Objavljeno: 18.12.2012 | Monitor December 2012

Pro et contra

Pro et contra

Kupujem nov računalnik in vidim, da so v trgovinah že opremljeni z novim Windows 8. Obenem vidim, da se prodajajo tudi že telefoni z Windows 8 in celo tablice. Kakšno je vaše mnenje o tem operacijskem sistemu? Naj raje ostanem pri Windows 7 in Androidu?

Boris Šavc: Korak v pravo smer

Windows 8 je korak v pravo smer. Z njim je Microsoft prehitel velikega tekmeca, Apple, in prvi združil namizni svet z mobilnim. Že vrabci na strehi čivkajo o zatonu računalnika, kot smo ga poznali doslej. Mobilno računalništvo je na pohodu. Apple z vsako posodobitvijo zbliža OS X in iOS za ped ali dve, nedvomno z načrtom, da bi enkrat v prihodnosti iz njiju nastal samostojen, za dotik prijazen operacijski sistem. Microsoft tako po dolgem času, resda iz preverjenih (tujih) zamisli, zopet orje ledino. Zaradi različnih strojnih zmožnosti in osnov so osma Okna razdeljena na namizni tabor z Windows 8, tabličnega z Windows RT in telefonskega z Windows Phone 8. Vsem so skupne ploščice Metro oziroma Modern UI, kakor se inovativni uporabniški vmesnik danes imenuje in pri katerem je vse podrejeno gestam in dotiku. Z njim so razvijalci dosegli najlažje delo z operacijskim sistemom doslej. Takoj ko novinci preskočijo prvo oviro in se priučijo novega načina delovanja, jim je na voljo učinkovit, na vseh platformah (približno) enak operacijski sistem. Z uniformnostjo bo Microsoft dosegel domačnost, lažji razvoj aplikacij za vse tri vrste naprav in poenostavil distribucijo izdelkov zanje. Osma okna prinašajo poleg sorodne izkušnje na vseh napravah še hitrejši zagon sistema, izboljšano varnost, povrnitev na tovarniške nastavitve ob morebitnih težavah, alternativne metode prijave v sistem, podporo mobilnemu omrežju in še bi lahko naštevali.

Kot da drzen korak s popolno preobrazbo operacijskega sistema podjetju iz Redmonda ne bi bil dovolj, so se v Microsoftu obenem odločili vstopiti še na trg strojne opreme. Splavili so lastno tablico z imenom Surface. Naprava bo na voljo v dveh različicah. Profesionalne, z Intelovim procesorjem in namiznimi Okni opremljene naprave še ni na trgu, a je že običajni Surface z Windows RT je dokazal, da Microsoft z namero misli smrtno resno. Cenovno dostopna tablica je bogato opremljena, kakovostne izdelave in se enakovredno meri s konkurenčnimi izdelki najvišjega razreda. Ker jo poganja operacijski sistem Windows, četudi RT, je združljiva z obstoječo strojno opremo. Z običajnim priklopom USB nanjo brez težav pripnemo miško, tipkovnico, disk, tiskalnik in še kaj. Dodano vrednost tablici Surface predstavlja pisarniški paket Office 2013 RT, ki na napravo prinaša polnokrvne programe Word, Excel, PowerPoint in OneNote. Tablica skupaj z eno od tipkovnic, Touch ali Type cover, zlahka nadomesti prenosnik, česar doslej za nobeno mobilno napravo nismo mogli z resnostjo trditi.

Matej Šmid: Ljudje bodo zgroženi

Menim, da se bo Microsoftova igra na vse ali nič zelo slabo končala. Prav, (tudi) Microsoft je opazil, da se svet giblje v smeri mobilnosti (telefoni in tablice) in da računalniki niso več "kul". Sklep, ki ga je izpeljal iz tega, pa je po mojem čudaški - "računalnike naredimo čim bolj podobne tablicam in telefonom, na vse tri vrste naprav namestimo isti operacijski sistem". Če je logika na področju telefonov in tablic še smiselna, na področju računalnikov popolnoma odpove. Še posebej na računalnikih, ki nimajo zaslona, občutljivega za dotik.

Vsak, ki si je na "navaden" osebni računalnik poizkusno namestil Windows 8, bo vedel, o čem govorim - računalnik se zbudi v zaslonu, posejanem s (pre)velikimi ploščicami, ki predstavljajo programe, upravljali (premikali, povečevali/pomanjševali) pa naj bi jih z miško. Saj gre, vendar nekako ni logično, intuitivno. Upal bi si reči, da je neumno. Saj, kot pravi kolega na levi strani, ko se delovanja priučimo, kar nekako gre. Vprašanje je seveda, ali je res nujno, da se temu privajamo, ali se nam res ljubi privajati? Čemu bi se sploh privajali, ko pa s prejšnjim sistemom (Windows 7) ni bilo prav nič narobe?

Zakaj bi se učili potegov z desne in leve strani sledilne ploščice, da bi lahko dosegli nastavitve in prejšnji program? Pravite, da vaš namizni računalnik sploh nima sledilne ploščice? Prav imate, v tem primeru boste do nastavitev prišli malo težje, Alt-Tab pa k sreči še vedno deluje.

V resnici pa je najhuje to, da so ploščice funkcionalno popolnoma ločene od starega namizja, kot smo ga vajeni iz Windows 7. Samo zgled - iz "ploščičastega" brskalnika Internet Explorer spletne fotografije ne moremo shraniti na disk. Ne, ker "ploščičasti del" Windows 8 enostavno ne pozna datotečnega sistema. Nima datotek. Nima datotečnega "Raziskovalca". Saj ga tudi telefonski operacijski sistemi nimajo (no, Android ga seveda ima). Logično? Ne. Kajti "namizni" del datotečni sistem lepo pozna. In kako naj torej, recimo, fotografijo iz Facebooka shranim na svoj krajevni disk? V "ploščičnem delu" si jo delim v oblačni disk SkyDrive, na namizju pa jo iz oblaka shranim na krajevni disk. Logično?

No, po drugi strani bo taka ločenost obeh sistemov za marsikoga koristna - uporabljal bo stari namizni del in, kolikor se le da, ignoriral novega, ploščičnega.

Ali pa si bo Windows 8, ki so mu ga namestili že v trgovini, kar čim prej odnamestil in si namestil Windows 7. Vemo, tako smo počeli v časih Windows Viste. Da, upal bi si napovedati val kupcev, ki bodo nove računalnike Windows 8 kupili v trgovskih središčih in bodo množično hodili nazaj, zgroženi, kaj so jim prodali, saj oni tega ne znajo uporabljati.

Saj res, kaj pa Windows 8 na tablicah in telefonih? Telefoni z zelo podobnim Windows Phone 7 so na voljo že kar nekaj časa, pa nekako (še vedno) niso zanimivi. Pri nas jih uporabljajo bolj ali manj le zaposleni v slovenskem Microsoftu ;). Kaj pa tablice? Teh v resnici sploh še ni. Pri nas pa sploh ne. Oprah sicer pravi, da so najboljše po popečenih kruhkih (menda je za božična darila kupila že 12 komadov, o tem nas je na Twitterju obvestila prek iPada ...), a ker sem že imel v rokah tablico Surface, ji nekako ne verjamem.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji