Objavljeno: 29.1.2013 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Februar 2013 | Teme: android, iPhone

Računalniki v žepu

Še nedolgo tega smo svarili pred poceni Androidi. Cenejši telefoni z Googlovim operacijskim sistemom so se vlekli kot megla, jecljali kot politiki na zatožni klopi in bili bolj plastični od pokojnega Michaela Jacksona. Večino negativnih kritik je Android doživljal s strani lastnikov šibkejših naprav. Čez noč se je vse spremenilo. Operacijski sistem je s Sladolednim sendvičem odrasel, izdelovalci telefonov pa so z njim ugotovili to, kar je finska Nokia vedela že pred časom - najbolje se prodajajo cenejši telefoni.

Tudi na MonitorTV

Kaj smo ugotovili

Res je, vrhunski pametni telefoni tudi danes stanejo 500 evrov in več, vendar bo večina uporabnikov povsem zadovoljna tudi z več kot pol cenejšimi modeli, ki smo jih preizkusili. Le nekaj samoomejitev na področju uporabe uporabniškega vmesnika bo treba.

Leto 2012 si bomo zapomnili kot leto sprememb. Velikani, med katerimi vodita Apple in Microsoft, so zanimanje namiznega računalništva (dokončno) preusmerili v mobilne sfere, na področju tablic pa je Google z Androidom prvič resno zagrozil Applovemu iPadu. Tablice bodo s takšnim tempom do leta 2014 presegle prodajo PCjev in skupaj s pametnimi telefoni zaprle veliko poglavje računalništva. Da klasične škatle niso več tako priljubljene, vidimo tudi na spletni strani Monitorja, kjer novica o novem Samsungovem (ali Applovem) telefonu doživi neprimerno več klikov kot inovativni procesor iz Intelovih laboratorijev. V prihodnosti nas bržkone čaka združitev obeh svetov, namiznega in mobilnega. Nekateri izdelovalci so vodo z dodatki (Samsung Glaxy Note 2 Smart Dock) ali obliko (Asus PadFone) že preizkusili, drugi skok vanjo še načrtujejo. Podobnih misli so tudi razvijalci. Podjetje Canonical bo do naslednjega leta splavilo mobilno različico Ubuntu Linuxa, ki se bo ob priklopu telefona na zunanji monitor, tipkovnico in miško prelevila v namizni operacijski sistem. Iste misli se porajajo tudi Googlu, Applu in Microsoftu, kjer so iz različice v različico vidnejši vplivi mobilnih operacijskih sistemov na namizne in nasprotno. Nova era računalništva je tu.

Pravi cunami sprememb pa se z omenjenimi globalnimi premiki ni ustavil. V preteklem letu je dodobra pretresel tudi ožje področje, edino računalniško panogo, ki se vidno veča. Razmerje mobilnih sil se je porazdelilo drugače kot v preteklosti in Apple je prvič ostal brez aduta. Najboljši pametni telefon je leta 2012 prišel na trg brez logotipa v obliki jabolka. Samsungov Galaxy S III je Applovo Petico presegel tako po zmožnostih kot po prodaji in si upravičeno nadel krono, ki jo je iPhone nosil vse od predstavitve leta 2007.

Tržni delež telefonov z Androidom se iz dneva v dan veča. V nasprotju z uveljavljenim mišljenjem je večina naprav z Googlovim operacijskim sistemom iz nižjega ali srednjega razreda. Ker so se starejši modeli iPhona obenem pocenili, hkrati pa grozijo poceni, a blazno hitri telefoni z Windows Phone 8, je prav, da se izdelovalci vedno bolj posvečajo tudi izdelkom, ki ne sodijo v skrajni vrh njihove ponudbe. Zasloni rastejo, strojna opremljenost se bogati, materiali so boljši, priloženi programi pa celotno izkušnjo povzdignejo na višjo raven. Kljub temu je treba biti pri nakupu cenejše naprave pozoren, saj se opečemo hitreje kot pri večjih bratcih. Preizkus je nuja in tu nastopimo mi.

Video: MonitorTV

Nekatere preizkušene telefone smo posneli tudi z video kamero. Posnetek si lahko ogledate na naslovu

www.monitor.si/poceni_androidi

Vse o preizkušenih modelih pametnih telefonov si preberite v februarski številki revije Monitor!

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji