Objavljeno: 22.12.2009 | Monitor December 2009

Pro et contra: Windows 7 : Windows XP

Pro et contra: Windows 7 : Windows XP

Miran Varga: V sedmo gre rado

Prav zanimivo je bilo (in je še) opazovati evforijo bolj ali manj laičnih uporabnikov ob uradnem izidu operacijskega sistema Windows 7. Čeprav gre za zgolj evolucijski korak od Windows Vista, tega ne opazi, niti prizna, skoraj nihče. To pa pomeni, da so v Microsoftu presneto dobro opravili svoje delo. Celo tako dobro, da jim praktično širni računalniški svet priznava, da je Windows 7 najboljši operacijski sistem ta hip.

Dejstvo je, da gre za doslej najpopolnejši operacijski sistem za domačo rabo, ki je prišel izpod tipkovnic programerjev iz Redmonda. Pa poglejmo, kaj so "zagrešili". Prvo, kar opazi uporabnikovo oko, je očem prijeten uporabniški vmesnik z nekaj prosojnimi funkcijami. Da Okna iz različice v različico postajajo bolj "okenska". Grafični pogon Aero je bil v Windows 7 deležen ravno toliko izboljšav, da ga niti laik ne bo zamenjal z Visto, ko pa bo ugotovil, kaj vse počnejo ta okna, torej, kako se znajo oprijeti leve ali desne strani zaslona, ob dotiku zgornje pa izrisati čez ves zaslon, bo seveda navdušen. Kako tudi ne bi bil, saj bo s tem vendarle prihranil kar nekaj časa in pridobil na preglednosti. In ko smo že pri preglednosti - se spomnite sistemskega kotička (da, to je tisti del zaslona skrajno spodaj desno), kjer ste pri starejših Oknih vsak teden opazili kako novo ikono (presneti pisci programov ne morejo brez njih), tako da je njihovo število kaj hitro postalo neznosno in nepregledno, pa še dragoceni del zaslona je odžiralo? Tega zdaj ni več, ekipa za piljenje vmesnika jih je spretno skrila v majhen trikotnik, od koder se uporabniku prikažejo le še s klikom.

Tako, dovolj smo bili površinski, najpomembnejše novosti so vendarle skrite pod pokrovom. Sama koda operacijskega sistema je bila močno olajšana in optimizirana, jasna in takoj občutna posledica pa je hitro delovanje sistema - tudi na starejših računalnikih. Če se odrečemo grafičnim bonbončkom, bomo sedmico lahko poganjali tudi na računalnih, ki so kot izziv sprejeli Okna XP. Le da bo novi OS bistveno bolj stabilen, (skoraj) pozabili bomo na modre zaslone, ki opozarjajo na nedelovanje ali podobno nepokorščino samega sistema in/ali aplikacije. V preteklosti so bile za marsikatero podobno težavo krive tudi komponente strojne opreme ali njihovi gonilniki - v sedmici je to odpravljeno - Okna znajo že sama poiskati ustrezne gonilnike za svoje naprave. In ko smo pri napravah - povezovanje z njimi in delo z omrežji je bistveno lažje kot včasih. Igričarje bomo "kupili" s preprosto besedo - DirectX 11.

Še eno področje, na katerem Windows 7 občutno prednjači glede na predhodnike, je vgrajena varnost. Močno izboljšan požarni zid ter samodejni mehanizmi varovanja postavljajo varnostno letvico bistveno više. Windows Defender sicer ne bo nikoli nadomestil kakovostnega protivirusnega in protismetnega programa, a tako kot enkripcija BitLocker kljub vsemu pripomore k mirnejšemu spancu uporabnika.

Najboljšo lastnost za vse uporabnike "starega kova" sem seveda prihranil za konec. Windows 7 premore t. i. način XP, v katerem se kot virtualni stroj požene danes že opazno postarani OS, a z vsemi že omenjenimi izboljšavami stabilnosti delovanja in varnosti. In, kar je najlepše, takšna virtualizacija je že všteta v ceno same licence, torej zdaj uporabniki za svoj denar dobimo bistveno več Oken kot kdaj prej.

Mitja Mali: Kaj manjka Windows XP?

Prav, Windows 6.1 je končno na voljo. Pa vendar, ali je res kaj, sploh kaj, narobe z Windows 5.1, da bi res hudo nujno morali nameščati novo različico? (Opomba za manj poučene - sam Microsoft novi Windows 7 interno označuje z Windows 6.1, Windows XP pa z Windows 5.1. Vista je bila 6.0, zdaj že prastari Windows 2000 pa 5.0 ...)

Priznam, Windows 7 sem si namestil in o njem nimam povedati prav nič slabega. No, skoraj. Vendar pa je res, da bi, če bi moral nadgradnjo plačati, o tem dvakrat premislil, kajti tudi z Windows XP ni bilo prav nič narobe. XP je že tako star, preizkušen, toliko časa popravljan sistem, da si upam trditi, da je ta trenutek tudi bolj stabilen od novega Windows 7. In naj se tukaj prvič obregnem ob cenjenega kolega na levi strani - Windows 7 da je bolj stabilen? Hmm, kako pa to vemo? Ga morda že uporabljamo toliko let, smo na njem preizkusili goro programske in strojne opreme, da smo o tem lahko prepričani? Nismo. Je že toliko razširjen, da so svetovni hekerji začeli iskati razpoke v njegovi varnosti? Ni. Pa se mi kljub temu vsak teden samodejno nameščajo neki varnostni popravki. Ni ravno vzpodbudno, ampak v resnici res - ne vemo.

Naj nadaljujem - res, Windows 7 je vizualno prijetnejši, lahko bi rekel modernejši. Vendar, ali je to res nekaj, po čemer danes cenimo operacijski sistem? Na faksu so me učili, da je smisel operacijskega sistema upravljanje pomnilnika, tako zunanjega (diskete, diski) kot delovnega. Danes pa povsod berem le o tem, kako ta in ta operacijski sistem (Mac OSX, Ubuntu, Windows 7 ...) premore polprozorna okna, kako je njihovo premikanje animirano, tudi kolega na levi strani piše o "lepljenju" oken ob rob zaslona itd. Predstavljal bi si, da bi tak lišp sodil bolj med dodatke, o katerih smo tudi v Monitorju pisali že pred deset in več leti, ne pa med ključne lastnosti nekega operacijskega sistema.

OK, če odvzamemo lišp - kaj je res novega? 64-bitnost in s tem podpora velikim pomnilnikom. Res, koristno in kmalu nujno, se strinjam.

Na levi strani berem tudi o XP Mode oziroma virtualizaciji. Khm, je to res nekaj, s čimer se je smiselno hvaliti? Nov operacijski sistem v resnici ni povsem združljiv za nazaj, zato je rešitev - posnemanje oziroma vnovična namestitev, hm, Windows XP? V sistem virtualizacije, ki ga je Microsoft pred leti odkupil od podjetja Connectix? Saj ne rečem, deluje, vendar že dolgo enako (ali bolje) deluje tudi v sistemu podjetja VMWare.

Omenjen je bil tudi Bitlocker - ali to res kdo, vsaj od domačih uporabnikov, uporablja? Si upamo uporabljati? Zašifriramo ves disk, doživimo nesrečo, ki zahteva novo namestitev sistema, in ostanemo brez vsega? Uf. Ne, hvala, osebno bi se raje odločil za kaj, kar je na trgu že dalj časa in sproti ščitil le posamezne datoteke. Recimo s PGPjem.

No, saj v tej smeri bi se dalo še dolgo nadaljevati, vendar naj končam. Windows 7 je operacijski sistem. Zaenkrat kaže, da dober. Vendar nič kaj pretirano boljši od Windows XP (če ostanem pri Oknih). In ko bomo kupili nov računalnik, bo gor najverjetneje Windows 7, in to ni nič slabega. Toda na vrat na nos hiteti s kupovanjem novega sistema enostavno, ni smiselno. Še posebej, ker nadgradnja ni omogočena, temveč je treba vse programe namestiti znova ...

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji