Objavljeno: 29.1.2019 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Februar 2019

Pro et contra: televizor ali projektor?

Pro et contra: televizor ali projektor?

Ob adaptaciji dnevne sobe oziroma njeni tehnični opremljenosti kolebam med velikim televizorjem in projektorjem. Kaj menite, katere so prednosti in slabosti obeh?

  

Televizorji so zmagali

Matej Šmid

Projektorji, predvsem tisti za t. i. »domači kino«, so bili obljubljena tehnologija pred nekaj leti, ko so bili televizorji še majhni. Kaj majhni, ko so bili povrh vsega še debeli in škatlasti. Televizor z več kot metrsko diagonalo skorajda ni obstajal oziroma je bil na voljo le, če smo si omislili katerega izmed pregrešno dragih projekcijskih (ki so imeli v »škatli« nameščen ‒ mini projektor). Takrat so bili projektorji, ki že od nekdaj zmorejo projekcijo slike z diagonalami, ki se merijo v metrih, edina rešitev, če smo si v dnevni sobi želeli pričarati vzdušje kinodvorane. Pri čemer, mimogrede, večji vtis naredijo prostorski zvočniki, toda to je že tema za kdaj drugič.

Danes televizor, tanek, lahek, z izredno živobarvno in svetlo sliko, ki ima diagonalo 140 cm, stane od 500 evrov naprej. Za diagonale okoli 165 cm bomo odšteli stotak ali dva več. Skratka – veliki televizorji so danes poceni, kar pomeni, da so primerni tudi za najbolj razvajene uporabnike, ki imajo velike dnevne sobe. Za kaj več denarja si lahko seveda omislimo tudi še kaj večjega.

In to, velikost torej, je bila pravzaprav edina prednost, ki so jo nekoč pred televizorji še imeli projektorji. V nasprotju s projektorjem pa lahko televizor gledamo tudi ob običajni dnevni svetlobi. V primerjavi s projektorjem je slika na televizorju izredno kontrastna in živobarvna (še posebej, če smo si omislili model OLED!), po potrebi pa tudi popolnoma črna, česar pri projektorju ni mogoče doseči. Projektor je, če ga primerjamo s televizorjem, popolnoma tih (nima hladilnih ventilatorjev), televizor pa nima žarnic, takih ali drugačnih, ki jih je treba (drago) menjevati. Današnji televizor ima tudi kar nekaj »pameti«, kar pomeni, da lahko neposredno nanj nameščamo aplikacije, ob pomoči teh pa nato gledamo tudi še kaj drugega kot en sam video vir. Netflix, HBO, Voyo in še kaj se v našem televizorju počutijo kot doma.

Seveda pa lahko na televizor, enako kot na projektor, speljemo katerikoli avdio/video vir in seveda nismo omejeni le z vanj vgrajeno pametjo.

In še čisto majhen bonbonček – televizor lahko tudi obrnemo, če ga želimo gledati iz malce zamaknjenega fotelja ali mize, pri projektorju pa smo omejeni na ravno steno oziroma projekcijsko platno.

Veliko je bolje!

Boris Šavc

Moj delovni dan je običajno sestavljen iz buljenja v zaslone takšne in drugačne vrste, nakar doma za sprostitev zaženem Netflix ali kaj podobnega in spet mučim oči. Tega ne razkrivam, da bi se komu zasmilil, temveč zato, da bi podkrepil naslednje besede. Življenje so mi zaznamovali različni ekrani, z njimi sem preživel številne dobre in slabe trenutke, zato vem, kako je videti kakovostna slika in kaj mi pri uporabi prikaznih naprav največ pomeni. Če primerjam projektor s televizorjem, je edina prava pot projektor.

Zadnji večji sejem CES 2019 je pokazal, da prihodnost pripada projektorjem. Proizvajalci so navdušili z modeli, ki za projiciranje praktično ne potrebujejo razdalje, in tekmovali, kdo bo naštel več prednosti, ki jih imajo projektorji pred televizorji. Meni prva na pamet pade velikost. Projektorji so manjši od televizorjev in zato zasedejo manj prostora. Kljub temu nam pričarajo enako veliko sliko, če ne večje. Novejši modeli kakovostno zapolnijo celo steno. Za projektorje velja, da jim cena raste s kakovostjo slike in številom pripadajočih zmožnosti, medtem ko je večji televizor praviloma dražji od manjšega. Če sta pomembna velikost slike in manjši format naprave, je edina prava pot projektor.

V nasprotju s televizorji ne potrebujejo pameti, saj jih običajno vežemo s pametnim virom v obliki predvajalnika, računalnika, konzole, USB-ključka ali česa podobnega, in so zelo družabno naravnana naprava. Projektorje odlikujeta preprosta namestitev in izredna prenosljivost. Postavimo ga na nočno omarico, vklopimo, nastavimo želeno sliko, nato pa ga po ogledu pospravimo. Zlahka ga prenašamo iz sobe v sobo, k sosedu ali prijateljem. Z zaslonom tako opremimo sleherno sobo v hiši ali stanovanju in širše. Število naprav ni več pogojeno s številom sob, ampak s hkratnimi uporabniki. Če želimo iz zaslona iztisniti največ, je edina prava pot projektor.

Projektorji so cenejši od televizorjev. Čeprav kakovostne naprave za projiciranje slike 4K, HDR in s podobnimi sodobnimi bonbončki niso poceni, so še vedno cenejše od večjih televizorjev. Res je slika s projektorja najbolje videti v temi, a svetla soba za današnje naprave ne predstavlja več ovire. Sodobni projektorji imajo širok razpon osvetlitve in kontrasta, nekateri modeli so posebej namenjeni delovanju pri dnevni svetlobi. Svetloba nas privede še do zadnje in hkrati najpomembnejše prednosti. Slika s projektorja je manj škodljiva za oči, ker svetloba pri predvajanju pada od projektorja na steno in ne potuje iz naprave proti očem kot v primeru uporabe televizorja. Če nam je mar za zdravje, je edina prava pot torej projektor.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji