Objavljeno: 30.10.2012 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Oktober 2012

Širše obzorje

Lastniki prenosnih računalnikov lahko na svojo napravo priklopijo dodaten monitor, a je včasih tudi to premalo. Za ljudi s takimi težavami skrbi Matrox s svojo serijo razdelilnikov video slike DualHead2Go.

Del imena naprave "2GO" se kaže v njeni majhni velikosti in dobrodošlem dejstvu, da ne potrebuje dodatnega električnega napajalnika. Poleg tako dobimo kabel USB, ki do škatlice pripelje dovolj elektrike za nemoteno delovanje. Samo ohišje je iz odličnih materialov in ga nikakor ne gre enačiti s podobnimi izdelki anonimnih izdelovalcev, ki jih lahko kupimo po eBayu.

Mi smo preizkusili različico Digital SE, ki signal sprejema prek priključka DisplayPort (v embalaži dobimo pretvornik na mini DisplayPort) in ga oddaja skozi dva izhoda DVI.

Matrox sicer prodaja tudi druge različice z drugimi video izhodi in vhodi, tako da se splača preveritiOk?

Po priključitvi naprave na računalnik namestimo še Matroxovo programsko rešitev za delo z več zasloni. Preizkušali smo na Windows 7 in različica za Microsoftov operacijski sistem ni med najlepšim programjem. Terja kar nekaj privajanja, vendar po začetni zmedenosti hitro dojamemo, katere informacije so bolj relevantne.

Najvišja ločljivost je 2×1920×1200 pik, a mora biti na obeh priklopljenih zaslonih enaka. To je še ena omejitev, ki lahko taki postavitvi zviša ceno. Lahko se namreč zgodi, da imamo doma dva monitorja, ki nista bila kupljena ob istem času in za enake potrebe. Takrat smo omejeni na najvišjo ločljivost šibkejšega zaslona.

Prav zadnji scenarij je tisti, ki nalaga resen premislek, ali bi se take postavitve zaslonov sploh lotili. Cena Matroxa je 168 evrov, temu je treba dodati še denar za nakup dveh enakih zaslonov, drugače naletimo na omejitev ločljivosti. Tako je DualHed2GO le košček mozaika, ki predpostavlja, da smo za večino združljivosti (tako priključkov kot zaslonov) poskrbeli sami.

Matrox DualHead2Go

Zunanja kartica za priklop dodatnih zaslonov.

Prodaja: izinova.si

Cena: 168 EUR.

Za: Deluje. Dobra izdelava.

Proti: Oba zaslona morata biti enake ločljivosti.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji