Objavljeno: 22.4.2014 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Maj 2014

Pro et contra

Pro et contra

V zadnjem času celo mediji, ki so namenjeni »navadnim smrtnikom«, panično poročajo o tem, da bo Microsoft opustil podporo operacijskemu sistemu Windows XP. Zanima me, ali je panika res potrebna?

Boris Šavc: Windows XP je za smeti!

Microsoft ne podpira več drugega najbolj razširjenega operacijskega sistema na svetu! Novica je završala po spletu, kot bi šlo za presenečenje vrste, kako je slovenska vlada zmanjšala davščine in povečala BDP. Neupravičeno, saj se je upokojitev operacijskega sistema Windows XP napovedovala že dalj časa, pri življenju ga je ohranjala le še neverjetna priljubljenost. Dobrih dvanajst let star operacijski sistem se tako poslavlja in na njegovo mesto prihajajo novi. Trditev je skoraj malce žaljiva, saj so nasledniki že pravi starčki v računalniškem svetu. Microsoft je poskušal marsikaj, da bi uporabnike napeljal k novincem, a trud je bil bolj ali manj jalov. Igra na vse ali nič pomeni, da dobra četrtina vseh računalnikov na svetu ne bo več deležna popravkov, to pa je vsaj s stališča varnosti katastrofa. Večina zagovornikov staroste in enega najboljših operacijskih sistemov v zgodovini, to je treba priznati, bodo odmahnili z roko, češ popravkov tako ali tako ne potrebujemo, saj je sistem po stoletju v računalniškem času dovršen. Žal še zdaleč ni tako.

Sistem bo po napovedih kar šestkrat bolj ranljiv od drugih. Zlikovci bodo ob odkriti razpoki v eni izmed novejših različic sistema dobili namig, kje se skriva sprožilec na tempirani bombi z oznako XP. Ker Windows zajeten del genskega zapisa prenaša iz roda v rod, je velika verjetnost, da bo na novo odkrita razpoka v enem izmed novejših sistemov zevala tudi v Windows XP. S to razliko, da slednje nihče ne bo poskušal zakrpati. Uporabniki s temi sistemi bodo kot ribe v sodu čakali na bližnji trnek, da jih odreši nadaljnjih muk. Resda lahko okrepimo požarni zid, nadomestimo zastarel spletni brskalnik z novejšim in uporabimo protivirusni program (dokler bo še deloval na Windows XP), a vsi našteti ukrepi skupaj neprebojnosti najnovejših Oken, OS X ali izbrane in posodobljene distribucije Linuxa ne bodo segali niti do gležnjev.

Zagovorniki uporabe Windows XP bodo trdili, da nekaj kar deluje, ne menjamo. Seveda bo Windows XP kljub uradni upokojitvi še naprej deloval, če se bomo po kakšnem srečnem naključju izognili številnim napadom ali živeli brez povezave v splet, a kaj, ko je računalništvo precej živahna reč. Prej ali slej bomo kupili novo strojno opreme, bodisi nam bo krepnil star tiskalnik ali pa si bomo zaželeli povezave bluetooth, ker smo za božič dobili bleščeče brezžične zvočnike. V nobenem primeru nam kupljene robe na računalniku z Windows XP ne bo uspelo spraviti v pogon. Poleg gonilnikov bodo težava posodobitve obstoječe in namestitev nove programske opreme. Ko bo izbrana banka posodobila svoje programe, se kar pripravite na novo čakanje v vrsti pred bančnim okencem, ker XP v banko namesto vas zagotovo ne bo šel.

Nevšečnosti, ki čakajo na najbolj trmaste uporabnike z Windows XP, ne zmanjka. Bežno sem jih omenil le nekaj. Zares ne vidim razloga, zakaj bi na dnevnem redu uporabljali dobrih 12 let star sistem. Kmalu se vam bodo vsi smejali kot sosedovemu Francu, ki še danes ponosno razkazuje Nokio 3310 in pravi, da je ne zamenja za noben denar. Podobno kot Windows XP je tudi sosedova Nokia legenda, ki sodi le še v zgodovino.

Matej Šmid: Če deluje, ne popravljaj!

Windows XP je (bil) v resnici prvi »pravi« operacijski sistem z Microsoftovih tekočih trakov. Nastal je kot nekakšna »mešanica« podstati Windows 2000 (in Windows NT pred njim) in uporabniškega vmesnika Windows 98 (oz. Windows 95 pred njim). Se pravi stabilen operacijski sistem z lepim in uporabnim uporabniškim vmesnikom. In tak je v resnici še danes.

Windows XP enostavno deluje, 13 let staremu sistemu na malce manj starih računalnikih v resnici nimamo kaj hudega očitati. Sistem je stabilen, za svoje delovanje potrebuje strojno opremo, ki je za današnje razmere smešno primitivna, na njem delujejo bolj ali manj vsi programi za Okna, ki so danes na voljo, z le malo izjemami. Za programerje, ki pišejo programsko opremo za Okna, v resnici ni bistvenih razlik, vedno je program mogoče napisati tako, da deluje v WIndows XP in Windows 7 (o osemki tu ne bi izgubljali besed). In natanko to je bistvo – Windows XP delujejo in programi na njem delujejo, računalnike pa v resnici uporabljamo zaradi programov, ne zaradi operacijskih sistemov. In če imamo računalnik, na katerem brez težav teče naš »internet«, naš »word« ali celo naš »fotošop«, čemu bi ga menjali?

Kajti, da, Microsoft zdaj, ko je opustil varnostne nadgradnje, svetuje natanko to – nadgradite računalnik z novejšimi Okni, oz. kupite nov računalnik. Prva možnost največkrat enostavno ni mogoča, saj starejši računalniki z Windows XP čisto lepo delujejo tudi le s 512 MB pomnilnika (ja, POL gigabajta!), kolikor je za novejša Okna odločno premalo. Da o počasnih procesorjih in diskih niti ne govorim. Druga možnost pa je v resnici nesramna – kupite računalnik, rešite se 500 in več evrov, samo zato, da vam bo vse delovalo enako kot prej. Popravek – tako bo šele po kakem tednu težav, nameščanj in prilagajanj. Če jih boste zmogli sami, drugače bo končni znesek v evrih še višji. Pa še kar nekaj sreče boste morali imeti, da boste v trgovini našli računalnik, ki bo imel nameščen Windows 7, kajti če boste naleteli na Windows 8, si boste morali vzeti še kak teden ali dva več, da se boste privadili novemu sistemu. Oz. spet plačali nekoga, ki vam bo osemko prilagodil tako, da bo videti kot sedemka (ki je podobna XP …).

Pravzaprav je omenjena nesramnost v resnici tudi temelj vsega tega zapleta – zakaj že Microsoft (in seveda ne samo Microsoft) izdeluje vedno nove in nove operacijske sisteme in programe? Zato, da jih vedno znova in znova kupimo, da podjetje dobi vedno nov priliv denarja. In če ne gre zlepa (X let prepričevanj), mora pač iti zgrda, z opustitvijo popravkov. Pri tem je najgrše v resnici to, da Microsoft popravke v resnici še vedno izdeluje, saj mu za to plačuje (vsaj) nizozemska vlada, ki noče upokojiti svoje armade starejših računalnikov z Windows XP. Izdeluje jih, stroške jim pokrijejo Nizozemci, nam pa jih ne da, naj si kar kupimo nov sistem!

In kako je torej z varnostjo »nepopravljanega« Windows XP? Nič drastičnega se ne bo zgodilo, če si boste vzeli pet minut časa in vašemu uporabniku v Oknih odvzeli upravljavske pravice. Strokovnjaki pravijo, da lahko tako zaustavimo veliko večino zlobne kode, ki se bo morda v naslednjih letih v spletu res znašla.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji