Objavljeno: 26.5.2010 09:17 | Avtor: Gorazd Ropoša | Monitor Maj 2010

Selitveni servis

Ob nakupu novega računalnika ali izidu najnovejše različice priljubljenega operacijskega sistema se navadno znajdemo tudi pred manj prijetnim opravilom, recimo selitvijo "starega" delovnega okolja v "nove prostore". Naloga je precej odgovorna (podatke in uporabnikove nastavitve moramo namreč varno in pravilno prenesti), a hkrati tudi časovno potratna in neprivlačna, saj moramo na novo namestiti vse tiste programe, ki smo jih v starem okolju že uspešno uporabljali. Zaradi opisanega bi bilo seveda priročno, ko bi se našel pomočnik, ki bi nam pri teh opravilih pomagal. Tokrat smo si ogledali, kako se tega loteva Laplinkov PcMover.

"Premikač" je na voljo v treh različicah, ki so, vsaka s svojim naborom znanj, namenjene različno zahtevnim uporabnikom. Med ponudbo najdemo tudi pomočnika, ki obljublja pomoč pri nadgradnji okenskega operacijskega sistema XP na najnovejšo sedmico. Izkaže se, da nadgradnja poteka v nekoliko drugačni obliki, kot smo je vajeni iz Microsoftovega sveta.

Nameščanje programa je preprosto, a traja dalj, kot bi lahko. Za svoje delo potrebuje tudi nekaj komponent iz knjižnice za Visual C++ in te moramo seveda namestiti (gre za paket Visual C++ redistributable).

Uporabniški vmesnik ni klasičen (ni oken z menujskimi, orodnimi vrsticami, ikonami). Okna sicer so, a bolj "špartanska", majhna, z osnovnimi navigacijskimi in podrobnejšimi izbirnimi možnostmi.

Delovni proces je dobro "čarovniško" voden. Poteka v korakih, vsak v svojem oknu. Širše gledano, so koraki trije (to potrjuje oglaševanje izdelovalca), in sicer nameščanje programa, povezava z novim računalnikom in prenos podatkov. A ko se poglobimo v delo, ugotovimo, da jih je več, nekaj med njimi tudi nepotrebnih (recimo tisti s pravno vsebino). Vsi so dobro opisani, možnosti izbire v njih pa natančno pojasnjene.

Prvi pravi korak pri selitvi je določanje računalnika, na katerem delamo (nov ali star). Temu sledi odločitev, kako bomo podatke preselili (med možnostmi je tudi povezava prek mreže ali različnih kablov, ter v uvodu omenjena nadgradnja).

Delovni proces v PcMoverju poteka v korakih. Če gledamo nekoliko širše, so ti samo trije, kot je videti tudi na fotografiji.

PcMover uporabniku omogoča, da izbere vrsto selitve. Kot je vidno na fotografiji, podpira kar nekaj možnosti.

Sledi izbira vsebine selitve. Preselimo lahko vse (podatke, uporabniške nastavitve, nameščene programe) ali samo nekaj tega. Kar nekaj je tudi manjših, a pomembnih prilagoditev (izbira uporabniških računov, diskov in datotek, ki bodo pri selitvi sodelovali). Veš čas delamo po načelu "preglej ponudbo, izberi in nadaljuj".

Program uporabnikovo izbiro na koncu pregleda, preveri trenutno stanje obeh računalnikov, predlaga primerna dejanja in pripravi seznam nameščenih programov. Vzame si čas, čeprav ne predolgo (odvisno od količine izbranih podatkov, velikosti diskov). Svoje delo opravi dobro (rezultat res ustreza dejanskemu stanju). Smiselno je, da seznam na koncu pregledamo še sami in ga po potrebi prilagodimo.

Časovno najbolj potraten del selitve sta izdelava "premikalne" datoteke (vsebuje stisnjene podatke), kopiranje te datoteke in uporaba na novem računalniku.

"Premikač" svoje delo dobro opravi. Preizkušali smo ga v različnih navideznih in realnih okoljih ter operacijskih sistemih (XP, Windows Server 2008 32- in 64-bitna različica, Windows 7 32- in 64-bitna različica). Večjih težav nismo imeli, saj v vseh deluje brezhibno, njegov rezultat pa je bil večinoma boljši od pričakovanega. Programi in podatki so namreč v novem okolju (večinoma) res delovali (tudi nekateri bolj specifični).

Popoln vendarle ni. Na preizkusu smo imeli težave pri selitvi celotnega okolja (podatki, uporabniške nastavitve, programi iz Server 2008 32-bitna različica v Server 2008 64-bitna različica), saj ni uspela. Vse smo morali opraviti ročno.

Še beseda o omenjeni nadgradnji z XP na novo sedmico. Res deluje, čeprav drugače, kot smo vajeni v svetu Microsofta. V starem okolju po zgoraj opisanem postopku opravimo vse korake, tudi izdelavo "premikalne datoteke". Varno jo spravimo, disk računalnika pa formatiramo, namestimo nova Okna, program PcMover in uvozimo podatke ob pomoči shranjene premikalne datoteke. Izvirno in uporabno.

PcMover si velja podrobneje ogledati, saj nas zna velikokrat uspešno obvarovati pred dolgotrajno pripravo novega okolja. Nekoliko sicer moti visoka cena različice PRO (ki je tudi najbolj zmogljiva), še posebej, če vzamemo v obzir zgoraj omenjeno "nepopolnost".

PcMover Pro

Kaj: Program za selitve delovnega okolja na računalnikih.

Izdeluje: www.laplink.com.

Cena: Od 20 dolarjev (nadgradnja) do 60 dolarjev (naprednejša različica).

Za: Inovativen pristop, preprost za uporabo, pregleden uporabniški vmesnik, precej natančno prilagajanje, uporabni rezultati.

Proti: Cena, težave z nekaterimi oblikami selitve.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji