Objavljeno: 27.2.2018 | Avtor: Matej Šmid | Monitor Marec 2018

Še ena korist od »oblaka«

Ob nakupu novih naprav, takih in drugačnih, predvsem pa še malce dražjih, smo vajeni, da so nekako povezljive. Z Bluetooth, z Wifi, v »oblak«. Kaj pa, če imamo napravo, ki to ni? Pomagamo ji z dodatki, kot je Broadlink RM Mini3.

Res poceni kitajska napravica RM Mini3 je vse, kar potrebujemo, če želimo od koderkoli nadzorovati karkoli, kar je prilagojeno infrardečim daljincem. To pomeni predvsem razne klimatske naprave in avdio/video elektroniko po naših domovih.

Zamisel je preprosta – napravico postavimo nekam, kjer bo videla kar največ naprav, ki jih želimo nadzorovati (ker je v obliki vajla, »sveti« na vse strani), jo ob pomoči ustrezne aplikacije povežemo v splet in – odtlej so naše naprave omrežene in nadzorljive prek spleta.

Navajeni smo že, da take enostavne zamisli pri napravah, ki so tako zelo poceni (15 evrov!), ne delujejo najbolje, saj jih na Kitajskem ne izvedejo do konca, toda v tem primeru smo se morali ugrizniti v jezik. Nameščena aplikacija je napravo takoj našla in ji vpisala nastavitve našega omrežja Wifi, takoj po tem pa sta bili tudi povezani, tudi ko telefon ni bil več povezan v krrajevno omrežje. Nato smo v aplikaciji začeli dodajati naše naprave.

Izbrali smo klimatsko napravo, z njenim daljincem posvetili v valj in – klima je bila prepoznana. V aplikaciji se je prikazal narisani daljinec, s katerim smo odtlej lahko nadzorovali vklop/izklop, temperaturo, gretje/hlajenje in še nekaj malenkosti. Do posebnih možnosti klimatske naprave, kot je vklop z zamikom, ni bilo mogoče priti, a ima Mini3 v ta namen svoj »časovnik«. Brez težav smo lahko nastavili, naj se klima vklopi vsak dan ob 6:00 in izklopi ob 8:00, ko gremo v službo, ob koncu tedna pa naj bo režim drugačen. To je v resnici več, kot je omogočal izvirni daljinec. In seveda – klimatsko napravo lahko odslej prižgemo kadarkoli in od koderkoli, denimo, preden se vrnemo domov, da je dom primerno segret/ohlajen.

Preizkusili smo tudi upravljanje televizorja in naprave HiFi, čeprav se nam zdi tam omrežna povezljivost manj uporabna. Res pa je, da lahko tam uporabimo »vezane scenarije«, ki jih omogoča aplikacija. Z eno tipko lahko, denimo, vklopimo ojačevalec in televizor, si morda vklopimo klimo ali morda še zapremo žaluzije, če so nadzorljive prek infrardeče povezave.

Skratka, napravica deluje, in to dobro. Četudi je poceni.

Broadlink RM Mini3

Cena: 15 EUR.

Kje: www.aliexpress.com

Za: Zelo enostavna namestitev in upravljanje. Možnost časovnika in povezovanja upravljanja z napravami.

Proti: Nima priloženega napajalnika.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji