Objavljeno: 26.9.2023 | Avtor: Uroš Škrjanc | Monitor Oktober 2023

Skoraj prava čebela

Synology navadno povezujemo s profesionalnimi strežniki NAS. Tokrat nas je presenetil z majhnim, a s kompaktnim pogonom za varnostno kopiranje podatkov.

Pri Synologyju so se očitno odločili razširiti nabor svojih naprav za varnostno kopiranje, a tokrat malce drugače. Namesto da bi ponudili (še) večji in hitrejši strežnik NAS, so predstavili napravico, katere glavni cilj je čim enostavnejše kopiranje podatkov. Posvečena je tisti vrsti uporabnikov, ki jim je mučno vsakič sproti ugotavljati, kje so pozabili slike z dopusta in kam so otroci založili zadnjo različico seminarske naloge. In priznati moramo, zadeva deluje.

Že sama vsebina paketa je jedrnata – kabel s priključkoma USB-C, adapter z USB-C na USB-A, kratka navodila in majhen (65 mm × 65 mm × 15 mm) ter lahek (43 g) pogon. Tega priključimo na računalnik ali prenosno napravo in kopiranje podatkov se lahko začne. Seveda se takoj postavi vprašanje, zakaj bi kupovali dodatno opremo, ko za iste namene lahko služi tudi eden izmed kopice USB-ključkov, ki tavajo po predalih. Odgovor je sila preprost – prava moč pogona BeeDrive se skriva v programski opremi, ki je priložena pogonu. Program je namreč zasnovan tako, da lahko po začetnih nastavitvah vse podrobnosti enostavno pozabimo. Dovolj je, da pogon priključimo na računalnik, in datoteke same odfrčijo v shrambo.

Program ponuja tri možnosti shranjevanja podatkov – varnostno kopiranje, sinhronizacijo datotek in prenos z mobilnih naprav. Pri varnostnem kopiranju uporabnik najprej določi imenike na računalniku, ki jih želi shranjevati, izbere, katere končnice datotek naj program ignorira, največjo velikost datoteke, ki se še shranjuje, koliko različnih kopij posamezne datoteke potrebuje in ali naj se pri brisanju z računalnika datoteko zbriše tudi s pogona. Pri sinhronizaciji datotek je zgodba podobna – na začetku uporabnik izbere mape na računalniku in pogonu, ki jih želi sinhronizirati med seboj, sinhronizacija pa je lahko dvo- ali enosmerna. Možnost sinhronizacije je dobrodošla v primerih, ko iste datoteke obdelujemo na različnih računalnikih in bi se radi izognili skrbi, kje so zadnje različice teh. Tudi če uporabnik datoteko obdeluje, program zazna, če je shranjena novejša različica, in jo takoj prenese na pogon.

Malce manj dodelane so možnosti prenosov z mobilnih naprav Android. Ko uporabnik namesti aplikacijo, lahko mobilno napravo preko QR-kode poveže s pogonom. Ko sta napravi povezani, se povezava ohranja tudi v drugih omrežjih, pomembno je le, da sta obe hkrati na istem. Z mobilnih naprav se lahko prenašajo fotografije in datoteke, mogoč je tudi zajem s kamere. Če uporabimo prenos fotografij, program prenese prav vse fotografije z naprave ne glede na to, ali so bile posnete ali pa so na napravo prišle kako drugače. Te so lepo urejene v mapah, tako da jih ni težko najti. Slabše je pri prenosu posameznih datotek, kjer prenos celotnih map ni mogoč. Izbiramo lahko samo posamezne datoteke, te pa se prenesejo v skupno mapo na pogonu. Glede na to, da so tablice zelo uporabne tudi za urejanje datotek, bi pričakovali vsaj neko vrsto njihove sinhronizacije, če že ni možnosti varnostnega kopiranja.

Kar se tiče strojne opreme, je BeeDrive v resnici navaden disk SSD, ki se, poleg arhiviranja, lahko uporablja tudi kot čisto navaden zunanji pogon. Teoretično se lahko podatki prek vmesnika USB 3.2 premikajo s hitrostjo do 1.050 MB/s, a so bile naše izmerjene hitrosti okrog 450 MB/s, tako pri branju kot pisanju. Kar je seveda popolnoma dovolj hitro za udobno arhiviranje. Napravica prenese tudi padec z višine do dveh metrov, tako da je primeren sopotnik na različnih poteh.

Synology BeeDrive 1 TB

pogon za varnostno kopiranje podatkov

Kje: www.xenon-forte.si

Cena: 153 EUR 1TB, 256 EUR 2TB

Za: Preprosta uporaba, dobra programska oprema, majhne dimenzije in teža.

Proti: Premalo možnosti v aplikaciji Android.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji