Objavljeno: 29.3.2022 | Avtor: Anže Tomić | Monitor April 2022

Redkokateri je slab, a niso vsi najboljši

Eno od bolj uveljavljenih imen robotskih sesalnikov, tudi pri nas, je Roborock. Podjetje je tesno povezano s Xiaomijem, zato ne čudi, da je slednji »robote« začel prodajati tudi pod svojo blagovno znamko.

Če v spletne trgovine vpišemo »robotski sesalnik«, bo med zadetki tudi vsaj en primerek »starih« blagovnih znamk, ki jih povezujemo s čiščenjem. Še staroste, kot so Miele, Rowenta in Vileda, imajo svoje naprave. Seveda pa je najbolj znana iRobotova Roomba, ki je to kategorijo izumila. Vendarle se je v letih nabralo toliko konkurence, da tudi Roborock, Eufy in ostali pridno nabirajo tržne deleže.

Laser!

Na vrhu sesalnika Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro je prepoznavno panoramsko okno, s katerem laser zelo hitro naredi zemljevid sobe/stanovanja. Ta inovacija je pri robotskih sesalnikih že nekaj časa pomeni konkreten korak naprej, saj prinaša manj zatikanja in bolj sistematično čiščenje. Zatikanja in zaletavanja je manj zato, ker robot dobro ve, kam lahko gre in kje mu ne bo »zneslo«. Kako natančen je sistem, se je lepo videlo v kuhinji, kjer so tla nekoliko kriva in je Pro pod omarice šel le tam, kjer je višina to dovoljevala. Naši stari Roombi moramo tam postavljati virtualni zid, sicer se vedno zatakne. Tudi Proju je mogoče postavljati virtualne zidove in označevati preproge. Vse to naredimo v aplikaciji, kjer »zid« enostavno postavimo na želeno lokacijo.

V aplikaciji se tudi lepo vidi, kje vse gre robot, ko čisti. Smrečica, ki jo nariše v vsaki sobi, »geeke« hitro prepriča, da je bil povsod. Res - ob tem sistemu so neumni sesalniki brez laserske navigacije, ki se naključno vozijo po stanovanju, videti naravnost barbarsko.

Sesanje

Žal je ključna zmogljivost vsakega sesalnika, sesanje, pri Mi Robot 2 Pro razočaranje. Le ena krtača svojega dela ne zmore najbolje. iRobotov sistem dveh gumijastih krtač se obnese veliko bolje. Praznjenje košare za smeti je sicer v teoriji zelo elegantno, saj odpremo vrhnji pokrov in jo vzamemo ven. A kaj, ko je vedno nekaj smeti ostane na pol zunaj in padajo v prostor, kamor nato spet vstavimo košaro.

Voda in krpa

Pomivanje tal je morda premočno poimenovanje za to, kar smo videli na testu, saj je šlo bolj za vlaženje in rahlo brisanje. Predvsem se to brisanje bolj malo pozna po prvem prehodu (tudi ko smo robotu v aplikaciji naročili, naj uporabi več vode). Seveda pa je, tako kot pri sesanju, mišljeno, da robot dela namesto nas, ko nas ni doma. Večkrat. V aplikaciji nastavljen urnik bo sesalnik poslal na delo vsak dan, ob takšni uporabi pa se kombinacija sesanja in pomivanja hitro pozna, saj bo po drugem ali tretjem hodu delo dobro opravljeno.

Še to - malce nadležno je polnjenje rezervoarja za vodo, ki zahteva natančnost, sicer hitro polijemo kontakte na rezervoarju. To sicer ni nič tragičnega, če jih potem hitro in dobro obrišemo. Vseeno pa bi bil proces lahko boljši.

Raje črnega

Bela barva je zelo slaba izbira za takšne naprave, saj je bila umazanija na robotu zelo vidna že po nekaj dneh uporabe. Sicer gre za napravo iz kakovostne plastike, ki ne daje cenenega občutka. Tudi relativno tiha je med delom. Sistem za polnjenje, ki ga poznamo (vsaj že) pri Roborocku, se super obnese. Tu je, recimo, iRobot daleč zadaj. Xiaomijev sistem kontaktov na prednjem delu naprave, ki se dotaknejo dveh velikih gibljivih površin na polnilniku, nikoli ni zatajil. Tega za Roombo ne moremo reči.

Laserska prihodnost

Če imate doma neumnega robota in se vam zdijo laserji ter mobilna aplikacija bolj marketinški trik, zamujate. Danes nakup robotskega sesalnika brez laserske navigacije ni več smiseln, saj ta funkcionalnost prinese dosti boljšo izkušnjo. Tokratni Xiaomi to ima, in ko bo napredoval še pri sistemu za sesanje in malce dodelal pomivanje, bodo njihovi roboti višje pri vrhu. Za zdaj pa so O. K.

Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro

Prodaja: Trgovine.

Cena: 370 EUR

Za: Laser!

Proti: Sesanje zaostaja za konkurenco.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji