Objavljeno: 28.9.2021 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Oktober 2021

Pro et contra: Oblačni ali lokalni Windows in Office

Pro et contra: Oblačni ali lokalni Windows in Office

Računalništvo se seli v splet, v »oblak«. Poleg pisarniških programov v paketu Microsoft 365, so sedaj na voljo še oblačna Okna, Windows 365…

Kar je moje, je moje!

Boris Šavc

Oblačno računalništvo je odličen izum, ki je z razširjenostjo interneta olajšal marsikatero življenje. Povečalo se je sodelovanje, zmanjšala možnost izgube podatkov, oplemenitila ustvarjalnost uporabnikov. Prednosti oblačnega računalništva je ogromno, toliko, da (pre)hitro spregledamo njegove pomanjkljivosti. Ki pa jih ni malo in sploh niso zanemarljive.

Najprej je treba omeniti coklo oblačnega računalništva, ki jo predstavlja spletni brskalnik. Vsi vemo, da orodje za pohajkovanje po spletu še zdaleč ni tako zmogljivo, kot bi si želeli. Težavo predstavlja sama zasnova spletnega brskalnika in dela v njem. Resnično mislite, da bi se razvijalci trudili z izdelavo namenskih aplikacij za vse mogoče platforme, če bi lahko s precej manj truda izdelali enakovreden pripomoček, ki bi se znotraj spletnega brskalnika obnašal na vseh enako? Spletni urejevalnik besedil Word tako kljub Microsoftovemu trudu, da bi deloval domače, ne podpira vseh zmožnosti namiznega programa. Ena izmed njih je odpiranje šifriranih datotek, ki smo jih zaščitili z geslom. Enako velja za ostale programe zbirke, Excel, Powerpoint, Outlook in druge.

Druga velika težava je varnost. Kaj podjetju pomagajo prihranki pri administraciji, če se mora bati za varnost svojih podatkov. Kot da ne bi bilo dovolj, da je občutljiva vsebina shranjena na oddaljenih in praktično nedosegljivih strežnikih tujega ponudnika, morajo trepetati še pred vsako novoodkrito luknjo v kateremkoli spletnem brskalniku. In teh je ogromno, iz dneva v dan se kopičijo. Ker lahko do oblačnih aplikacij načelno dostopamo s poljubnim spletnim pripomočkom, se ranljivosti hitro namnožijo do nepreglednosti. Na drugi strani pri namiznih pisarniških programih upravitelj sistema zlahka poskrbi za redne varnostne posodobitve, saj natančno ve, kje je kaj nameščeno oziroma se uporablja.

Na koncu ne moremo mimo tako opevane cene. Seveda je Microsoft 365, pa tudi Windows 365, poceni, če gledamo zgolj mesečno naročnino in zanemarimo dejstvo, da si programske opreme ne bomo nikoli lastili. A v državi, kjer so hiše, stanovanja in avtomobili večinoma naši, si težko predstavljam, da bi se sprijaznili z večnim plačevanjem izdelka, ki bi ga že zdavnaj lahko kupili. Navsezadnje nas ima večina v lasti vsaj eno od starejših različic Pisarne, ki povsem zadostuje vsem današnjim potrebam, ne potrebuje zahtevne strojne opreme in še navajeni smo je. Windows smo pa tako ali tako »dobili« ob nakupu računalnika, za vedno.

No, Microsoftu je v preteklosti že uspelo, da smo eno in isto stvar brez občutnih pridobitev plačevali večkrat. A zdaj bi v Redmondu radi, da bi jim za pisarniške programe in Windows plačevali v nedogled? Nak, ne bo jim uspelo.

  

Ko je spletni dostop dovolj hiter …

Matej Šmid

Moja izkušnja je precej drugačna kot Borisova. Odkar imam na voljo optični dostop do interneta, ki je skorajda tako hiter kot naše službeno lokalno omrežje, ne vidim razloga, da »strežnik« ali »program« ne bi bil kjerkoli v svetu, namesto da bi zanj skrbel v lokalni strežniški sobi ali na lastnem disku. Omrežje je omrežje, zdaj je tudi zame zares postalo svetovno.

Predvsem pa ima »oblak«, predvsem zaradi ogromnih resursov, ki jih vanj vlagajo velikani, kar nekaj prednosti pred lokalno izvedbo česarkoli. Denimo, v podjetju na omrežnem disku iz zgodovinskih razlogov še vedno uporabljamo nekatere Excelove datoteke, ki jih hkrati ureja več uporabnikov. Izkušnja je res zelo daleč od tiste, ki jo nudijo oblačne pisarne, pa naj bo to Microsoftova ali Googlova. Sodelovanje uporabnikov je v oblaku zgledno, spremembe vidne takoj, shranjevanje samodejno, vračanje starejših različic preprosto! Dostop je mogoč od kjerkoli, brez povezav VPN in/ali oddaljenih dostopov. Hitrost delovanja pa, kot rečeno, zaradi hitre povezave odlična. Res je, funkcionalno spletne pisarne niso enakovredne tistim, ki so pisane za lokalne računalnike, toda bržkone je to zato, ker so razvijalci le teh ocenili, da 99 odstotkov uporabnikov v Excelu pač ne potrebuje vrtilnih tabel ali orodij za podatkovno rudarjenje. Uporabniki teh pomanjkljivosti ne opazimo.

Tako kot po mojem mnenju poslovni uporabniki ne bodo opazili, da so na računalniku, tablici ali telefonu zagnali oblačno različico Windows, Windows 365 oziroma so le odprli okno. S hitrimi povezavami in že z res naprednim odjemalcem za oddaljeni dostop je delo v oblačnih Oknih skorajda enako udobno kot delo z lokalno izvedbo. Brez težav deluje tudi prikaz videa (in zvoka), do neke mere lahko poganjamo celo igre, čeravno to ni osnovni namen (tega) oblaka. Ključno pa seveda je, da je tak operacijski sistem oziroma bolje rečeno okolje na voljo od kjerkoli in kadarkoli. Ko delo zaključimo doma, ga lahko nadaljujemo na drugem koncu sveta, stanje okolja pa bo pri tem popolnoma enako, odprti bodo isti dokumenti, na voljo bodo enaki programi in enake razširitve. In seveda za shranjevanje, varnostne kopije in redne nadgradnje bo poskrbel ponudnik oblaka, v tem primeru Microsoft. To je nekako kot avtomobil s samodejnim menjalnikom – zakaj bi se moral uporabnik ubadati z zadevami (menjalnikom), ki jih danes v popolnosti obvlada avtomatika? Raje naj se ukvarja s kreativnostjo, ki računalnikom (še) ne gre od rok.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji