Objavljeno: 28.11.2006 03:38 | Avtor: Grega Šimenc | Monitor November 2006

Prestigio tudi med prenosnimi video predvajalniki

Prestigiov prenosni video predvajalnik je le za las zgrešil preizkus tovrstnih predvajalnikov v prejšnji številki. Ker PMR 701 ponuja nekaj več, smo si ga podrobneje ogledali.

PMR 701 je zagotovo eden večjih predvajalnikov. Za to je "kriv" velik zaslon LCD z diagonalo skoraj 9 cm. Ločljivost zaslona je s 320 × 240 pikami dokaj nizka, a se odkupi z dobro kotno vidljivostjo in svetlostjo.

Večino zmožnosti naprave nadzorujemo z vsesmerno paličico, pri tem pa si pomagamo s po dvema tipkama nad njo in pod njo. Sistem menujev prijetno preseneti s tem, da je večina izpisov prevedena v slovenščino. Tega nismo zasledili pri nobenem od doslej preizkušenih prenosnih video predvajalnikov. Poleg tega so menuji pregledni in dobro odzivni, tako da je upravljanje napravice prijetno opravilo.

Vgrajeni disk je zmožen shraniti do 20 GB podatkov, na voljo pa je tudi različica s 30 GB. Če to ne zadostuje, lahko prek priključka USB na predvajalnik priključimo zunanji disk ali pomnilniški ključ flash in vsebino predvajamo z njega. Neizmenljiva litij-ionska baterija obljublja do 6 ur predvajanja video in 12 ur predvajanja glasbenih datotek. V praksi so časi delovanja nekaj krajši. To je med drugim posledica tega, da smo imeli med preizkušanjem osvetljenost zaslona ves čas nastavljeno na največjo vrednost.

Posebnost predvajalnika je vsekakor vgrajeni sprejemnik tv signalov. Signal lahko sprejemamo prek priložene raztegljive antene, vendar je povečini precej šibak in sprejeti program le pogojno gledljiv. No, ko smo PMR priključili na signal kabelske televizije, je bila prikazana slika dosti boljša. Dobrodošla je tudi možnost snemanja tv in radijskih signalov. Pri tem se predvajalnik obnese zadovoljivo. Posnetki so dovolj jasni, le zajeti video se tu in tam malce zatika. Pograjali pa bi to, da moramo za poslušanje radijskih programov obvezno priključiti (priložene ali katere druge) slušalke, ker igrajo vlogo antene ne glede na to, ali je antena za tv priključena ali ne.

Naprava se po priklopu prek hitrega USB 2.0 v Windows XP predstavi kot izmenljivi disk. Nanj lahko prepisujemo poljubno vsebino, predvajalnik pa brez vmesnega pretvarjanja prepozna in predvaja večino danes razširjenih zapisov večpredstavnih datotek. Izjema so podnapisi za posnetke Divx in Xvid. Ti so sicer podprti, a zgolj v zapisu .smil, ta pa v spletu ni preveč priljubljen.

Za konec se obregnimo ob ceno naprave, ki je razmeroma visoka, a vendarle nekaj nižja od podobnih izdelkov, ki smo jih preizkusili v preteklosti. Prestigio PMR 701 je lahko idealen sopotnik vsem tistim, ki veliko delovnega (in prostega) časa prebijejo na poti.

Prestigio PMR 701

Kaj: Prenosni predvajalnik večpredstavnih vsebin s podporo video posnetkom, radijskim in tv sprejemnikom ter diktafonom.

Vrsta in velikost pomnilnika: Disk, 20 GB.

Diagonala in ločljivost zaslona: 8,9 cm, 320 × 240 pik.

Spletni naslov: www.prestigio.si.

Prodaja: Asbis, www.asbis.si

Cena: 87.720 tolarjev.

Za: Razmeroma ugodna cena, slovenski menu, podpora številnim zapisom datotek, vgrajen tv sprejemnik.

Proti: Velikost, nizka glasnost vgrajenega zvočnika.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji