Objavljeno: 27.8.2011 | Monitor Julij-avgust 2011

Pro et contra

Pro et contra

Odločam se o nakupu majhnega prenosnega računalnika. Ko sem bil že skorajda odločen za nakup "netbooka", mi je dvom zasejal Appleov iPad, ki ga sedaj prodajajo tudi pri nas, pa še ugodno poceni je.

Kakšno je vaše mnenje, kakšne so prednosti in slabosti obeh rešitev?

Mitja Mali: Mini prenosnik je prava stvar!

Ultra prenosljivi prenosniki niso nič pretresljivo novega, pa vendar so mini prenosniki, oz. netbooki pred nekaj leti udarili kot strela z jasnega. Zadnje čase njihova priljubljenost usiha, čeprav je bila že od začetka prenapihnjena. Njihova največja prednost je bila cena, pri čemer je Asusov prvotni EEE PC postavil tako mejo, da se ji praktično nismo več približali - in se ji, kot kaže, ne bodo približale niti tablice. Seveda je pomembno tudi to, da lahko z netbookom naredimo praktično vse, kar lahko z vsakim drugim osebnim računalnikom. Tu se tablice lahko spet le skrijejo.

Netbooki se vsaj v teoriji mirno merijo tudi z najzmogljivejšimi tablicami. No, bodimo pošteni, lahko se merijo z Applovim iPadom, drugih ta hip tako ali tako še ni. Seveda moramo razumeti, zakaj jim je pred leti uspelo, kot jim je. V Asusu so si takrat predstavljali, da bo to računalnik za tiste, ki si ga doslej še niso privoščili, za otroke in za starejše. A so se zmotili - najbolj s(m)o ga pograbili zagrizeni računalnikarji, ki smo v njem videli zares uporabno napravo, ki jo imamo praktično vedno seboj. Sledili so razni poslovneži in drugi, ki so jih premamila njim domača Okna.

Žal pa izdelovalcem večinoma ni bilo jasno, čemu tak uspeh, in so brezglavo nadaljevali tam, kjer znajo - pri dvigovanju zmogljivosti in posledičnem dvigu cen. Pozabili so na eno izmed temeljnih prednosti netbookov (ceni), v boju s tablicami pa jim zdaj ostaja praktično le še domače okolje znanega operacijskega sistema in s tem povezana fleksibilnost.

Za ciljne uporabnike netbookov so ti vsaj v teoriji še vedno boljša izbira kakor tablični računalniki. In tako bo tudi ostalo. Tablice po uporabnosti sploh ne morejo konkurirati netbookom. Računalnikarji enostavno potrebujemo fleksibilnost, ki nam jo dajejo ti mali prenosniki. Zahtevamo možnost menjave akumulatorja, pa diska, pomnilnika in še česa. Brez navadnega omrežnega vmesnika ne gre (kako pa boš na WiFiju preveril, katera vrata na stikalu ne delujejo?), brez vsaj nekaj USB vmesnikov še manj.

Podobno je pri drugih uporabnikih netbookov, vsaj tistih, ki se zavedajo, čemu preprost računalnik, na katerem lahko tečejo vsi programi, ki jih poznajo že z navadnih računalnikov. Jasno, da nihče ne bo šel na netbooku poganjat Photoshopa, a lahko po potrebi naredi tudi to. Ali pa spiše članek. Ni treba, da hodimo v AppStore in tam kupimo program, ki bo predvajal datoteke PPT, kasneje pa ugotovimo, da jih sploh ne moremo spraviti na napravo, saj jih ima nekdo na ključu USB. Kakorkoli so računalniki v primerjavi z iPadom nerodni, so to iz enostavnega razloga - so toliko bolj kompleksni in omogočajo toliko več.

Napačno pa je mišljenje, da so to naprave za praktično vsakogar. Ipad in njegovi tekmeci (ko bodo prišli) imajo vsekakor več potencialnih uporabnikov, a zaradi tega še ne moremo trditi, da bodo tablice pokopale netbooke. Slednje bodo prej pokopali izdelovalci, ki se ne zavedajo, kaj bi z netbooki sploh počeli, in bodo raje izdelovali cenene klone iPada. Škoda.

Jure Forstnerič: iPad je enostavno razred zase

O premoči tabličnih računalnikov je pred leti veliko govoril sam Bill Gates. A težava takratnih tablicah je bila ta, da Microsoft enostavno ni bil pripravljen opustiti okolja Windows. Okolje, ki je doma na računalnikih in se je vedno znova izkazalo za zelo slabo na podhranjenih napravah, ki naj bi bile mobilne in enostavne.

Podobno lahko pripišemo netbookom. Gre za pohabljene računalnike, ki jih še vedno mučijo stare težave s podhranjeno strojno opremo in operacijskim sistemom, ki je narejen za močnejše oziroma hitrejše procesorje ter večje zaslone. Če pomislimo na vrtoglave napovedi o uspehu netbookov izpred nekaj let, se lahko pravzaprav le čudimo. Netbooke so uporabniki kupovali zaradi kombinacije cene in prenosljivosti - takrat enostavno ni bilo druge alternative in smo se morali zadovoljiti s tem.

Danes so tablice, predvsem iPad, tako po ceni kot po prenosljivosti že povsem zasenčile netbooke. Že res, da imamo z netbookom lahko razmeroma lahek in majhen računalnik, na katerem lahko poganjamo vse programe, ki jih sicer uporabljamo na navadnem računalniku. Resda počasi in z velikimi težavami, a vendarle. Seveda bo uporaba Photoshopa ali Excela na tako majhnem zaslonu silno nadležna, a za silo naj bi bilo, vsaj tako pravi splošno prepričanje.

Zagovorniki netbookov pa se ne zavedajo, da so programi vse manj pomembni. Operacijski sistem postaja vse manj relevanten, to, da imaš ,,pravi" računalnik, pa je vedno manj važno. Bistvo je to, da lahko na iPadu naredimo praktično vse, kar lahko na netbooku, in to hitreje in enostavneje. Fotografij ne bomo urejali v Photoshopu, temveč v kakem drugem programu, takem, ki je natančno prilagojen velikosti in ločljivosti zaslona. Enako velja za Excelove tabele. Na napravah, kakršni so netbooki, je oklepanje zastarelih zasnov prej škodljivo kot uporabno.

Netbooki so pred leti pokazali, da je velika potreba po mobilni napravi po ugodni ceni. Ti prenosniki so pokazali pot, a se je po njej prvi zares uspešno sprehodil Apple s svojim iPadom. Gre za napravo, ki je lažja in bolj mobilna od kateregakoli netbooka. Napravo, ki brez težav zdrži deset ur dela na akumulator, in to brez velikih, štrlečih baterij.

Največja prednost iPada pa je opustitev zastarele logike, da potrebujemo klasični operacijski sistem in ves balast, ki ga to potegne zraven. Relativno gledano, ima iPad zelo podhranjen procesor in malo pomnilnika, seveda, če ga primerjamo s povprečnim netbookom. Kljub temu pa je občutek med delom z njim povsem drugačen - programi in uporabniški vmesnik dobesedno letijo. Naprave sploh ne ugašamo, v spečem stanju brez težav zdrži silno dolgo. Netbooki v primerjavi z njim potrebujejo zelo veliko časa, da se zbudijo iz spanja, med tem pa porabijo opazno več akumulatorja.

Pravzaprav se lahko pri tej napovedi opremo na edino merilo, ki je dejansko pomembno - obnašanje trga oziroma potrošnikov. Tako lahko že skoraj leto dni beremo zgodbe o vse slabših prodajnih številkah netbookov in o dobrih prodajnih rezultatih iPada. S prihodom kakovostnih tablic s sistemom Android se bo to le še povečevalo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji