Objavljeno: 27.6.2017 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Julij-avgust 2017

Sony Alpha 6500

Sonyjev novi brezzrcalni aparat z izmenljivimi objektivi, model Alpha 6500, je nadgradnja obstoječega modela A6300, ki smo ga preizkusili pred nekaj meseci. Nadgradnja je prišla presenetljivo hitro, komaj pol leta po tem, ko so splavili omenjeni A6300.

Nova Alpha 6500 načeloma zaseda podobno nišo, gre za aparat za zahtevne amaterje, je pa kljub temu občutno dražja od modela A6300 (ta se je vmes sicer že tudi nekoliko pocenil). Ohišje je malenkost večje, a še vedno ostaja razmeroma kompaktno, vsaj v primerjavi z DSLRji istega cenovnega razreda. Kakovost izdelave je še naprej odlična, za trdnost ohišja poskrbi magnezijeva zlitina. Aparat odlično sede v roko, predvsem po zaslugi prijetno odebeljenega ročaja na desni strani. V zgornjem levem vogalu je odličen digitalni okular, ki je enak kot pri predhodniku. Nagibni zaslon je po novem dobil tudi občutljivost za dotik, s katero lahko hitro določimo točko ostrenja. Odzivnost je sicer slabša, kot smo je vajeni s pametnih telefonov.

Enako je ostalo tudi tipalo, premore 24 milijonov pik, faktor povečave goriščnice je 1,5. Je pa izredno koristna stabilizacija samega tipala – Sony je doslej uporabljal stabilizacijo v objektivih, s tem aparatom pa dobimo optično stabilizacijo tudi pri objektivih, ki tega sicer ne poznajo. To je koristno predvsem pri kakšnih fiksnih objektivih ter pri starejših objektivih, ki jih uporabljamo z adapterji. Izboljšali so tudi sistem samodejnega ostrenja, ta je zdaj res bliskovito hiter in zelo natančen.

Video je ostal na ravni modela A6300, kar sploh ni slabo. Ločljivost je 4K (konkretno 3840 × 2160) pri največ tridesetih slikah na sekundo. Na voljo je tudi vhod za mikrofon, ni pa izhoda za slušalke. Aparat ima dodano tudi brezžično povezavo prek WiFi z možnostjo hitrega povezovanja prek NFC.

Nova Alpha 6500 prinaša v primerjavi s svojo cenejšo predhodnico predvsem izboljšan sistem ostrenja in optično stabilizacijo, vgrajeno v ohišje. Slednja bo koristna za tiste, ki imajo več objektivov, ki sicer ne premorejo stabilizacije, hitrejše ostrenje pa je povsod načeloma koristno. Model A6300 še ostaja naprodaj (po zelo dobri ceni ostaja v prodaji še celo njegov predhodnik, A6000) in predstavlja res zanimivo cenovno ugodno alternativo.

Sony Alpha 6500

Kaj: Digitalni fotoaparat z izmenljivimi objektivi.

Ločljivost: Do 6000 × 4000.

Tipalo: Efektivno 24 milijonov pik.

Velikost in vrsta tipala: 23,6 × 15,6 mm, CMOS, faktor povečave goriščnice 1,5.

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: 1600 EUR (ohišje).

Za: Kakovost fotografij, kakovost ohišja, hitrost in natančnost ostrenja, kakovost videa.

Proti: Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji