Objavljeno: 25.3.2014 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor April 2014

Prihodnost prenosnikov, tretjič

Prihodnost prenosnikov, tretjič

O tem, kam plove trg prenosnikov, oziroma kam gredo prenosniki kot taki, sem na tem mestu nazadnje pisal pred dobrima dvema letoma, konec 2011. Takratne napovedi so bile dokaj samoumevne, vsaj kar zadeva vedno večjo varčnost procesorjev. Takrat sem sicer omenil možnost, da bi lahko Apple (ali tudi kdo drug) v nekaterih prenosnikih presedlal na procesorje na podlagi  arhitekture ARM – to se, jasno, ni zgodilo, obenem pa tudi ni videti, da bi taka možnost res bila.

Zato je kar nekaj razlogov, denimo vedno varčnejši Intelovi procesorji, čeprav svojo moč kažejo tudi novi procesorji ARM, denimo 64-bitni procesor A7, ki žene zadnjo generacijo tablice iPad in telefona iPhone. Ta procesor se po zmogljivostih že kosa z osnovnimi procesorji, namenjenimi prenosnikom. Si predstavljam, da je večja ovira programske narave – računalniki z Mac OS so namenjeni drugačnim nalogam kakor tablice z iOSom.

O tem, kaj nastane, ko se ta dva svetova združita, lepo priča Microsoftov Windows 8, ki ni požel večjega uspeha, prej nasprotno. Takrat, pred dobrima dvema letoma, sem pohvalil Asusove naprave Transformer in omenil, da so velik potencial, a jih kupci očitno niso pretirano zagrabili. Pravzaprav imam občutek, da to velja za ves segment hibridnih naprav, ki se trudijo biti prenosnik in tablica v enem.

Takih naprav smo doslej preizkusili kar nekaj, a smo vse prevečkrat imeli občutek, da so narejene bodisi za prodajo Windows 8, bodisi za postavljanje pred drugimi, češ, poglej, kaj lahko počnem s prenosnikom. Večinoma gre za naprave, ki so kot tablice prevelike (in pretežke) in premalo časa zdržijo na akumulator. To velja tudi za dva tokrat preizkušena hibridna modela, ki se bolje obneseta v obliki prenosnika. Če se take naprave obnesejo kot tablice, pa so kot prenosnik premajhne, velikokrat  imajo tudi težavo z razporeditvijo teže, saj je zaslon mnogokrat pretežak v primerjavi s tipkovnico.

Seveda pa je tu še problem cene, ki je načeloma občutno višja, kot bi bila cena primerljivega prenosnika. Pravzaprav si je ta hip bolj smiselno omisliti prenosnik in tablico, kot pa oboje združeno v eno, glede na izbiro je lahko taka kombinacija celo cenejša.

Prihodnost prenosnikov je ta hip še vedno podobna, kot je bilo videti pred leti. Trenutne hibridne naprave bodo kupovali redki, večina uporabnikov bo še vedno ostala pri klasičnih prenosnikih. Ti bodo še naprej postajali vedno zmogljivejši, obenem pa tudi lažji in varčnejši. Oziroma se bodo te lastnosti selile vedno niže po cenovni lestvici. To lahko seveda le pozdravimo, vse bolj pa bomo pogrešali možnost menjave kakšnih delov (denimo diska), počasi pa se bo začel poslavljati tudi naš dobri prijatelj RJ45 :( 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji