Objavljeno: 8.12.2005 11:06 | Avtor: Gorazd Ropoša | Monitor November 2005

Sonic DVDit 6

Zdaj, ko so zapisovalniki DVD že zelo vsakdanji del strojne opreme, ne čudi, da je tudi programov, ki so namenjeni izdelavi video DVDjev, "kot listja in trave". Pa vendar so ti izdelki primerni le za najmanj zahtevne domače uporabnike, njihove zmogljivosti pa stojijo in padejo na t. i. "čarovnikih". Če nam ti niso dovolj, temveč bi radi svoj izdelek še dodatno uredili in okrasili, bo treba poseči po zmogljivejših (in dražjih) izdelkih. Eden takih je Sonicov DVDIt, ki je zdaj na voljo že v šesti različici.

Odlikuje ga zanimiv in pregleden uporabniški vmesnik, sestavljen iz več delovnih oken. Ta lahko po svojih potrebah premikamo po zaslonu, spreminjamo njihovo velikost in izbiramo, katera bodo prikazana in katera ne. Delo s programom je preprosto in temelji na načelu "povleci in spusti". To tudi začetnikom omogoča, da dokaj hitro in enostavno ustvarijo svojo mojstrovino. V projekt ustvarjanja lastnega DVDja lahko vključimo že pripravljene predloge in jim dodajamo menuje, podmenuje, slike, slikovne predstavitve, glasbene sezname, besedilo, podnapise in spremljevalni zvok, večini pa lahko tudi dokaj podrobno spreminjamo lastnosti. Da bi izdelku res dali osebno noto, se lahko spreminjanja in ustvarjanja predlog lotimo tudi s programom Adobe Photoshop ali s katerim drugim grafičnim programom, ki podpira format PSD. Možnosti za izražanje lastne ustvarjalnosti je torej kar nekaj.

Pregleden in prilagodljiv uporabniški vmesnik

Novost zadnje različice je podpora delu z več monitorji. To je uporabno zlasti pri pregledu že izdelanega DVDja, saj lahko po delovni površini glavnega monitorja razporedimo vsa potrebna okna, ogled pa opravimo na pomožnem monitorju. Mimogrede, pregled nad uporabljenimi elementi in zgradbo samega DVDja nam omogoča projektno okno, v katerem na drevesni zgradbi lepo vidimo, kako smo gnezdili posamezne elemente.

Uvažamo lahko vse priljubljene video, glasbene in slikovne formate in vklopimo regijsko zaščito in zaščito pred kopiranjem. Program podpira standard OpenDVD, ki omenjeni zaščiti sicer onemogoči, po drugi strani pa nam olajša delo pri spreminjanju že posnetih DVDjev. Stvar v praksi lepo deluje, saj lahko že posnet DVD spreminjamo, dodajamo nove elemente in posneto posodobimo, za to pa moramo imeti seveda tudi ustrezen večkrat zapisljiv nosilec. Hitro in enostavno, saj nam celotne vsebine medija ni treba kopirati na disk. Običajno zapisanega DVDja (npr. z drugim programom) tako ni mogoče urejati.

Za naše jezikovno področje je ključna težava to, da ne delujejo šumniki, manjka pa tudi možnost samodejnega stiskanja vsebine na velikost izbranega nosilca (t. i. "fit to disk"). Sicer je v orodni vrstici mogoče prebrati, koliko prostora na plošči smo že porabili in koliko nam ga še ostaja, vendar to v ustvarjalni vnemi velikokrat spregledamo. Tudi opisi napak, ki nastanejo med ustvarjanjem, velikokrat niso najpodrobnejši.

Sonic DVDit 6

Kaj: Program za izdelavo video DVDjev.

Izdeluje: Sonic Production, www.sonic.com.

Cena: 300 EUR.

Za: Pregleden in nastavljiv uporabniški vmesnik, enostaven za uporabo.

Proti: Težave s šumniki, pomanjkljiv opis napak.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji