Objavljeno: 29.8.2006 02:36 | Avtor: Nikolaj Pečenko | Monitor Julij 2006

Predvajalnik naslednjega rodu

Če ste ob naslovu morda pomislili, da smo dobili v roke katerega od prvih predvajalnikov HD-DVD ali blu-ray, vas moramo razočarati, kajti ti v naše kraje še niso zašli. A čeprav Kissov predvajalnik novega rodu laserskih plošč ne zna brati, ga s prihajajočimi napravami vendarle druži pomembna lastnost - visoka ločljivost namreč.

Da imamo opravka z zanimivo napravo, razkrije že pogled na njeno zadnjo stran. Tu najprej opazimo dve anteni brezžičnega omrežnega vmesnika, pozornejši pogled pa med tako rekoč popolnim naborom priključkov razkrije tudi vtičnici za navaden "žični" ethernet in HDMI (High Definition Media Interface), namenjen digitalnemu prenosu zvoka in videa, tudi tistega visoke ločljivosti.

Poglejmo najprej, kako je z visoko ločljivostjo. Imeti moramo seveda še ustrezen televizor (LCD, plazemski ali projektorski) ali projektor z ločljivostjo vsaj 1280 x 720 pik. Predvajalnik priključimo na digitalni vhod HDMI televizorja ali projektorja. Če televizor nima vhoda HDMI, lahko uporabimo tudi vhod DVI, le preprost vmesnik moramo še dokupiti. V predvajalnik vstavimo ploščo, na katero smo z računalnikom posneli video v visoki ločljivosti, pritisnemo na tipko za predvajanje in na zaslonu bomo zagledali sliko v vsej njeni visokoločljivostni krasoti.

Vsaj večinoma, kajti na področju videa visoke ločljivosti vlada precejšnja zmeda in utegne se zgoditi, da boste naleteli na zapis, ki ga Kissov predvajalnik ne bo prepoznal. Predvajati zna najpogosteje uporabljane zapise, v katerih dobimo video visoke ločljivosti (720p in 1080i), na primer DivX HD in WMV9, zatakne pa se mu pri h.264 in še nekaterih drugih redkeje uporabljanih različicah zapisa MPEG-4. Dvakrat nam ga je z diviksom, ki ga očitno ni znal prebaviti, uspelo celo povsem "zamrzniti".

Visoka ločljivost je samo ena od prednosti Kissovega predvajalnika. Za večino uporabnikov bodo verjetno še zanimivejše njegove omrežne zmogljivosti. A to se za Kissovo napravo konec koncev tudi spodobi, kajti od lani je danski Kiss v lasti omrežnega velikana Cisco oziroma njegovega oddelka Linksys.

Predvajalnik lahko z domačim pecejčkom povežemo brezžično (wi-fi), če naš računalnik ni ustrezno opremljen, pa lahko uporabimo tudi kar navaden omrežni kabel. Omreževanje predvajalnika je podobno povezovanju kateregakoli računalnika v krajevno omrežje. To pomeni, da utegnejo imeti računalniški začetniki težave, a z malo sreče in ob natančnem upoštevanju priloženih navodil bo predvajalnik hitro povezan z računalnikom.

V računalnik moramo prej namestiti še povezovalni program Kiss PC-Link, ki omogoča, da predvajalnik predvaja glasbene in video datoteke, shranjene na disku računalnika. Predvajalnik podpira standard UPnP (Universal Plug & Play), kar pomeni, da lahko uporabimo tudi kak drug ustrezen povezovalni program. Eden zmogljivejših je na primer EzLinkNG (www.ezlinkng.com).

Seznam podprtih zapisov sicer ni popoln - pogrešali smo zlasti brezizgubne zvočne zapise, na primer flac -, je pa vseeno dovolj bogat, saj na njem najdemo vse vrste diviksov, Nero Digital, wmv, wma, mp3, ogg, jpg... Slovenske podnapise pri diviksih podpira, vendar moramo prej na nastavitvenem menuju ročno vklopiti pravo črkovno tabelo (MS Win 1250). Podpira tudi Windows Media Connect, kar je pomembno predvsem pri kupljenih oziroma avtorsko zaščitenih večpredstavnih datotekah.

Kissov predvajalnik se zna, prek domačega računalnika, povezati tudi v splet. Povezava sicer ni popolna, saj predvajalnik nima klasičnega spletnega brskalnika in programa za e-pošto, temveč lahko uporabljamo samo storitve Kiss Online. Poslušamo lahko številne radijske postaje, odigramo nekaj igric in si ogledamo vremensko napoved, stanje na borzi in televizijski spored. Ker je Kissov predvajalnik le predvajalnik in ne tudi snemalnik, spored, na katerem so tudi vse pomembnejše domače postaje, sicer ni tako zelo uporaben kakor pri Kissovem videorekorderju, ki smo ga preizkusili v prejšnji številki, a je vseeno dobrodošel.

Ne smemo pozabiti niti na vmesnik USB, ki omogoča, da na predvajalnik priključimo žepni predvajalnik mp3 ali zunanji disk in si ogledamo filme in fotografije ter poslušamo glasbo, posneto na njem. Predvaja zna seveda tudi filmske devedeje (pri čemer velja omeniti, da je krajevno zaščiten) in glasbene cedeje.

Kakovost slike in zvoka je solidna, a nič boljša kakor pri večini običajnih predvajalnikov DVD, tudi tistih nekajkrat cenejših. Tudi daljinski krmilnik je precej neugleden, a svojo nalogo vseeno zadovoljivo opravi.

Skratka, zelo vsestranski predvajalnik, ki se sicer dobro izkaže tudi kot samostojna naprava, pravo moč pa pokaže šele v navezi z računalnikom. Le malce (pre)drag je, kajti za 100 tisočakov si že lahko sestavimo tudi HTPC, ki zmore še marsikaj več. A če se vam z njim ne ljubi ukvarjati, vsekakor pa bi radi imeli predvajalnik, s katerim boste lahko gledali video visoke ločljivosti, pravzaprav niti nimate prav dosti izbire.

Visoka ločljivost

Možnost predvajanja videa visoke ločljivosti je na prvi pogled dobrodošla, a kje jo pravzaprav sploh lahko izkoristimo? V tem ali onem omrežju za izmenjavo datotek se dobi že marsikaj, na primer številne nove ameriške nadaljevanke ter peščico filmov (recimo 2. del Vojne zvezd, 5. element, drugo in tretjo Matriko, tretjega Terminatorja, Shrek, X-Men 2 ...). Seveda se brez zelo hitre internetne povezave prenosa raje ne lotevajte, saj so tričetrturne nadaljevanke dolge okoli 700 MB, celovečerni filmi pa največkrat kar okoli 4 GB.

Kaj pa, če nočete piratizirati? Izbira je v tem primeru precej bolj pičla. Do pred nekaj meseci so bili na voljo pravzaprav samo napovedniki filmov, pred nekaj meseci pa se je v spletu pojavil MariposaHD, prva brezplačna nadaljevanka v visoki ločljivosti. Štirje navdušeni mladeniči, trije Američani in Argentinec, jo snemajo v Argentini. Vsebina je v ozadju, v ospredju pa tehnologija. Večji del snemajo kar samo nastajanje nadaljevanke, drugo pa so predvsem posnetki čudovite argentinske pokrajine ter deklet na plažah v okolici Buenos Airesa.

Doslej so posneli tri polurna nadaljevanja, ki si jih lahko ogledamo v ločljivosti 720p ali 1080i. Prva je primerna za ogled na televizorjih LCD in sodobnejših plazemskih televizorjih, drugo pa boste najbolje videli na primerno zmogljivih monitorjih. Televizorji z ločljivostjo 1920 x 1080 so namreč še zelo na redko posejani. Pred snemanjem z interneta premislite, katero potrebujete, kajti nadaljevanja v ločljivosti 720p so dolga 1,3 GB, v 1080i pa 2,1 GB.

Vse o nadaljevanki v visoki ločljivosti, z navodili za prenos v obliki bittorentov vred, izveste na naslovu www.mariposahd.tv.

Video visoke ločljivosti si lahko posnamete tudi sami. V Monitorju smo v lanski oktobrski številki že predstavili prvo Sonyjevo videokamero visoke ločljivosti, namenjeno ljubiteljski rabi, HDR-HC1E. Z njo narejene posnetke lahko z računalnikom v primerni obliki (recimo WMV9) zapišete na ploščo DVD, vtaknete v Kissov predvajalnik in uživate v domačem videu visoke ločljivosti.

Kiss DP-600

Kaj: Napreden predvajalnik DVD/Divx visoke ločljivosti z omrežnim vmesnikom.

Izdeluje: Kiss, www.kiss-technology.com.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si.

Cena: 99.990 tolarjev.
Za: Podpira video visoke ločljivosti, brezžični omrežni vmesnik, USB, Kiss Online.

Proti: Cena, občasne težave s stabilnostjo, samo predvajalnik.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji