabo.

Uporabniški vmesnik je resda videti nekoliko okorel, a je delo z njim dovolj preprosto, da ga hitro osvojimo. Na voljo je nekaj sklopov naprej definiranih elementov, ki jih lahko uporabimo na skici (elektronski elementi, programiranje …), dodajamo lahko tudi bitne slike in besedilo. Res pa je delo z njim zelo nerodno.

Kje: meesoft.logicnet.dk/DiagramDesigner

DiagramDesignerSetup.exe

Cena: Zastonj.

■ Edraw Max

Še vedno smo pri risanju diagramov, a stopnico više. Zastonjski programi so pač redkokdaj vrhunski, če pa za nekaj odštejemo sto dolarjev, si lahko obetamo, da bo izkušnja kar precej boljša.

In tudi je, program Edraw Max je za stopnjo (ali dve) boljši od prej opisanega brezplačnega Diagram Designerja. Predvsem smo bili navdušeni nad uporabniškim vmesnikom, ki sledi modernim smernicam, zato je delo z njim res zelo enostavno. Med drugim je nadvse enostavno tudi delo z besedilom, kar smo pri »zastonjkarju« grajali. Besedilo lahko enostavno premikamo, povečujemo in vrtimo – to je pri programu po taki ceni sicer pričakovati. Na voljo je celo čopič za kopiranje lastnosti predmetov, tako kot smo ga vajeni v, recimo, Wordu.

Program razume tudi tretjo razsežnost, tako da lahko predmete pošiljamo v ozadje ali jih prikličemo v ospredje, ne nazadnje je na voljo tudi veliko (več) vnaprej definiranih sklopov predmetov, ki jih lahko uporabimo pri risanju diagramov.

Kje: www.edrawsoft.com/download-edrawmax.php

edrawmax.exe

Cena: 30-dnevni preizkus, od 99 dolarjev naprej.

■ PaintRibbon

Preskočimo na programe, ki omogočajo delo z bitno grafiko. PaintRibbon je nekakšen vmesni korak med Paintom, priloženim Oknom, in veliko zmogljivejšim odprtokodnim Gimpom (ki ga imajo nekateri kar za konkurenco profesionalnemu Photoshopu) in je, tako kot oba, brezplačen. Je precej zmogljivejši od Painta, a veliko manj od Gimpa, ima pa zanimivo lastnost, s katero morda na svojo stran pridobi marsikoga – ne potrebuje namestitve. Kot zatrjujejo programerji, je danes napisati (kompleksnejši) program, ki ga lahko »kar tako« poženemo, dokaj težko, toda PaintRibbon je tak.

Program je dokaj zmogljiv urejevalnik bitnih slik, z lepim in prijaznim uporabniškim vmesnikom. Pozna delo s plastmi (layer), omogoča celo osnovno delo z vektorskimi dodatki, in seveda omogoča tudi osnovno delo z besedilom. Le grafičnih filtrov je bolj malo.

Po drugi strani se program malce dolgo zaganja, med preizkusom pa se nam je tudi nekajkrat »sesul«, kar morda ni najboljša popotnica.

Kje: www.bluuur.com/paintribbon

PaintRibbon.zip

Cena: Zastonj.

■ RasterVect

In če smo že obdelali vektorske in bitne programe za delo z grafiko, se pomudimo še pri tistih, ki med obema svetovoma vzpostavljajo most. Pri programih, ki omogočajo t. i. vektorizacijo bitnih slik, ki torej znajo bitno sliko spremeniti v vektorsko. Taki programi so na trgu že kar nekaj let, v Monitorju smo jih preizkušali že pred dvajsetimi leti, takrat sta ju prodajala velika Adobe in Corel. Danes znajo to početi tudi preizkusni programi za 18 dolarjev, kot je RasterVect.

To, da so preizkusni, je v tem primeru odlična novica, saj ga lahko vsak uporabnik, tudi tisti, ki o vektorizaciji goji previsoke upe, preizkusi, in v praksi ugotovi, ali bi za njegovo vrsto rabe ustrezal ali ne. Kajti vektorizirati prav vsako bitno sliko je bolj ali manj nemogoče, to velja tudi za profesionalne programe. Program bo sicer pri vsaki izdavil nekakšen rezultat, a bo pri sliki z veliko podrobnostmi ta neuporaben. Najbolje se vektorizacija obnese pri slikah, ki so »diskretne«, sestavljene iz lepo ločenih geometrijskih delov, kot so npr. prometni znaki, ostro začrtane hiše in podobno. Tam tudi Rastervect svoje delo opravi odlično.

Kje: www.rastervect.com

rastervect.zip

Cena: Preizkusni, 18 dolarjev.

■ PrintKey-Pro

Tipkovnica na »IBM PC« oz. na »računalniku« ima tipko Print Screen, s katero lahko že vrsto let zajemate zaslon, če ga želite komu pokazati, poslati po elektronski pošti ali vstaviti v kak dokument. Enostavno ga prenese na odložišče (clipboard). Kombinacija Alt-Print Screen pa tja prenese le vsebino trenutnega okna. In vendar je malo morje programov, ki pri zajemanju zaslona omogočajo še veliko več. Eden takih je tudi PrintKey-Pro.

Program po namestitvi prevzame delovanje tipke Print Screen, kar pomeni, da se vsebina zaslona ne prenese več na odložišče, temveč v PrintKey-Pro, kjer ga lahko dodatno uredimo. Lahko pa program tako nastavimo, da vsebina ostane tudi na odložišču, če jo tam potrebujemo. Pod »uredimo« so mišljene osnovne operacije, kot so obrezovanje, pretvorbe (sivinsko, 256 barv …) in spreminjanje velikosti, kaj dosti več pa pravzaprav ne. No, neposredno iz programa lahko tudi zajemamo le del zaslona, a le pravokotne oblike, za razliko od nekaterih drugih programov, ki omogočajo tudi izrezovanje zaslona poljubnih oblik.

Programu pravzaprav ne manjka kaj dosti, razen nalepke, da je zastonj, kar pa bi programu take vrste pravzaprav pristajalo.

Kje: www.warecentral.com

PrintKey-Pro-v105.exe

Cena: 30-dnevni preizkus, 20 dolarjev.

■ Photo to Cartoon

Program Photo to Cartoon počne natanko to, kar obljublja njegovo ime – iz fotografije naredi risano sliko ali pa vsaj »risano«. Zabavna igračka, ki lahko popestri domače foto albume ali rojstnodnevna darila.

Ko odpremo fotografijo, iz nje razbere krivulje in z zmanjšanjem števila barv pridobljene površine pobarva tako, da je osnova prvotne fotografije še vedno razvidna, a je v resnici videti kot slika, ki jo je nekdo narisal z vodenimi barvicami. Tako, kot smo se učili risati v osnovni šoli.

Ob preizkusu nam je testno fotografijo res lepo »izrisal« v vsega nekaj sekundah, nato pa ponudil dodatno prilagajanje z dodajanjem ali odvzemanjem krivulj in barvnih plošč. Dodatno lahko končnemu izdelku dodamo še oblačke in vanje dopišemo besedilo, tako kot vidimo v stripih.

Četudi je program res enostavno uporabljati, je priložen tudi video posnetek, ki vse nejasnosti do konca razblini.

Kje: www.caricaturesoft.com

PhotoToCartoon.exe

Cena: Preizkusni, 20 dolarjev.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji