Objavljeno: 28.9.2010 | Avtor: Matjaž Jeruc | Monitor September 2010

Premeteni predpomnilnik

V spletu lahko v nekaj minutah najdemo celo vrsto programov, ki obljubljajo "čudežno" pohitritev našega "upehanega" računalnika. V Monitorjevem laboratoriju se zavedamo, da je namestitev takega programja večinoma povsem kontraproduktivna, včasih celo škodljiva. So pa tudi izjeme.

Po prepričanju podjetja O&O je prednost njihovega izdelka v tem, da ne poskuša zgolj optimizirati porabe navideznega pomnilnika v operacijskem sistemu Windows (podprte različice so 7, Vista, XP, 2000 in NT), temveč se predvsem osredotoča na upravljanje datotečnega predpomnilnika, ki ga Okna ne znajo najbolj učinkovito prazniti. Največje razlike v zmogljivosti naj bi tako opazili uporabniki, ki uporabljajo veliko programov hkrati in med njimi neprestano preklapljajo, ki le poredko ugašajo računalnik ali pogosto nameščajo in odstranjujejo programsko opremo (razdrobljenost pogona). Optimizacija naj bi se najbolj očitno odražala pri hitrejšem branju datotek, nekaj manj (a vseeno) pa tudi pri zapisovanju.

Trditve smo seveda preverili. Preizkuse smo izvedli na prenosnem računalniku Lenovo R500 z Okni 7 in "netbooku" Lenovo IdeaPad S12 z Okni XP in jih razdelili v dva sklopa. V prvem smo ob pomoči merilnih programov poskušali optimizacijo otipljivo izmeriti; v drugem, časovno nekoliko bolj potratnem, pa smo zbirali manj objektivne občutke vsakdanje rabe: odzivnost, združljivost in zmogljivost s CleverCachejem optimiziranega operacijskega sistema.

Izmerjene hitrosti delovanja diska brez in z vklopljenim CleverCacheom. Razlike očitno niso izmerljive.

Merilna programa, kot sta Sysmark 2007 in CrystalDiskMark 3.0, pohitritve nista dokazala, prej nasprotno. Meritve hitrosti prenosa datotek so dale skoraj povsem enake rezultate (podobno je potrdil tudi test kopiranja 2 GB velike datoteke), Sysmarkova preizkusa Productivity in VideoCreation pa sta približno 5-odstotno prednost izmerila sistemu, ki CleverCacheja ni uporabljal (to je po svoje razumljivo, saj želijo ti programi v največji možni meri izključiti vpliv operacijskega sistema). Zagonski časi najpogostejših programov (npr. programi v paketu Pisarna, Firefox ipd.) so bili s CleverCacheom malenkost hitrejši (sekundo, največ dve), večja odstopanja pa smo opazili pri zagonu Oken. V vseh primerih so se optimizirana Okna naložila hitreje, v nekaterih ekstremnih primerih za skorajda celo minuto, razlika pa je bila najočitnejša v delu, ko so se v sistem nalagali dodatni programi (protivirusnik, OneNote, Lenovo programi ipd.).

Subjektivnejši sklop preizkusa je naredil veliko boljši vtis. Občasno izrazitejše "škrabljanje" že nekoliko ostarelega diska je praktično izginilo, premori v delovanju programov so se zmanjšali, na netbooku smo lahko v pomnilnik naložili še kak manj zahteven program več. Program zasede razmeroma malo delovnega pomnilnika in deluje povsem neopazno, vse optimizacije opravi že v načinu AutoSense, dodatne nastavitve niso nujno potrebne. Uporabniški vmesnik je nazoren in vsebuje veliko grafičnih prikazov optimizacij, ki jih v resnici ne moremo preveriti in mu moramo verjeti na "besedo". Nekaj grenkega priokusa med preizkusom je pustil le Applov iTunes, ki je s CleverCachejem delovali izrazito počasneje in manj odzivno.

Čudežev vsekakor ne gre pričakovati: CleverCache dobro optimizira le tisti računalnik, ki je že v osnovi dovolj zmogljiv za poganjanje priljubljenih programov, nikakor pa ni rešitev za strojno podhranjenost sistema. Izkaže se celo, da CleverCache kak odstotek računske zmogljivosti žrtvuje za ceno boljše odzivnosti sistema, kar sicer ni nujno slabo. Pravo premetenost pa lahko uporabniki izkažete s tehtnim razmislekom, ali kupiti CleverCache ali denar rajši investirati v pogon SSD.

O&O CleverCache 7 Professional Edition

Program za optimizacijo predpomnilnika.

Izdeluje: www.oo-software.com.

Prodaja: www.kotar.si.

Cena: 29,95 USD brez DDV

Za: Hitrejši zagonski časi programov, izboljšana odzivnost in stabilnost operacijskega sistema ...

Proti: ... na račun nekaj slabše računske zmogljivosti sistema, manjše združljivostne težave.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji