Objavljeno: 31.3.2009 | Avtor: Igor Harb | Monitor Marec 2009 | Teme: android, pametni, pametni telefon

Šopek pametnih

Že kar dolgo je tega, kar so se novi pametni telefoni v Monitorju začeli pojavljati v skoraj vsaki številki. Stanje se zaostruje, saj jih je v zadnjem času toliko, da je že kar hudo. Čas bo torej za nekoliko daljši članek o trenutnih novostih, ki smo jih dobili v roke.

Ponudba na trgu pametnih telefonov nezadržno narašča; če smo včasih med te naprave lahko šteli le nekaj zmogljivejših telefonov, je danes povsem drugače. Izdelovalcem je z vedno novimi zmožnostmi, predvsem pa ob pomoči Applovega uspeha, uspelo profil tipičnega kupca takega aparata precej spremeniti. Pametni telefoni tako niso več namenjeni le poslovnežem, temveč vedno bolj postajajo želja povprečnega uporabnika. Celo operaterji nekoč poslovne Blackberryje zdaj čisto resno ponujajo tudi najstnikom in najstnicam, ki naj si z njim pomagajo do kar najhitrejših nalaganj fotografij na Flickr in do redne komunikacije na Facebooku.

Najbolj stilsko dodelan Blackberry doslej

Po predstavitvi modela Bold (Blackberry 9000), ki je zmogljivost naprav Blackberry prinesel na novo stopnjo z dodatkom podpore UMTS, boljšim operacijskim sistemom in podporo predvajanju videa, tudi DiVXi, je Blackberry zdaj predstavil še naslednika najbolj priljubljene serije Curve. Model z oznako 8900 in vzdevkom Javelin tako nadomešča Blackberry 8830.

Blackberry Curve 8900 (Javelin)

Kaj: Pametni telefon.

Operacijski sistem: Blackberry OS 4.6.

Pomnilnik: 256 MB RAM in 1 GB MicroSD.

Pomnilniška kartica: MicroSD do 16 GB.

Ločljivost zaslona: 480 × 360 pik.

Krajevne komunikacije: Bluetooth 2.0 z A2DP, WLAN 802.11b/g.

Omrežja in frekvenčna območja: GSM 850/900/1800/1900 MHz.

Odzivnost: 10.

Uporabnost: 9.

Splošni vtis: 9.

Izdeluje: RIM, www.rim.com.

Prodaja: Simobil, www.simobil.si

Cena: še ni znana.

Za: Dober operacijski sistem, hitrost delovanja, boljši zaslon, Wifi, GPS.

Proti: Ni podpore UMTS.

Po zmogljivosti opreme je Javelin bliže Boldu kot "staremu" Curvu, oblikovno pa je precej bliže Curvu, vendar je še nekoliko manjši in prevzema novo, bolj agresivno barvno shemo. Kljub močnejšemu procesorju, podpori WLAN in zaslonu višje ločljivosti (480 × 360 namesto 320 × 240 pik) ima Javelin vendarle pomanjkljivost v primerjavi z Boldom - nima podpore UMTS. Kar zadeva branje e-pošte - to je tudi osnovno opravilo Blackberryjev - UMTS resda ni potreben, vendar se ob tem zaslonu in z izboljšanim brskalnikom Blackberry odlično odreže tudi pri brskanju po spletu. A prek povezave EDGE je to načeloma dokaj počasno opravilo, je pa zato primerno, kadar smo v omrežju WLAN. Javelin namreč podpira omrežja WLAN po standardu 802.11 b in g, prek WLANa pa se lahko povežemo tudi do poštnega strežnika. To je še posebej uporabno med gostovanjem, saj se lahko izognemo plačevanju še zmeraj predragega gostovanja GPRS, ki je opazno, kljub temu da znajo Blackberryiji s podatki zelo varčno ravnati. Izboljšan je tudi vgrajeni fotoaparat ločljivosti 3,2 megapike z bliskavico LED, ki pa je po kakovosti fotografij še zmeraj nekje v povprečju fotoaparatov v telefonih. In seveda - kot je za novejše Blackberryje že v navadi - vgrajen je tudi sprejemnik GPS.

Medtem ko je nadgradnja strojne opreme prinesla novemu Curvu hitrejše delovanje in večjo povezljivost, pa je programska oprema največja prednost Javelina v primerjavi s predhodnikom. Nov operacijski sistem je preglednejši, bolje zasnovan in predvsem hitrejši, dodana je podpora HTML v e-pošti, brskalnik je končno uporaben, glasba in video pa se zdita domača tudi na Blackberryju. A to smo že vse omenili pri opisu Bolda. Upajmo le, da z njim ne bo takih težav s sistemsko programsko opremo, kot jih je imel in jih še ima Bold.

Sony Ericsson z Windows Mobile

Ko je pred letom dni Sony Ericsson prvič pokazal prototip svojega prvega pametnega telefona z operacijskim sistemom Windows Mobile, je bilo jasno, da bo njihova različica Symbiana z uporabniškim vmesnikom UIQ kmalu zgodovina. In čeprav so v 2008 predstavili še par telefonov z UIQ, so pred koncem leta zaprli oddelek za razvoj UIQ. Po specifikacijah sodeč, bi Xperia X1 pred letom dni gladko pometla z večino konkurence, vendar tega ni bilo mogoče preveriti v živo, saj na nobenem izmed sejmov, kot sta Mobile World Congress ali CeBIT, razstavljene Xperie niso delovale. Telefon je uradno predstavitev sicer doživel še lani, a zgolj na največjih trgih (Velika Britanija in Nemčija), v Sloveniji pa ga v času pisanja tega članka še zmeraj ni mogoče kupiti. Smo pa kljub temu dobili en primerek za preizkus.

Sony Ericsson Xperia X1

Kaj: Pametni telefon.

Operacijski sistem: Windows Mobile 6.1

Pomnilnik: 256 MB RAM in 4 GB MicroSD.

Pomnilniška kartica: MicroSD do 16 GB.

Ločljivost zaslona: 800 × 480 pik.

Krajevne komunikacije: Bluetooth 2.0 z A2DP, WLAN 802.11b/g.

Omrežja in frekvenčna območja: GSM 850/900/1800/1900 MHz in UMTS 850/1900/2100 MHz.

Odzivnost: 8.

Uporabnost: 9.

Splošni vtis: 9.

Izdeluje: Sony Ericsson, www.sonyericsson.com.

Prodaja: Pri nas ni naprodaj.

Za: Ločljivost zaslona, kakovost izdelave, razmeroma visoka hitrost delovanja za Windows Mobile.

Proti: Pogosto potreba po rabi pisala.

Poglavitna prednost Xperie X1 je visoka ločljivost zaslona. Ločljivost 800 × 480 pik je enaka klasičnemu Asusovemu Eee PCju (naj opomnimo, da je to prenosnik) in bi pred enim letom pomenila neverjeten preboj za Sony Ericsson. A v drugi polovici lanskega leta jih je že prehitel tajvanski HTC s svojim mobilnikom TouchHD. Na splošno daje Xperia nekoliko boljši vtis kakovosti izdelave kot TouchHD, sploh s kovinskim pokrovom akumulatorja in odličnim mehanizmom drsne tipkovnice. Ta zdrsne izpod zaslona ob strani in ob tem se zaslon obrne za 90 stopinj. Zaradi zmogljivega procesorja se to zgodi precej hitro, in tudi sicer smo bili nad odzivnostjo Xperie dokaj navdušeni. Vsaj če jo primerjamo z drugimi telefoni z Windows Mobile 6.1.

Vendar pa Sony Ericsson z vstopom na trg Windows Mobile ni prinesel zgolj svoje strojne opreme, temveč tudi programsko. Podobno kot HTC in Samsung je tudi Sony Ericsson dodal svojo temo in domače okno prek Microsoftovega uporabniškega vmesnika. Za razliko od drugih se Xperia niti ne trudi povsem odpraviti pisala, vendar pa kljub temu omogoči upravljanje osnovnih možnosti s prsti. Središče njihovega uporabniškega vmesnika je t. i. XPanel, ki ponudi vrsto pogosto uporabljenih programov - osnovno domačo stran Windows Mobile, Google.com, predvajalnik glasbe in videa, ki je prenesen iz programske opreme Walkman (in tudi podoben PlayStation 3), koledar in še nekatere. Lahko jih tudi poljubno dodajamo. Čeprav ta vmesnik ni revolucionaren, je dokaj praktičen. Pod njim pa bije klasični Windows Mobile 6.1 z vsemi svojimi prednostmi in slabostmi.

Podpora večpredstavnosti je nekje na ravni poslovnih telefonov iz Sony Ericssona, kar pomeni, da je povsem zadovoljiva za večino uporabnikov, sploh ob dejstvu, da so aparatu priložene odlične Sony Ericssonove slušalke s silikonskimi čepki, ki jih sicer najdemo zgolj pri Walkmanih. Na tem področju je sicer opazna pomanjkljivost odsotnost podpore DiVX in XViD, ki ju, denimo, najdemo pri Samsungu, tako da je treba bodisi namestiti predvajalnik bodisi video pretvoriti v zapis .mp4. Telefon ima tudi vgrajen fotoaparat ločljivosti 3,2 megapike s ksenonsko bliskavico, ki je dokaj povprečen za poslovni razred, a kljub vsemu zaostaja za Sony Ericssonovimi aparati Cyber-shot.

Kar zadeva povezljivost, je Xperia X1 na samem vrhu - ponuja polno povezljivost prek bluetootha, WLAN po standardih 802.11 b in g ter UMTS s podporo HSDPA. Nekoliko moteče je edino, da so se odločili odpraviti svojo programsko opremo in se opirajo zgolj na Microsoftov ActiveSync in Visto za povezovanje z računalnikom (uporabniki drugih operacijskih sistemov pa lahko na kaj takega kar pozabijo).

HTCji se še vedno množijo

Eden najbolj aktivnih izdelovalcev pametnih telefonov je vsekakor tajvansko podjetje HTC, ki ponuja tudi največ različnih modelov. Tokrat smo preizkusili tri novejše aparate, zaradi precejšnje podobnosti med njimi smo opis kar nekoliko strnili.

Naprava z nazivom S740 je edina od treh, ki nima za dotik občutljivega zaslona, se pa ponaša s polno tipkovnico QWERTY, ki zdrsne pod zaslon. Sama oblika je nekoliko nenavadna, telefon je izrazito višji, kot pa meri v širino; to je verjetno prav posledica tipkovnice. Spredaj najdemo kar nekaj gumbov za upravljanje, ki niso najboljše kakovosti. Zadnja stran zelo spominja na tisto pri znanem Diamondu, manjka le bliskavica, ki je naprava ne premore. Procesor, ki ga zadnje čase najdemo v precej telefonih, poganja operacijski sistem Windows Mobile 6.1, seveda različico Standard, ki ne podpira za dotik občutljivih zaslonov. HTC je podobno kot pri drugih modelih poskrbel za nekoliko izboljšano uporabniško izkušnjo s svojimi dodatnimi zmožnostmi, ki pa še zdaleč ne dosegajo tistih pri vmesniku Touch Flo. Naprava je očitno namenjena tistim, ki si želijo pametnega telefona s polno tipkovnico, a ob tem ne želijo uporabljati pisala, oziroma se dotikati zaslona. Žal smo med uporabo našli več pomanjkljivosti, ki niso v prid telefonu. Najprej sta nas zmotili sama odzivnost in hitrost, ta je precej nizka, kljub temu da večinoma naprave, ki za vnos ne uporabljajo zaslona, delujejo hitreje kot druge. Tako smo opazili precejšnje zakasnitve pri prehajanju med menuji ter zaganjanju programov. Prav tako bi si ob prisotnosti polne tipkovnice želeli popolno različico mobilnega pisarniškega paketa Office, saj najdemo le okrnjeno, ki omogoča le urejanje ter branje že obstoječih datotek.

HTC S740

Kaj: Pametni telefon.

Operacijski sistem: Windows Mobile 6.1 Standard.

Procesor: Qualcomm, 528 MHz.

Pomnilnik: 256 MB ROM + 256 MB RAM.

Pomnilniška kartica: MicroSD, ni priložena.

Ločljivost zaslona: 240 x 320 pik (320 x 240 pik).

Krajevne komunikacije: Bluetooth 2.0, USB 2.0, WLAN 820.11b/g.

Omrežja in frekvenčna območja: GSM/EDGE 850/900/1800/1900 MHz; UMTS/HSDPA 900/2100 MHz.

Odzivnost: 7.

Uporabnost: 8.

Splošni vtis: 7.

Izdeluje: HTC, www.europe.htc.com.

Prodaja: CHS, www.chs.si.

Cena: 465 EUR.

Za: Polna tipkovnica, vgrajen radijski sprejemnik.

Proti: Počasno delovanje, slaba odzivnost.

Če je prej opisani telefon namenjen manj zahtevnim uporabnikom in je nekakšen vstopni model tega izdelovalca, sta napravi z besedo Touch v imenu nekoliko višjega cenovnega razreda. Touch 3G je naslednik uspešnih modelov Touch in Touch Dual, celo njegov videz je mešanica obeh predhodnikov. Pod zaslonom, občutljivim za dotik, tipične QVGA ločljivosti najdemo vseh šest gumbov, ki smo jih vajeni že od predhodnikov. Procesor poganja operacijski sistem Windows Mobile 6.1 in se odreže odlično. To je eden redkih telefonov s tem operacijskim sistemom za katerega bi lahko rekli, da je po odzivnosti povsem primerljiv z običajnimi mobilnimi telefoni. Upravljanje s prsti nam seveda olajša HTCjev zaščitni znak, vmesnik TouchFlo. Ta ni veliko drugačen od tistega v modelu Diamond, edina vidnejša pridobitev je nova možnost na menuju, imenovana Maps Search. Za njo se ne skriva nič drugega kot nekoliko vgrajena različica Google Maps. Preostala programska oprema je precej tipična, tako najdemo pisarniška orodja, že naložen brskalnik Opera, razne večpredstavne predvajalnike, skupaj s povezavo s portalom Youtube. Grafična podoba vmesnika je vedno bolj lična, z manjšimi popravki in dodatki pa postaja TouchFlo vedno boljši pri popolnem upravljanju naprave. Žal pa je upravljanje s prsti možno le do neke stopnje, za kar je odgovoren sam operacijski sistem, katerega boljšo različico 7 že nestrpno pričakujemo. Tako je treba pri spreminjanju nastavitev in uporabi nekaterih programov poseči po priloženem pisalu, zaradi česar te naprave žal kljub dobri programski in strojni opremi še vedno ne morejo polno konkurirati npr. Applu.

HTC T3232 (Touch 3G)

Kaj: Pametni telefon.

Operacijski sistem: Windows Mobile 6.1 Professional.

Procesor: Qualcomm, 528 MHz.

Pomnilnik: 256 MB ROM + 192 MB RAM.

Pomnilniška kartica: MicroSD, ni priložena.

Ločljivost zaslona: 240 x 320 pik (320 x 240 pik).

Krajevne komunikacije: Bluetooth 2.0, USB 2.0, WLAN 820.11b/g.

Omrežja in frekvenčna območja: GSM/EDGE 850/900/1800/1900 MHz; UMTS/HSDPA 900/2100 MHz; GPS.

Odzivnost: 9.

Uporabnost: 8.

Splošni vtis: 8.

Izdeluje: HTC, www.europe.htc.com.

Prodaja: CHS, www.chs.si.

Cena: 447 EUR.

Za: Vmesnik Touch Flo.

Proti: Pri resnejšem delu je treba še vedno poseči po pisalu.

Za konec si oglejmo še najdražji model - Touch HD. Z velikim zaslonom, ki se ponaša z ločljivostjo kar 480 x 800 pik, je vsekakor najboljši HTCjev izdelek doslej. Sama zunanjost je dodelana in naprava odlično sede v roke. V notranjosti utripa nekoliko drugačen procesor kot pri prej opisanih modelih, ki pa ima enako frekvenco ure. Operacijski sistem je tudi tu Windows Mobile 6.1, ki ga nadgrajuje najnovejši vmesnik Touch Flo 3D. S strojno in programsko opremo se naprava postavlja ob bok Blackberryjevemu Stormu, Samsungovi Omnii, predvsem pa Applovemu iPhone 3G. Žal zaradi operacijskega sistema, ki ne dopušča popolnega upravljanja naprave zgolj s prsti, zaslon ni prekrit s steklom, kot smo vajeni pri večini drugih izdelovalcev, temveč z nekoliko upogljivo plastiko. To omogoča uporabo tako pisala kot prstov. A velikost zaslona omogoča povsem nove razsežnosti uporabniškega vmesnika. Tako že na prvi pogled opazimo precej izboljšav, denimo možnost preurejanja zavihkov in dobro izkoriščenost večje ločljivosti z več elementi na zaslonu.

Pri vnašanju besedila lahko izbiramo med kar sedmimi različnimi tipkovnicami. Poleg običajnih štirih, ki jih ponuja operacijski sistem, najdemo tudi vse tri možnosti, ki so jih ponujali kateri od predhodnih modelov. Tako lahko izbiramo med tipično številčno telefonsko tipkovnico, polovično QWERTY, kot jo ima za primer Sonyjev P1i, ter polno tipkovnico QWERTY. Za vnašanje besedil bo torej vsak lahko našel rešitev, ki mu ustreza.

Programska oprema je tudi tu precej tipična, med že nameščenimi programi najdemo poleg osnovnih Microsoftovih še brskalnik Opera, Google Maps ter predvajalnik za Youtube. Predvsem pri brskanju po spletu ter uporabi navigacije pride velik zaslon še posebej do izraza. Žal ima naprava, kot model Touch Diamond, še vedno težave z določanjem položaja pri večjih hitrostih. Takrat lahko namreč izračunani položaj od pravega odstopa tudi za nekaj 10 metrov, to pa pri navigaciji nikakor ni dobrodošlo. Pogrešali smo tudi izkoriščanje vgrajenega merilnika pospeška pri spreminjanju orientacije zaslona, to zmožnost omogoča le brskalnik Opera. Po virih iz svetovnega spleta je mogoče ob pomoči dodatnih programov to zmožnost razširiti tudi na druge programe, a tega sami nismo preizkusili.

Touch HD je vsekakor najboljši HTCjev pametni telefon z operacijskim sistemom Windows Mobile doslej, žal pa so edine prave pomanjkljivosti prav posledica izbranega sistema. TouchFlo 3D uspe dodobra skriti spodaj bedeči sistem in to se pozna predvsem na precej redkejši rabi pisala, kot smo vajeni pri drugih modelih, a nekatere sistemske nastavitve so grafičnemu vmesniku še vedno nedosegljive.

HTC Touch HD T8282

Kaj: Pametni telefon.

Operacijski sistem: Windows Mobile 6.1 Professional.

Procesor: Qualcomm, 528 MHz.

Pomnilnik: 512 MB ROM + 288 MB RAM.

Pomnilniška kartica: MicroSD, ni priložena.

Ločljivost zaslona: 480 x 800 pik (800 x 480 pik).

Krajevne komunikacije: Bluetooth 2.0, USB 2.0, WLAN 820.11b/g.

Omrežja in frekvenčna območja: GSM/EDGE 850/900/1800/1900 MHz; UMTS/HSDPA 900/2100 MHz; GPS.

Odzivnost: 9.

Uporabnost: 9.

Splošni vtis: 9.

Izdeluje: HTC, www.europe.htc.com.

Prodaja: CHS, www.chs.si.

Cena: 709 EUR.

Za: Visoka ločljivost zaslona, vmesnik Touch Flo 3D.

Proti: Občasno je še vedno treba poseči po pisalu.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji