Objavljeno: 29.11.2011 | Avtor: Primož Gabrijelčič | Monitor November 2011

Snemalnik visoke ločljivosti

Televizije visoke ločljivosti še nismo ravno deležni na vsakem koraku, pa se že pojavljajo cenovno dostopni snemalniki takšnega formata. Hauppagov HD PVR sicer ni ravno prvi (tako se namreč hvalijo), morda pa je zares prvi med tistimi, ki so hkrati še cenovno dostopni in jih je mogoče povezati z računalnikom.

Pravzaprav Hauppag, in tu leži prvi očitek, z računalnikom moramo povezati. Ker nima vgrajenega diska, je kot samostojna naprava popolnoma neuporaben.

Ko si ga natančneje ogledamo, vidimo, da je velika (in še kar lepa) škatla tam samo za okras. No, in zato, da so imeli kam pritrditi obilo konektorjev. Funkcionalnost je namreč minimalna - HD PVR je le pretvornik iz analognih slikovnih formatov v digitalni USB. Analognih? Da, med vhodi najdemo le kompozitnega, S-Video in komponentnega, ki je edini primeren za priklop HD signala. HDMI? Na tega lahko pozabite. Z izhodi je še slabše - le komponentni je vgrajen. Zvok lahko do naprave in od nje speljemo po paru bakrenih kablov ali po optični povezavi.

Raba je razmeroma enostavna. Izhod iz sprejemnika (set-top boxa; HD PVR je neuporaben za lastnike televizorjev, ki sami dekodirajo signal in nimajo komponentnega izhoda) priključite na HD PVR, izhod iz tega pa na televizor. Nato HD PVR priključite na računalnik, namestite gonilnike in programsko opremo (če vam uspe, Hauppagovi programi so že pregovorno nestabilni na tem področju) in začnete snemati. Slika in zvok se shranjujeta neposredno na disk, zato s kasnejšim predvajanjem ni težav. Nastavite lahko bitno hitrost (in s tem posledično velikost datotek) in format - TS, M2TS ali MP4.

Kaj pa, če bi hoteli posneti oddajo, ki se bo oddajala, ko vas ne bo doma? Ali celo nekaj različnih oddaj na različnih programih? V ta namen prilagajo program, ki ob določeni uri ob pomoči priloženega IR oddajnika spremeni program na sprejemniku (pač simulira daljinski upravljalnik) in sproži snemanje. Štorasto, hekersko, a delujoče.

Happagov HD PVR ni za vsakogar. Če ustreza vaši hekerski duši, ga priporočamo, ker je rezultat snemanja odličen. Drugače pa se mu raje izognite.

Hauppage HD PVR

Snemalnik TV programa.

Izdeluje: www.hauppage.com.

Prodaja: www.domex.si.

Cena: 240 EUR.

Za: Snemanje HD programa.

Proti: Ni samostojen (brez diska), nima HDMI vmesnika, nestabilna programska oprema.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji