Objavljeno: 28.9.2021 | Avtor: David Vidmar | Monitor Oktober 2021

Roomba proti Roborock - Spopad robotov

Sesalni robotki so postali vsakdanje naprave. Pobiranje drobtin pod mizo, sesanje za domačimi ljubljenčki in pometanje, medtem ko nas ni doma, so le nekateri razlogi, da so našli svoje domovanje v marsikaterem domu.

Čeprav je ponudba sesalnikov širša, slovenske parkete in preproge največkrat sesajo rombe in roboroki. Podobno kot pri avtomobilih, telefonih in drugih napravah so zahodni originali bolj cenjeni, za kitajske klone pa verjamemo, da ponujajo boljše razmerje med ceno in kakovostjo. Tudi na tokratnem preizkusu dveh konkurenčnih modelov se je potrdilo, da izbira ni tako enostavna.

iRobot Roomba i7+

Tričlanska serija »i«, ki jo sestavljajo trije modeli, i3, i5 in i7, je bila predstavljena že leta 2018. Čeprav i7+ ne sodi med najnovejše modele, je še vedno le malo pod vrhom iRobotove ponudbe pametnih sesalnikov. Od starejših modelov se razlikuje po večji moči sesanja in novih, boljših krtačah. Proizvajalec zagotavlja, da sesalnik sam zazna tip sesalne površine in močneje umazana tla ter temu prilagaja svoje delovanje. Med preizkusom je i7+ svoje delo opravljal odlično tako na trdih tleh kot tudi na mehkih talnih površinah in bo s kakovostjo pometanja in sesanja zadovoljil tudi najzahtevnejše lastnike. Odkar smo prvič preizkusili sesalnik, ki med sesanjem tudi brišejo tla, z nejevero gledamo na naprave, ki te priročne možnosti ne ponujajo – med njimi je tudi tokratna romba. Še huje, iRobot v svoji ponudbi izdelkov še vedno nima niti enega modela sesalnika, ki zmorejo brisati tla, raje vztrajajo pri ločenih napravah.

Presenetilo nas je, da je Roomba i7+ zaradi načina, kako je kamera vgrajena v ohišje, nekoliko nižja od večine podobnih sesalnikov. Ob našem preizkušanju je zavila tudi pod kavč, pod katerega drugi preizkušeni sesalniki največkrat niso mogli ali želeli. To nas je sprva razveselilo, saj smo do zdaj prah od kavčem morali sesati ročno. Veselje pa je bilo preuranjeno, saj se je pokazalo, da se sesalnik res odpravi pod kavč, a se tam slej kot prej zatakne in se ob tem celo grdo opraska. Da se takšnim težavam izognemo, uporabimo mobilno aplikacijo in v njej definiramo področja prepovedi sesanja.

Roomba i7+ se z navigacijo ob pomoči tlorisa, ki ga ustvari med opravljanjem dela, po prostoru giblje precej inteligentno. Ko je zemljevid narejen, je navigacija natančna, sesalnik se spretno giblje po stanovanju in se poskuša prebiti mimo kuhinjskih stolov ter drugih podobnih ovir, ki se mu postavijo na pot. Čeprav se pri navigaciji zanaša na kamero in tloris, se zdi, da se kljub vsemu prevečkrat zaleti ali vsaj dotakne pohištva, kar lahko povzroči tudi poškodbe. Zemljevid stanovanja omogoča, da v mobilni aplikaciji označimo dele, ki ne potrebujejo sesanja, ali pa nastavimo bližnjice za sesanje posameznih sob ali urnik samodejnega čiščenja. V primerjavi s konkurenco je pot do tlorisa stanovanja pri rombi mukotrpna in potrebno bo veliko potrpljenja, da bo sesalnik sam odkril prav vse kotičke stanovanja. Postopek bo nekoliko hitrejši, če sesalnikov bazno postajo postavimo blizu sredine stanovanja, a to velikokrat ni mogoče.

Najopaznejši del sesalnega kompleta Rombe i7+ je velikanska priklopna postaja. V njej se skriva sesalni mehanizem, ki izprazni sesalnikov košek za umazanijo in s tem namesto nas opravi še več dela. Smeti pristanejo v vrečki, kakršnih smo vajeni pri klasičnih sesalnikih. Postopek je samodejen, hiter in praznjenje je temeljitejše kot pri konkurenci. Žal pa je izjemno glasen. Samo en poskus je bil dovolj, da smo opustili zamisel o nočnem sesanju, ki se konča s samodejnim praznjenjem posode, saj smo prebudili vso družino in še kakšnega soseda povrhu.

Roombo i7+ lahko priporočimo vsem, ki imajo v stanovanju preproge ali tekstilne izdelke ter prisegajo na uveljavljene znamke, četudi to pomeni nekoliko višjo ceno.

Roborock S7

Model Roborock S7 se na pogled ne razlikuje od svojih predhodnikov, a v drobovju je v primerjavi z njimi izboljšan v mnogih pogledih. Posebnost preizkušenega modela S7 je, da pri svojem delu ne uporablja kamere, temveč le še lidar. To bo razveselilo tiste, ki jih skrbi zasebnost pri uporabi sesalnikov, ko ti za navigacijo uporabljajo video kamere in posnetke v obdelavo pošiljajo oblaku. Hkrati zaradi tega nismo opazili slabših sposobnosti premikanja po stanovanju. Navigacija z lidarjem omogoča tudi odlično izogibanje stenam in pohištvu – sesalnik se jim v večini primerov le približa in se jih redko nežno dotakne.

Med novostmi sta opazna tudi izboljšana krtača in še izboljšano prilagajanje sesanja vrsti tal. Med svojim delom zna S7 ločiti, kdaj sesa trde površine in kdaj preproge. Na teh nekoliko dvigne krtačo in krpo za brisanje, če je nameščena. Položaj preproge si zapomni za prihodnje sesalne obhode, kar lahko vidimo tudi v mobilni aplikaciji. Roborockov način odkrivanja prostorov, risanje tlorisa, poimenovanja sob in spremljanja delovanja je enostaven in pregleden. Na tlorisih lahko dodatno nastavljamo področja prepovedi sesanja, vrste tal, izdelamo urnik sesanja, vse pa deluje precej bolj intuitivno kot pri Roombi.

Roborock S7 se pri delovanju izkaže na vseh površinah, nekaj težav mu povzročajo le lasje ali daljša dlaka domačih živali. Zares odlično se izkaže na trdih površinah, kjer z dodatno možnostjo brisanja svoje delo opravi precej bolje od modelov, ki samo sesajo. Toda tako kot sesanje z robotskim sesalnikom ni stoodstotno nadomestilo za ročno sesanje, tako tudi brisanje ne more povsem nadomestiti dobre stare krpe in čistila. Vendar je, sodeč po umazaniji, ki se na krpi nabere po opravljenem sesanju, ultrasonično brisanje z vlažno krpo učinkovito, tla pa čistejša.

Roborockov izdelek je pri svojem delu občasno preglasen, težave pa smo imeli tudi na nekaterih višjih pragovih vrat, kjer je nasedel. Posoda za prah je bila dovolj velika za običajno sesanje, da samodejnega praznjenja posode za prah nismo posebej pogrešali, je pa polnilno postajo z mehanizmom za samodejno praznjenje posode za prah mogoče dokupiti. Stane okoli 300 evrov, kar nikakor ni malo.

Že za prejšnje različice smo menili, da so dober nakup in tudi po preizkusu S7 ocenjujemo, da je za vse, ki iščete sesalnik/pomivalnik za trda tla nedvomno odličen nakup.

Kaj izbrati?

Nemogoče je izbrati najboljši sesalnik, veliko bolj smiselno se je vprašati, kaj od njega pričakujemo in v kakšnem okolju ga bomo uporabljali, ter primeren izdelek izbrati na podlagi meril, ki so za nas pomembna.

Najpomembnejše merilo je gotovo vrsta tal, še posebej če imate domače ljubljenčke, ki po parketu in preprogah puščajo dlako. Če bo sesalnik svoje delo opravljal na preprogah ali tekstilnih talnih oblogah, zaradi večje moči sesanja priporočamo izdelke Roomba. Na trdih podlagah sesalna moč ni tako pomembna, zato pa je zelo uporabno brisanje tal in tukaj je v prednosti Roborock.

Kako dobro se sesalnik znajde v prostoru, je odvisno od izbrane tehnologije. Nekateri uporabljajo kamere, drugi lasersko merjenje oddaljenosti od predmetov, tretji lidar ali pa kombinirajo več načinov. Tudi na tokratnem preizkusu smo potrdili, da je pri odkrivanju, upravljanju in uporabi tlorisa prostorov za selektivno čiščenje v prednosti Roborock, čeprav je v preizkušenem sesalniku vgrajen le lidar.

Zelo pomembno merilo je lahko višina sesalnika. Če imate kavč ali druge kose pohištva, ki so približno 10 cm nad tlemi, je to ravno višina, pri kateri lahko nastanejo težave. Sesalnik mogoče ne bo želel pod takšno pohištvo ali pa bo tja zavil in se zataknil. Križ je lahko tudi z dolgimi zavesami, v katere se sesalnik zaplete, ali vratnimi krili pri kuhinjskih elementih in drugem pohištvu, v katere se bo zaletaval in jih celo poškodoval.

Pri izbiri sesalnika upoštevajte tudi velikost prostorov. Pri novejših in boljših modelih izpraznjena baterija med delovanjem ni usodna, saj se znajo sami vrniti na polnilno postajo, se napolniti in nadaljevati delo, a to zelo podaljša skupni čas čiščenja. Z velikostjo prostorov, ki jih čistimo, je povezana tudi odločitev o možnosti samodejnega praznjenja posode za prah. Postaja zaradi svoje velikosti in hrupnega delovanja ni vedno potrebna, sploh če sesalnik lahko opravi svoje delo, ne da bi morali vmes izprazniti posodico za prah.

Predvsem pa, ne glede na to, kateri robotski sesalnik si boste omislili, nikar ne zavrzite dobrega starega ročnega. Ta bo še vedno uporaben tam in takrat, ko roboti zatajijo.

iRobot Roomba i7+

inteligentni robotski sesalnik s postajo za samodejno praznjenje koša za smeti

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: Okoli 700 EUR.

Za: Odlično pometanje in sesanje, izpiljena aplikacija, samodejno praznjenje koša za smeti.

Proti: Izdelava in raba zemljevidov, glasno delovanje in praznjenje koša.

  

Roborock S7

inteligentni robotski sesalnik

Prodaja: roborock.si

Cena: 570 EUR

Za: Odlična navigacija, intuitivna aplikacija, ultrasonična krpa za brisanje tal.

Proti: Glasno delovanje, višina sesalnika.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji