Objavljeno: 23.10.2005 20:59 | Avtor: Vlado Robar | Monitor Marec 2004

Razmnoževanje CD-jev

Bravo CD Publisher podjetja Primera Technology je namenjen razmnoževanju nosilcev CD-ROM in tiskanju nanje.

CD Publisher je podoben večjemu brizgalnemu tiskalniku, natančnejši ogled pa razkrije še dva pladnja za odlaganje optičnih nosilcev in optično enoto CD-R (hitrost zapisovanja 52x). Ta je skrita pod tiskalniškim delom.

Naprava ima dvojno funkcionalnost. Prvi del - izdelovanje največ 25 kopij izvirnega nosilca CD-ROM - opravi program Prassi PrimoDVD. Iz imena je očitno, da je isti program priložen tudi razmnoževalnikom nosilcev DVD-ROM istega podjetja (Bravo DVD Publisher). PrimoDVD namestimo s priložene plošče skupaj z gonilniki za razmnoževalnik/tiskalnik ter s programom SureThing CD Labeler Desktop. Ta je odgovoren za drugo osnovno opravilo - omogoča pripravo grafične predloge, ki jo CD Publisher natisne na zgornjo stran nosilca.

Razmnoževalnik moramo priključiti na računalnik z dvema kabloma. Prek vodila USB nadzorujemo tiskanje, prek firewire pa zapisovanje na nosilec CD-R. Taka rešitev je nekoliko nerodna, je pa po svoje razumljiva. Tiskanje in kopiranje lahko izvajamo ločeno, smiselno pa je, da postopka povežemo v celoto. Pri tem nam pomaga programski čarovnik. Preostane nam, da vstavimo izvirno ploščo v enoto CD-ROM v računalniku in napolnimo desni pladenj z ustreznim številom praznih plošč (potrebujemo posebne nesvetleče nosilce), nato sledimo čarovniku. Ko izdelamo grafično podobo za CD-je, začne CD Publisher izdelovati kopije. Najprej preveri hitrost branja izvirnega nosilca v računalniku in če je prenizka, zahteva, naj se na disk računalnika zapiše začasna slika kopije. To je priporočljivo, še posebej če hočemo narediti več kot eno kopijo, kar je osnovni namen razmnoževalnika. Robotski mehanizem zgrabi prazni nosilec in ga vstavi v enoto CD-R. Po končanem zapisovanju, ki traja približno tri minute (za poln CD), pride na vrsto še tiskalnik (barvna in črna Lexmarkova glava, 2400 × 1200 dpi). Ta svoje delo dokonča v dveh minutah. Roka potiskano ploščo odloži na levi pladenj in ponovi celotni postopek z novo ploščo.

CD Publisher smo povezali s prenosnikom, ki je imel vgrajeno kombinirano enoto DVD-ROM/CD-RW. Prisotnost dodatnega zapisovalnika je razmnoževalnik zmedla in PrimoDVD je vedno znova poskušal CD-R zapisati v prenosniku in ne v razmnoževalniku. Tudi vnovična namestitev Oken in PrimoDVD ni pomagala, zato smo se vdali in poskusili s starejšim prenosnikom z vgrajeno enoto CD-ROM. Tokrat je vse delovalo tako, kakor smo pričakovali.

Cena CD Publisherja je visoka, prišteti pa moramo še ceno posamezne plošče (ki je višja od cene standardnih praznih nosilcev). Cena kartuš je podobna cenam pri navadnih brizgalnih tiskalnikih, po nekaterih virih pa lahko z njimi natisnemo približno 100 plošč CD. Torej stane tiskanje enega približno 240 tolarjev + cena nosilca (Primerini stanejo 161 tolarjev). Vsekakor je naprava zanimiva za podjetja, ki pogosto izdajajo cedeje v manjših nakladah. Za večje naklade pa imajo pri Primera Technology na voljo še zmogljivejše razmnoževalnike/tiskalnike (do 400 nosilcev).

Naprava omogoča samodejno razmnoževanje CD-jev in tudi barvni tisk na vrhnjo plast. Tudi zaradi cene je primerna za podjetja, ki plošče razmnožujejo v manjših nakladah.

Bravo CD Publisher

Kaj: Naprava za polprofesionalno razmnoževanje in tiskanje nosilcev CD-R.

Zahteve: Računalnik z vodiloma USB in firewire, enota CD-ROM, Windows 2000/XP.

Izdeluje: Primera Technology, www.primera.com.

Prodaja: Gregor d.o.o, www.gregor.si, (04) 202 55 28.

Cena: 447.600 tolarjev. Cena posamezne kartuše 12.000 tolarjev (črne in barvne). Cena primernih nosilcev CD-R Primera 161 tolarjev (prodaja v paketu po 600).

Za: Hitrost, profesionalen videz nosilcev.

Proti: Nerodna uporaba dveh kablov, težave pri delu z računalnikom z vgrajenim zapisovalnikom CD-R. Zelo visoka cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji