Objavljeno: 26.11.2013 | Avtor: Nataša Klenovšek | Monitor December 2013

Profesionalec ali amater?

Logotip podjetja predstavlja identiteto podjetja in je prvi stik z morebitnim bodočim kupcem. Pa mora biti res delo profesionalca? V spletu je precej brezplačnih spletnih aplikacij, ki omogočajo oblikovanje logotipa brez grafičnega predznanja. Preizkusili smo tri.

■ LogoGarden je uporabniško enostavna spletna aplikacija, s katero lahko oblikujemo različne logotipe. Preden se lotimo oblikovanja, si v množici različnih črno-belih znakov izberemo želeni znak in ga nato po želji poljubno obarvamo. Izbrani znak lahko med oblikovanjem kadarkoli zamenjamo, z enim samim klikom ga lahko tudi hitro spremenimo v grb.

Izbranemu znaku dodamo poljubno besedilo, kjer lahko izbiramo med različnimi pisavami, ki podpirajo tudi šumnike. Dodajamo lahko neomejeno število vrstic besedila. Vstavljenemu besedilu določimo velikost in barvo. Pri določanju barve lahko ročno vpišemo vrednost RGB barvne lestvice, s katero določimo želeno barvo. Tako znak kot tudi besedilo lahko poljubno vrtimo, povečamo ali pomanjšamo ter dodamo različne vizualne učinke, kot so senca, sijaj in odsev. LogoGarden ima eno zanimivo funkcionalnost, ki omogoča, da besedilo pišemo tudi v polkrogu.

LogoGarden

Kje: www.logogarden.com

Cena: Brezplačno za logotip nizke ločljivosti, potem pa od 19,99 USD naprej.

✓    Samodejno generiranje vizitke po oblikovanju logotipa.

✗    Prenos oblikovanega logotipa samo v formatu .jpg.

■ FreeLogoWizard je spletna aplikacija, ki ponuja nabor več kot 2000 različnih znakov, tako barvnih kot črno-belih. Pred začetkom oblikovanja znak izberemo v želeni kategoriji. Vsak izbrani znak – najdemo tudi takšne, ki so sestavljeni iz več segmentov – poljubno oblikujemo. Znaku izberemo barvo, ga vrtimo, mu določimo velikost, debelino in barvo obrobe ter dodamo senco in sijaj. Pri izbiranju barve si aplikacija naših zadnjih deset izbranih barv zapomni, tako da ni treba vnovič iskati že izbrane barve.

Uporabimo lahko poljubno število tekstovnih vrstic, ki jih vizualno oblikujemo po svoje, saj so na voljo enake funkcionalnosti kot pri oblikovanju znaka, s tem da je tu omogočeno tudi raztezanje in krčenje besedila. Pred prenosom logotipa je seveda na voljo tudi predogled. Zanimiva funkcionalnost te spletna aplikacije je, da omogoča dodajanje tudi lastne slike.

FreeLogoWizard

Kje: www.freelogowizard.com

Cena: Brezplačno.

✓    Sestavljenost znakov iz več segmentov.

✗    Prenos oblikovanega logotipa samo v formatu PNG.

■ LogoEase je do uporabnika prijazno narejena spletna aplikacija, ki ponuja razmeroma dovolj širok izbor različnih znakov. Vsak izbrani znak lahko poljubno spreminjamo in ga tudi po željah obarvamo. Tudi tu zasledimo znake, ki so sestavljeni iz več segmentov, kjer lahko vsakemu segmentu določimo svojo barvo. Znaku po želji določimo velikost, ga vrtimo, zrcalimo navpično ali vodoravno ter ga postavimo pred besedilo ali za njim. Dodamo lahko do pet vrstic besedila, pri čemer je na voljo široka množica različnih pisav. Spletna aplikacija omogoča tudi risanje različno debelih črt, ravnih, črtastih ali pikčastih, tako da si v grobem lahko naredimo tudi že lastno vizitko. Oblikujemo lahko več logotipov in jih shranimo v ustvarjenem profilu, te pa kadarkoli prenesemo v  računalnik.

LogoEase

Kje: www.logoease.com

Cena: Brezplačno, za 149 dolarjev logotip oblikuje pravi oblikovalec.

✓    Prenos v formatu JPG, PNG in EPS.

✗    Nobena pisava ne podpira šumnikov.

Je to vse?

Brezplačne spletne aplikacije za oblikovanje logotipa imajo prednosti in tudi slabosti. Pa si ustvarjeni izdelek s temi brezplačnimi spletnimi aplikacijami res zasluži naziv logotip? Logotip ni le izbran znak iz množice ponujenih z dodatkom besedila, temveč premišljena vizualna predstavitev podjetja in je pomemben proces pri načrtovanju poslovne poti. Če niste vsaj malo podkovani v izdelavi logotipov, potem je kljub vsemu bolje, da zadevo prepustite profesionalcu. Lahko pa omenjene spletne aplikacije uporabite kot »predigro«, ki jo bo uspešno dokončal strokovnjak.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji