Objavljeno: 26.1.2021 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Februar 2021

Profesionalna prenova

Ni dolgo, kar smo preizkusili Applov prvi prenosnik z lastno razvitim procesorjem arhitekture ARM, model MacBook Air, tokrat pa se bomo lotili še njegovega zmogljivejšega brata MacBook Pro.

Tako kot pri modelu Air tudi tu ni nobene očitne razlike v primerjavi s predhodnikom, torej glede na lanski model z Intelovimi procesorji. Gre za prenosnik z vrhunskim aluminijastim ohišjem tanke postave in s 13,3-palčnim zaslonom. Še vedno je na voljo v klasični srebrni barvi in v t. i. »vesoljsko sivi«, ki je pač nekoliko temnejša siva. Ohišje je trpežno in kakovostno, se mu pa že poznajo leta, saj ima v primerjavi z boljšimi prenosniki drugih proizvajalcev kar veliko roba okoli zaslona.

Novi MacBook Pro je še en dokaz, da je Apple svoj prehod na arhitekturo ARM pravilno zastavil.

V primerjavi z modelom Air je ključna zunanja razlika pri višini. Sama površina, torej širina in globina, je enaka, le model Pro je po vsej površini enako visok, medtem ko se Air proti sprednji strani nekoliko zniža, kot školjka. Pri modelu Pro tako med tipkanjem nekoliko bolj opazimo prednji oster rob. Razlika v teži je majhna, le 150 gramov (model Pro tehta 1,37 kilograma).

Navzven je največja razlika pri tipkovnici. Ta je načelno enaka pri obeh prenosniki, a so pri modelu Air nizke fizične funkcijske tipke (Fn), pri modelu Pro pa jih nadomesti Touchbar. Gre za ozek zaslon OLED, občutljiv na dotik, ki se prilagaja uporabljenemu programu – v brskalniku ponudi bližnjice, v programu za ogled videa hitre tipke za predvajanje, pavzo in podobno itd. Po našem mnenju Touchbar nikoli ni zares zaživel, ne med uporabniki ne med programerji aplikacij.

Zaslon je praktično enak kot pri modelu Air. Gre za odličen zaslon z matriko IPS in visoko ločljivostjo 2.560 × 1.600 pik – gostota pik je 227 pik na palec. Zaslon je še svetlejši od tistega pri modelu Air, 500 niti oziroma kandel na kvadratni meter (cd/m) namesto 400. To je več kot dovolj svetlo tudi za delo na prostem. Vključuje tudi tipalo za svetlost prostora in prilagajanje temperature osvetlitve prostoru. Enaki so tudi vmesniki, kar je tu morda še večja slabost. Na voljo sta le dva vmesnika Thunderbolt (USB-C), a še ta sta oba na levi, dokaj blizu skupaj. Od prenosnika z oznako »Pro« bi res pričakovali še kaj več – recimo vmesnik HDMI, mogoče še USB na desni strani, bralnik pomnilniških kartic itd. Tako kot model Air je tudi ta prenosnik omejen na le en zunanji monitor.

Ko vstopi ARM

Glavna novost je seveda nov procesor, Applov lastni M1. Ta je identičen procesorju, ki smo ga že podrobno predstavili v preizkusu modela Air, enako je tudi pomnilnika (8 GB ali pri dražjih različicah 16). Ta sicer ni del samega procesorja, je pa nameščen v istem ohišju. Disk je v vstopnem modelu velik 256 GB, v tem trenutku je na voljo še model z 512 GB. Grafična rešitev je tudi praktično enaka kot pri Airu, s tem da ima najcenejši model Air sedem grafičnih jeder, vsi ostali (torej vsi modeli Pro ter vsi dražji modeli Air) pa osem. Ker ne gre za igričarske naprave, večina uporabnikov tega ne bo opazila.

Pomembnejša je razlika pri akumulatorju – ta je okoli 15 odstotkov zmogljivejši od tistega pri modelu Air. Računate lahko na 20 ur običajne in okoli 8 izredno intenzivne uporabe.

Ključna razlika v strojni opremi med prenosnikoma je pri aktivnem hlajenju modela Pro. Tanjši Air namreč nima ventilatorja, hladi se pasivno, prek spodnjega dela aluminijastega ohišja, Pro pa ima nekoliko debelejše ohišje, s tem pa tudi prostor za ventilator in majhna hladilna rebra. V praksi to pomeni, da je nekoliko zmogljivejši pri dolgotrajnejših obremenitvah, saj je procesorju dovoljeno (in omogočeno) večje odvajanje toplote. Delovna frekvenca se mu zato zniža ob nekoliko višji temperaturi, zato pa je procesor (in računalnik) hitrejši.

Razlika je vseeno precej majhna. Pri kratkih preizkusih zmogljivosti je ni, pri dolgotrajnejših pa nekje do 15 odstotkov, odvisno od tega, koliko časa traja zahtevno opravilo. Večino tega, kar sicer počnemo iz dneva v dan, zahteva le kratke skoke frekvence procesorja, zato je procesor resno obremenjen le nekaj sekund. Razlike v hitrosti med obema prenosnikoma večina uporabnikov ne bo opazila, razen ob procesorsko intenzivnih opravilih, kot je, denimo, upodabljanje ali delo z videom. Ventilator je sicer dovolj tih, da ga med preizkusom nismo zaznali.

Pomembnejša je razlika pri akumulatorju – ta je okoli 15 odstotkov zmogljivejši od tistega pri modelu Air. Računate lahko na 20 ur običajne in okoli 8 izredno intenzivne uporabe.

Novi MacBook Pro je še dodatni dokaz, da je Apple svoj prehod na arhitekturo ARM pravilno zastavil. Njegova največja konkurenca je omenjeni model Air, saj je nekaj sto evrov cenejši, s tem pa, vsaj po našem mnenju, tudi boljša izbira. Pri modelu Pro sicer dobimo malenkost več zmogljivosti in boljšo vzdržljivost akumulatorja, a je razlika v ceni (350 evrov) po našem mnenju prevelika.

Apple MacBook Pro 13 2020 (M1)

prenosnik s procesorjem ARM

Prodaja: www.epl.si

Cena: 1.529 EUR (8 GB pomnilnika, 256 GB SSD)

Za: Vzdržljivost akumulatorja, zmogljivost, velikost in teža, kakovost izdelave.

Proti: Malo vmesnikov, cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji