Objavljeno: 30.5.2005 00:30 | Avtor: Grega Šimenc | Monitor Junij 2005

Prenosno skladišče slik z razgledom

Kapaciteta pomnilniških kartic, ki so nepogrešljiv element digitalne fotografije, je že precej velika. Vseeno pa še tako prostorna kartica na daljšem potovanju prej ali slej postane polna pa tudi pregledovanje ustvarjenih posnetkov na razmeroma majhnem zaslonu fotoaparata ni ravno praktično. Na pomoč lahko priskoči Epsonovo prenosno skladišče podatkov.

Epson P-2000 je naslednik modela P-1000, ki smo ga v Monitorju pred časom že preizkusili. P-2000 je glede na svojega predhodnika precej pridobil na kapaciteti vgrajenega diska (sedaj 40 GB, P-1000 le 10), malenkostno pa se je povečala tudi sama fizična velikost "skladišča". Težak je kar zajetnih 400 g, zato nekaj previdnosti pri rokovanju ne bo odveč. Vgrajen zaslon LCD je ostal enako velik (3,8 palca) in enake ločljivosti (640 × 480 pik), kakovost prikazane slike pa je, kot že pri predhodniku, vrhunska. Predvsem nam je bila všeč živost barv, nadpovprečen je tudi kontrast.

Posnetke prepišemo na disk neposredno s pomnilniških kartic Compact Flash ali SD/MMC (predhodnik je znal brati le s kartic CF), za uporabo drugih vrst kartic pa moramo imeti ustrezen prilagojevalnik. P-2000 z računalnikom povežemo prek vmesnika USB 2.0, po katerem je prenos podatkov silno hiter. Prepisovanje približno 1 GB podatkov je trajalo vsega eno minuto. Isti priključek lahko uporabimo tudi za povezavo s tiskalnikom, združljivim s standardom Directprint (taki so npr. Epsonovi foto tiskalniki), ne pa tudi po standardu Pictbridge, ki ima nekaj širši krog podpore izdelovalcev tiskalniških in drugih tovrstnih naprav.

Uporabniški vmesnik je preprost in se ga navadimo že po nekaj minutah dela. Menuji niso pretirano globoko razvejani, nekaj tipk na desni strani pa prikliče najbolj pogoste funkcije. Pri samem delu z P-2000 smo bili najbolj razočarani nad dejstvom, da je bistvena funkcija - prikaz in pregledovanje posnetkov - enako počasna kot je bila pri predhodniku. Tako za predhodni ogled 12 posnetkov ločljivosti 4 MP potrebujemo čez 10 sekund, ne glede na to, ali so fotografije shranjene na pomnilniški kartici ali vgrajenem disku. Nekoliko hitrejše je le vnovično pregledovanje že pregledanih posnetkov, saj si P-2000 ustvari pomanjšane različice posnetkov (thumbnails). Sicer lahko za bolj atraktivno pregledovanje vklopimo predstavitveni način (slideshow), posnetke pa lahko prikažemo tudi na televizorju, saj je vgrajen TV-izhod.

Poleg fotografskih posnetkov predvaja P-2000 tudi video posnetke. Podprtih je kar nekaj različnih video standardov, vendar posnetka, ki smo ga prepisali iz Sonyjevega fotoaparata, ni želel predvajati. Prav tako ne deluje predvajanje datotek v zapisu Divx, za kar je verjetno kriv premalo zmogljiv procesor. Ne pritožuje pa se nad posnetki mp3, katere lahko poslušamo na vgrajenem zvočniku ali pa priključimo slušalke. Napravo poganja vzdržljiv litij-ionski akumulator.

Drugi rod Epsonove prenosne shrambe podatkov pusti mešane občutke. Napravica je sicer dobro zamišljena (kakovosten zaslon LCD, velik in hiter disk), izvedba pa je nekoliko nedosledna. Še najbolje se izkaže kot shramba posnetkov ali drugih podatkov, s pregledovanjem vsebine pa ne navdušuje. Za večjo uporabnost bi si vsekakor zaželeli tudi možnost ogleda posnetkov Divx. Tako pa Epson P-2000 le stežka upraviči svojo visoko ceno.

Epson Multimedia Storage Viewer P-2000

Kaj: Pregledovalnik fotografij z vgrajenim diskom.

Izdeluje: Epson, www.epson.com.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si, (01) 585 34 11.

Cena: 132.600 tolarjev.

Za: Kakovosten zaslon, enostavna uporaba, vgrajen hiter 40 GB disk.

Proti: Visoka cena, počasnost prikazovanja slik, ne podpira standarda Pictbridge, ne predvaja posnetkov Divx

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji