Objavljeno: 25.11.2014 | Avtor: Aleš Kermauner | Monitor December 2014

Poraba električne energije

Kako doma spremljate porabo električne energije? Koliko je porabite? Kako? Poznate svoje navade pri rabi? Na vsa ta vprašanja in še kakšno za povrh precej uspešno odgovori Efergy.

Spletni vmesnik platforme Efergy Engage

Spletni vmesnik platforme Efergy Engage

Leta 2013 je 24 % energije, ki so jo gospodinjstva porabila v Sloveniji, odpadlo na električno energijo. Največ je porabijo veliki gospodinjski aparati, sledi ogrevanje sanitarne vode ter ogrevanje in hlajenje prostorov. Čeprav smo v državi v celoti porabili za 2 % manj energije kakor leta 2012, je še vedno prostor za izboljšave.

Z velikimi podatki in celotno porabo energije se ukvarja statistični urad Slovenije, kako pa se bomo s porabo energije spoprijeli mi na svojem domu, v stanovanju, hiši? Z napotki, ki nam sledijo že desetletja: ugašaj luči, umazano perilo se pere ponoči, zamenjaj žarnice z varčnimi, kupuj do okolja prijazne aparate? Kaj pa, če bi porabo energije doma raje nadzirali in upravljali na kak bolj tehnološko privlačen način, avtomatsko, mobilno?

Grafikoni porabe v androidni različici Engage (zmontiraj v en telefon)

Grafikoni porabe v androidni različici Engage (zmontiraj v en telefon)

Tu priskoči na pomoč Efergy, britansko podjetje, ki se je zavezalo izdelovati naprave, ki omogočajo merjenje, nadzor in upravljanje električne energije. S tem prispeva k bistvenemu zmanjšanju porabe. Seveda, nameni so vedno lepi in prijazni, mi pa smo si ogledali, kako se njihove napravice obnesejo tudi v praksi.

Efergy ponuja več komponent, ki sestavljajo različne celote. Osnova so tipala, kakor imenujejo enostavne tokovne klešče, ter oddajnik, ki zbira podatke s tipal in jih nato brezžično oddaja sprejemnikom. Sprejemniki so različni, sprejemnik Elite classic spremlja trenutno porabo, sprejemnik E2 zna spravljati vso zgodovino meritev, sprejemnik Engage hub pa podatke pošilja v Efergyjev oblak. Tokrat smo se bolj posvetili Efergyjevemu oblaku – brezplačni platformi Engage.

Strojna oprema za spremljanje porabe energije v živo v spletu za trifazno opremljeno stanovanjsko hišo torej pomeni tri tipala – tokovne klešče, en oddajnik ter sprejemnik/oddajnik za splet. Da bi lahko merili porabo električne energije, moramo tipala namestiti na dovodne električne vode, kar zna biti ponekod precejšen izziv. Kljub zadovoljivi majhnosti tipal je težko najti domačo omarico z varovalkami, ki bi ponujala veliko prostora. Do zunanjih omaric, kjer je nekaj prostora, načeloma nimamo več dostopa, pa še jezo dostavljalca električne energije si lahko nakopljemo. Zato je morda še najbolje, da namestitev tipal prepustimo usposobljenemu strokovnjaku, električarju.

Trenutna poraba v mobilni različici Engage

Trenutna poraba v mobilni različici Engage

Tipala s približno meter dolgim kablom povežemo z oddajnikom, delujočim na baterije. Te naj bi zdržale vsaj leto dni, domet pa naj bi bil prek frekvence 433 Mhz od 40 do 70 m. V praksi težav z dometom nismo imeli, čeprav smo oddajnik namestili v zunanji omarici.

Engage hub, ki je sprejemnik/oddajnik za splet, sprejema podatke z oddajnika tipal in jih posreduje naprej v oblak, v platformo Engage. Z domačim omrežjem ga moramo povezati s kablom RJ45, v spletu pa se je treba registrirati in se v enostavnih treh korakih povezati na naš oddajnik.

Za pregled trenutne porabe in primerjavo smo izbrali še model Elite classic, ličen in res dobro izdelan sprejemnik, pol leta do leto dni delujoč na baterije. Na njem se poraba spremlja vsakih šest sekund, meri temperaturo in vlago ter izvaja skupne vsote porabe po dnevih, tednih in mesecih. Kot predanost zmanjšanju porabe in dober zgled – Elite ima seveda lučko za osvetlitev zaslona, a deluje le od 18h do 6h!

Povezava vseh različnih sprejemnikov in oddajnikov je res enostavna in je opravljena mimogrede brez zapletov. Ko smo torej povezali vse senzorje, oddajnike in sprejemnike, se registrirali na platformi Engage in povezali oddajnik še z računom, lahko začnemo spremljati porabo še v spletu.

Vmesnik platforme Engage je modernega videza, seveda s podporo večjezičnosti, med njimi je tudi slovenščina! Funkcije so dobro razporejene in lahko dostopne, le vpisati je treba še goro podatkov, za katere se sicer še ne ve, čemu bodo služili – tako nas med drugim vprašajo še po starosti objekta, kjer izvajate meritve, kako kuhate in kaj vam greje vodo. Za tehnične navdušence pride še najbolj prav trenutna poraba v vatih ter poraba v kilovatnih urah, za malo manj navdušene nad tehniko pa morda pride bolj prav drugi sklop – proračun. Tu kraljujejo predvsem evri, z različnimi nastavitvami pa si lahko nastavljamo cilje porabe v evrih ali pa hitro vidimo ceno porabljene energije v mesecu, dnevu in podobno. Ker so cene električne energije povsod različne, ceno za kilovatno uro vpišemo kar sami.

Tipala – tokovne klešče

Tipala – tokovne klešče

Oddajnik podatkov tipal

Oddajnik podatkov tipal

Sprejemnik/oddajnik za splet

Sprejemnik/oddajnik za splet

Sprejemnik Elite classic

Sprejemnik Elite classic

Do cene za kilovatno uro ni tako lahko priti, saj so velik in pomemben del cene davki, takse in omrežnina. Kljub razčlenjenim računom za električno energijo, po katerih naj bi uporabniki vedeli, koliko plačujejo za kaj, je to še vedno skoraj misija nemogoče. Tu nam zato spet še najbolj pomaga statistični urad, ki izračunava povprečno ceno električne energije na kilovatno uro glede na porabo v gospodinjstvu. Pri tem lahko pozabimo na visoko in nizko tarifo, vse skupaj je le približek, povprečje, a po več kot mesec dolgi rabi kaže, da kar dober in realen. Mi smo za našo porabo pristali pri 14,5 centa na kilovatno uro, cena električne energije pa je bila od 3 do 6 centov na kWh. Poraba in položnica se tako počasi začenjata ujemati, dlje kot bomo merili, tem bolj bosta usklajeni.

Pomemben del vmesnika je tudi graf »Potreba po energiji«, ki pa omogoča le osnovo pregleda rabe v zadnjih 24 urah, mesecu ali letu. K sreči je na voljo možnost izvoza vseh podatkov, združenih po minuti, uri ali dnevu. Za kakšne bolj poglobljene analize porabe električne energije je v tem primeru to edina možnost.

Platforma Engage pa za mobilne naprave vsebuje še tri dodatne aplikacije – za Android, za iPhone in za iPad (HD). Pri Androidu nas najprej opozorijo, da je aplikacija namenjena le telefonom in ne tablicam. Videz je podoben in usklajen z inačico v spletu, funkcije ostajajo enake, le nekatere podatke je treba vnašati posebej, še enkrat. Med nekaj jeziki slovenščine tu (še) ni. Aplikacija deluje pravzaprav odlično in zanesljivo, a ne moremo se otresti občutka prevelike osnovnosti, poenostavljenosti, kot da nekaj manjka. Kakšna bolj poglobljena analiza, povprečenje, vzorčenje porabe energije bi prišlo še kako prav! Tako vidimo porabo, graf, cene, stroške in vse, a to je še vse na strani meritev. Kje je nadzor in upravljanje? Kako stopiti korak naprej?

Efergy zaenkrat kaže postopno napredovanje, razvijanje novih izdelkov, dodajanje novih jezikov v vmesnike in podobno, kar vzbuja upanje na določen stalen razvoj in na nadaljevanje uspešne zgodbe. Da bi le nadaljevali meritve in nadzor še v sfero upravljanja!

Efergyjeva spletna trgovina je učinkovita in enostavna, naročanje deluje brez težav, dostava je razmeroma kratka, splača pa se počakati na kakšno akcijo, kjer se največkrat zmanjšajo stroški dostave. Pri nas podoben, a lasten sistem precej sramežljivo in neusklajeno ponuja Petrol – Monitel.

Kljub pomanjkanju poglobljenih analiz pa se človek kljub vsemu hitro navadi razbirati vzorce v grafih pri porabi električne energije. Kar naenkrat takoj opazi, kdaj se je prižgal hladilnik, ali se uporablja pralni stroj in ne nazadnje tudi to, kolikokrat si je z grelnikom vode skuhal kavo med pisanjem teh vrstic. Hm, prevečkrat.

Efergy

Meritve in nadzor porabe električne energije.

Prodaja: efergy.com

Cena: Trifazni Engage Elite hub – 129 EUR.

✓    Enostavnost, dostopnost do podatkov, grafi.

✗    Manjka poglobljena analiza, vzorčenje.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

piskec | 21.1.2015 | 09:33

Po treh mesecih delovanja lahko naredim primerjavo delovanja porabi z računi, ki mi jih pošilja Gen-i. Največji problem je seveda cena električne energije, ki mora ena sama cifra, ne pa desetine davkov, dajatev, omrežnin in kdo ve česa še.., Na statističnem portalu sem našel prav tako cifro - povprečna cena energije: 0,145€ na Kwh. Če to vstavim v efergy, dobim: mesec efergy/Gen-i kWh efergy/Gen-i cena Okt14 526/472 76/70€ Nov14 569/548 83/78€ Dec14 757/768 110/104€ kar je - vsaj meni - presenetljivo zadovoljivo. :) Aleš

Matjaž Klančar | 21.1.2015 | 09:37

Kul ;)

piskec | 4.8.2015 | 13:41

Pa še ena zgodba Monitela... kot je na žalost v navadi v teh krajih: http://www.finance.si/8825693/Uporabna-Energetika-in-Petrol-na-sodi%C5%A1%C4%8Du-uporabniki-pa-brez-portala

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji