Objavljeno: 26.9.2006 02:12 | Avtor: Igor Harb | Monitor September 2006

Potni list z varnimi podatki

Čeprav se zdi, da pomnilniki flash vse bolj izpodrivajo majhne (in tudi velike) diske, pa razvoj na tem področju kaže, da jim še ni odklenkalo.

Včasih je bil IBM (oziroma pozneje Hitachi) edini, ki je izdeloval majhne, enopalčne diske, imenovane Microdrive. Predlani se je te niše lotil še Seagate in Western Digitalov Passport PocketDrive je prvi izdelek te hiše, ki uporablja njihovo različico takega miniaturnega diska.

Passport PocketDrive meri zgolj 6 × 4,5 × 0,9 cm in tehta le 45 gramov. Po obliki in velikosti nekoliko spominja na vžigalnike Zippo. Na zgornji strani je pospravljen vtič USB, ki ga lahko vrtimo, tako da disk čim laže priklopimo v računalnik. Vsak uporabnik večjega števila naprav USB bo znal to lastnost zelo ceniti, saj omogoča priklop tudi pri teže dostopnih vtičnicah, ne glede na zasedenost vtičnic v okolici. Zmogljivost 6 GB je zadovoljiva, sploh za tako majhno napravo, dostopni čas (11 ms) in hitrost zapisovanja ter branja pa so na ravni 3600 vrtljajev na minuto, ki jih ponuja disk.

Poleg običajnih možnosti uporabe majhnega prenosnega diska Western Digital prilaga programsko opremo WD Sync za preprosto in varno usklajevanje podatkov ter ustvarjanje varnostnih kopij; ta je kar na samem disku. Program podpira več profilov. To omogoča, da lahko na istem disku več uporabnikov shranjuje varnostne kopije svojih podatkov, vsaka kopija pa je zaščitena z geslom. Pri tem WD Sync ne shrani zgolj datotek, ki smo jih izbrali, temveč zmore tudi sam pobrati sporočila elektronske pošte iz različnih programov in razne nastavitve, tudi bližnjice in ozadje namizja.

Cenovno WD Passport Pocketdrive sodi v višji razred, sploh glede na zmogljivost, saj za podobno vsoto dobimo tudi večje prenosne diske z 20 GB zmogljivosti, vendar pa je Western Digitalov izdelek bistveno manjši. Seveda pa k ceni prispeva svoje tudi priložena programska oprema.

Skozi ustvarjanje varnostne kopije z WD Sync nas vodi prijazen in uporaben čarovnik.

WD Passport PocketDrive

Kaj: Zunanji disk USB.

Izdeluje: Western Digital, www.westerndigital.com.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si.

Cena: 30.000 tolarjev.

Winbench 99 HE: 3940.

Winbench 99 Business: 1720.

dBench32 - pisanje: 5,219 MB/s.

dBench32 - brisanje: 5,806 MB/s.

Izmerjeni dostopni čas: 25 ms.

Za: mere, vrtljivi vtič USB, programska oprema.

Proti: Dokaj visoka cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji