Objavljeno: 21.4.2015 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Maj 2015

Sezona zastavonoš

Sezona zastavonoš

V računalništvu in elektroniki imamo več valov, v katerih podjetja predstavijo svoje novosti. Ti valovi nekako sledijo različnim sejmom, čeprav imajo nekatera podjetja tudi lastne dogodke in logiko, kdaj kaj predstaviti. Tu se tradicionalno veliko govori o Applu, ki ima tudi strani, na katerih lahko preverimo, kdaj se pričakuje naslednja novost, oziroma kdaj se splača počakati z nakupom izdelka, saj naj bi v razmeroma kratkem času po dotedanjih izkušnjah predstavili novo različico.

V začetku leta se tako zgodita dva sejma, ker se pokažejo velike novosti – eden je CES (Consumer Electronics Show) v Las Vegasu, drugi pa MWC (Mobile World Congress) v Barceloni. Načeloma traja še nekaj mesecev, da pridejo naprave tudi do Slovenije, podobno je bilo tudi letos. No, ravno, ko je šla ta številka revije Monitor v zadnje faze pred tiskarno, smo dobili nekaj telefonov, ki merijo na sam vrh.

Enega takega smo sicer preizkusili že prejšnji mesec, Samsungov Galaxy S6 Edge. Gre za res vrhunski telefon, ki ravno v teh dneh prihaja na prodajne police. Glavna poanta omenjenega telefona je zaslon, ki se ukrivi čez levi in desni rob, tam lahko prikazujemo različne informacije. V praksi zanimivo, a sumim, da ne gre za tako pretresljivo funkcijo, da bi preostali izdelovalci telefonov trepetali.

A telefon je kljub temu eden najboljših doslej – po mnenju nekaterih celo najboljši. Zato smo še s toliko večjim zanimanjem v tej številki preizkusili njegovega standardnega brata, navaden model Galaxy S6, brez omenjenega zaslona, ki bi se krivil čez rob. Telefon se je v trenutku zasidral na prvo mesto v naši tabeli, pred iPhone 6+, za katerim je prej omenjeni Edge. Poglavitna razlika med obema Samsungovima bratoma je, jasno, v ceni – navaden velja dobrih 700 evrov, različica z robniki pa kar dobrih 900 evrov! Po neuradnih podatkih naših ponudnikov le kak odstotek telefonov prodajo tako, »v gotovini«, pri drugih se uporabniki zanašajo na vezave, ki strošek telefona razdelijo na štiriindvajset mesecev.

Nismo pa še končali, saj ravno v teh dneh pričakujemo še HTCjev odgovor, model One M9. Gre za naslednika nadvse priljubljenega One M8, tega smo tudi mi pohvalili. Zelo zanimiv je tudi LGjev G Flex 2, o preizkusu si prav tako lahko preberete v tej številki. Dogajanje na tem področju je torej nadvse pestro, ravno prvih nekaj mesecih je v prodajnem obdobju telefonov najpomembnejših. To še dodatno velja za podjetja, ki nujno potrebujejo nekoliko odmevnejše pozitivne finančne rezultate – sem štejeta tako Samsung kot HTC. Le vprašanje časa je, kdaj bodo podobno zmogljivi in »hudi« telefoni nosili logotipe Huaweia, ZTEja in druščine.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji