Objavljeno: 14.6.2011 | Avtor: David Vidmar | Monitor Posebna 2011 | Teme: android, iPhone

Programi za telefone

Mobilni telefoni so se nam razpasli po žepih v trenutku, ko je "nekdo" (Nokia) začel izdelovati modele, ki jim je bilo mogoče namestiti lastna, drugačna zvonenja. Ljudje pač radi svoje igračke obdelujejo, se z njimi igrajo. In tako je tudi danes, ko imamo za telefone stotisoče najrazličnejših programov, ki jih spremenijo v vse drugo kot telefon.

100 najboljših za iPhone

50 najboljših za Okna

In

111 najboljših robotkov

Aplikacije za mobilne naprave, še posebej tiste, ki tečejo na platformah Android, rastejo kot gobe po dežju. Zato ni čudno, da imamo uporabniki nemalo težav s tem, da najdemo in izberemo take, ki bi jih lahko koristno uporabili. Tokrat smo pripravili izbor sto brezplačnih aplikacij, med katerimi bo vsakdo našel kaj zase.

Da je izbira aplikacij izjemna, pričajo nekatere neuradne številke, ki jih je mogoče izbrskati v spletu. Androidova tržnica raste silno hitro in naj bi obsegala že več kot 290.000 aplikacij. Čeprav je to še vedno skoraj 100.000 aplikacij manj, kot jih premore konkurenčna Applova tržnica, je rast pri Androidu strmejša in analitiki napovedujejo, da naj bi Android tudi po številu aplikacij še to poletje prehitel Apple.

To pomeni, da je izbira aplikacij res izjemna in da se posledično povečuje tudi kakovost teh aplikacij. Če smo še pred nekaj meseci tarnali nad nekakovostjo nekaterih aplikacij, lahko tokrat rečemo, da se stvari premikajo na bolje. Android je zrel in, če so ugibanja analitikov pravilna, bo kmalu prevzel vodilno vlogo na trgu pametnih mobilnih telefonov.

Klicanje in sporočanje

Izdelovalci naprav z Androidom lahko sistem prilagajajo in nadgrajujejo. Eden izmed največkrat izboljšanih modulov je telefonski del, torej brskalnik po stikih in klicanje. Če niste zadovoljni z vgrajenim, preizkusite Dialer One, ki ponuja zelo hitro iskanje po stikih in še nekaj izboljšav. Če si želite bolj zmogljiv način pošiljanja sporočil SMS, poskusite silno priljubljeni Handcent SMS, ki pošiljanje sporočil naredi bolj podobno programom za trenutno sporočanje. Branje prejetih sporočil izboljša tudi SMS Popup. Ta prikaže sporočilo takoj po prejemu, ne da bi ga bilo treba posebej odpirati, kot sicer zahteva Android. Na prikazano sporočilo lahko hitro odgovorimo ali pa ga takoj zbrišemo. Grafično in tabelarično analizo klicev in sporočil omogoča Phonalyzr.

Prebiranje elektronske pošte lahko izboljšate z K-9 Mail, poslovni uporabniki, katerih elektronsko pošto upravlja strežnik Exchange, pa bodo navdušeni nad Exchange for Android 2.x. Oba v primerjavi z odjemalcema elektronske pošte, vgrajenima v Android, ponudita številne naprednejše zmogljivosti in udobnejše delo.

Če ste uporabnik katerega izmed omrežij za trenutno sporočanje (IM), boste morali v napravo z Androidom namestiti dodatno aplikacijo, če želite klepetati po drugih omrežjih, razen Google Talku. eBuddy Messenger je ena izmed takšnih aplikacij in omogoča klepetanje po vseh priljubljenih omrežjih, pa naj bodo to MSN, ICQ, Yahoo ali Facebook, če naštejemo le najbolj znana. Če ste uporabnik klepetalnika in telefona Skype, poiščite mobilno različico, ki omogoča tako klepetanje kot tudi telefoniranje prek omrežja Skype, če uporabljate brezžično omrežno povezavo ali pa mobilno omrežje tipa 3G. Žal Skype (še) ne omogoča video telefonije, pomagate pa si lahko z aplikacijo fring, ki poleg klepetanja in telefoniranja omogoča tudi skupinsko video telefoniranje. Seveda boste za to potrebovali dovolj hitro povezavo v splet.

Kako do plačljivih programov?

Če smo še v prejšnjih člankih na temo Android program tem mestu pisali, da v Sloveniji do plačljivih vsebin na Android tržnici ni mogoče, je tokrat drugače. Ravno med pisanjem članka je Google na svoji letni konferenci razširil seznam držav v katerih je mogoče kupovati aplikacije na 131 držav in med njimi je končno tudi Slovenija! Omejitve torej ni več, zato veselo po nakupih!

Kateri so najboljši programi za telefone, si preberite v julijski številki revije Monitor

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji