Objavljeno: 27.11.2018 | Avtor: Boris Šavc | Monitor December 2018

Pro et contra

Pro et contra

Ali bodo prihajajoča omrežja 5G v prihodnosti res zamenjala obstoječe ožičene povezave?

Žica je vedno hitrejša. In cenejša.

Boris Šavc

Življenje me je naučilo, da niso vse novosti privzeto boljše, da ni vse zlato, kar se sveti, da je za ceno udobja vedno treba nekaj žrtvovati. Ko sem si kupil prvo brezžično miško, sem se pred sosedom važil natanko dve uri, do večera, ko me je z lahkoto porazil v seansi najine priljubljene strelske igre. Občudovanja vredna miška je v akciji odpovedala na vsej črti. Kabel na sosedovem obrabljenem glodavcu je bil občutno hitrejša tehnologija od magije po zraku. Enako velja za tako pričakovana mobilna omrežja naslednje generacije 5G.

Ne razumite me napak, mobilni internet je čudovita stvar, ki nam ne glede na lokacijo, omogoča dostop do znanja vsega sveta. Vse je praktično na dlani. To je na žalost res le v teoriji, praksa že danes pokaže precej drugačno sliko. Ravno sem želel preveriti odhod avtobusa v odročnem kraju, kjer so me presenetile okoliščine, mobilni internet pa je odpovedal poslušnost. Pokritost signala s hitrim omrežjem LTE je omejena na zgoščeno poseljena območja in v odstotkih ne vzbuja pretiranega zaupanja. Položaj se bo s prihodom omrežij 5G še poslabšal, saj bo večja pasovna širina z istim številom oddajnikov v praksi pomenila slabšo pokritost. Treba bo več oddajnikov, več denarja in več znanja. Omrežja 5G zahtevajo izkušene inženirje, oprema je draga, tako nameščanje kot vzdrževanje zahtevno. Vsaj sprva bo dostop do hitrega mobilnega interneta precej omejen.

Če vas še nisem prepričal, da je mobilni internet kot umetno sladilo, odlično dopolnilo, ki pa ne nadomesti pravega sladkorja, si oglejmo še finančni vidik zadeve. Fiksne povezave so vedno hitrejše, cenejše in, kar je najpomembneje, neomejene. Tako je, govorimo o pravi neomejenosti, ne o prevarah mobilnih operaterjev z neskončnimi paketi, ki po dvajsetih prenesenih gigabajtih zaradi zmanjšane hitrosti postanejo neuporabni. Mobilno omrežje bo vedno dražje in omejeno s podatkovnimi kvotami. Kvote se bodo iz leta v leto res višale, a skladno z njimi, če ne celo hitreje, se bodo povečevale tudi naše potrebe in apetiti, kar zopet pomeni udarec po žepu in količenje meja.

Za konec naj omenim še radijske frekvence, s katerimi je spet »cela štala«. Četudi pustimo razprtije Agencije za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije ob strani, ostane težava s predvidenim frekvenčnim območjem, kjer je že danes gneča. Niti pomisliti si ne upam, kaj bo šele, ko bodo omrežja 5G postala priljubljena resničnost.

  

V 5G je prihodnost

Matej Šmid

Kot pišemo v tokratnem Monitorju, bodo, oz. ponekod že so, omrežja 5G še vse kaj drugega, kot le še eden izmed Gjev. Veliko več kot le hitrejši mobilni internet. Tako kot je celoten sistem zastavljen, bi se prav lahko zgodilo, da bomo nekoč vsaj v gosto poseljenih krajih, beri: mestih, kot edini način povezovanja kamorkoli uporabljali mobilni 5G.

Prek 5G se bodo pogovarjali samovozeči avtomobili, prek 5G se bodo pogovarjale varnostne storitve, prek 5G se bo v resnici pogovarjala tudi množica naprav interneta stvari. In da, pogovarjali se bomo tudi uporabniki, prek mobilnih telefonov in naprav, pa tudi prek stacionarnih naprav, tistih, ki so zdaj povezane v svet prek optičnih in paričnih povezav.

Težav v tej smeri, kot jih opisuje kolega na levi strani, v resnici ni, oz. jih ne bo, vsaj če verjamemo standardom, ki jih ta hip v tej smeri piše bolj ali manj ves svet. S frekvencami so resda vedno težave, toda vedno se tudi razrešijo. Pri nas, denimo, del frekvenčnega omrežja, ki je/bo namenjeno 5G, res uporabljamo za Wimax, toda vsi vemo, da je to le teoretično, ker Wimax nikoli ni zaživel, zato bo ta del spektra kmalu sproščen. Enako se bodo sčasoma in po potrebi sprostili in uporabili tudi vsi drugi frekvenčni spektri, ki so predvideni za 5G. Zagotovo je res, da bodo (veliko) višje frekvence zahtevale tudi veliko več baznih postaj, saj z višjimi frekvencami »prodornost« signala pada. Vendar priporočila v ta namen priporočajo uporabo lokalnih celic, ki bodo lahko nameščene kar na ulično infrastrukturo. In da, med seboj bodo povezane tudi z optično infrastrukturo, le do nas uporabnikov bo na koncu »speljan« kar brezžični signal.

Kajti brezžičnost ima pač toliko prednosti, da jih res težko zanikamo. Priznajte si, da se tudi doma včasih »pozabite« priklopiti na domači Wifi, ker omrežje LTE na telefonu tako dobro in včasih celo veliko bolje deluje. Predstavljajte si, kako bo, ko bo LTE nadomestil 5G, ki bo tudi nekaj desetkrat hitrejši in še zanesljivejši. Predstavljajte si, kako bo, ko boste pozabili, da je treba v stanovanje vleči nekakšne žice, samo zato, da boste povezani vi in vse vaše naprave.

A je žal res tudi to, da lahko o vsem tem sanjamo le v večjih mestih; na podeželju in v manjših mestih je do vsega tega še zelo daleč. Zato je popolnoma upravičen že vnaprejšnji razmislek o tem, kaj narediti, da bo ta digitalna ločnica, ki nas bo ločila, čimmanj široka.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji