Objavljeno: 28.10.2014 | Avtor: Boris Šavc | Monitor November 2014

Poceni pisanje

Alfa in omega urejevanja besedil, Microsoftov Word, je danes sinonim za vsakdanje računalniško opravilo. Nakup paketa Office je pogosto nuja. Podjetje iz Redmonda se naše potrebe zaveda, zato na Pisarno lepi zgolj cene z visokimi številkami. Neupravičeno, bi rekli naslednji trije tekmeci, ki podobne storitve ponujajo povsem zastonj.

■ Microsoft Word

Word 2013 je urejevalnik besedila z najbolj izpopolnjenim uporabniškim vmesnikom na svetu.

Word 2013 je urejevalnik besedila z najbolj izpopolnjenim uporabniškim vmesnikom na svetu.

Nakup Microsoftove Pisarne, katere nepogrešljiv del je tudi urejevalnik besedila Word, je iz leta v leto bolj zapleten. Ker se je z različico 2013 namizni pridružila še spletna izdaja, Office 365, ki jo tržijo z naročniškim modelom, odločitev ni lahka. Že med namiznimi možnostmi je skoraj nemogoče izbrati, kaj šele, če ponudbi dodamo spletno, ki namizne že šteje v naročnino. Kakorkoli, po prenosu iz spleta ugotovimo, da je Word na voljo v vseh kombinacijah. Uporabniški vmesnik tako urejevalnika besedila kot drugih delov zbirke Office je odličen. Standardna opravila so v Wordu že nekaj let dodelana do onemoglosti, z vsako novo različico pa se najde kup novosti, ki sčasoma postanejo uporabniku nepogrešljiv spremljevalec pri pisanju in urejanju besedil.

Word kot urejevalnik dokumentov v obliki PDF

Word kot urejevalnik dokumentov v obliki PDF

Med prišleke vredne predstavitvene luči tokrat sodijo olajšano ravnanje robov, bralni način Read Mode, izboljšano skupinsko delo, prilagodljive zmožnosti glede na izbrani del besedila, orodja pri delu s preglednicami, izdelava spletne predstavitve in delo z dokumenti v obliki PDF. Slednje Word dinamično pretvori in jih uporabniku ponudi v urejanje. Skoraj enaka oblika urejevanega dokumenta je zavidanja vredna, prav tako zmožnosti take telovadbe s sicer dokaj trdim formatom zapisa. Vse našteto je seveda zgolj smetana na gromozansko veliki sadni kupi, katere večina v življenju ne poje cele. Po nekaterih ocenah naj ne bi povprečni uporabnik uporabljal niti deset odstotkov zmogljivosti najbolj priljubljenega urejevalnika besedil na svetu.

Microsoft Word

Urejevalnik besedila.

Prodaja: Microsoft.

Cena: Od 140 EUR naprej (ali 100 EUR na leto).

Za: Odličen uporabniški vmesnik, najbolj priljubljen urejevalnik besedila na planetu, zato težav z združljivostjo (povečini) ni.

Proti: Cena.

■ OpenOffice.org

LibreOffice uspešno gradi lastno zgodbo na temeljih brezplačne staroste, paketa OpenOffice.org.

LibreOffice uspešno gradi lastno zgodbo na temeljih brezplačne staroste, paketa OpenOffice.org.

OpenOffice.org je že petnajst let najbolj priljubljena brezplačna alternativa Microsoftovi zbirki pisarniških programov. Sprva so jo prostovoljci razvijali pod okriljem podjetja Sun Microsystems, nato je njihovo podjetje kupil Oracle in odprto kodo zaprl. Projekt Oracle Open Office je neslavno propadel, zato so v Oraclu ime in programsko kodo prepustili organizaciji Apache. Medtem ljubitelji pisarniške zbirke OpenOffice.org niso počivali in so splavili svoj projekt, LibreOffice. Tako imamo danes dve enakovredni pisarniški zbirki, ki brezplačno mešata štrene tako velikanu iz Redmonda kot tudi drugim plačljivim programom za urejanje besedil, preglednic in predstavitev.

Urejevalnik besedil ima v obeh brezplačnih zbirkah urejen in domač uporabniški vmesnik. Writer postreže z vnaprej pripravljenimi predlogami, dela z odprtim formatom ODF (Open Document Format) in podpira številne druge oblike zapisa besedil, med drugim tudi uvoz in izvoz Microsoftovih dokumentov. Čeprav je urejevalnik na prvi pogled videti kot izdelek, ki sodi v  naprave z operacijskim sistemom Linux, ga brez težav uporabljamo tudi v bolj priljubljenih sistemih, Windows in OS X. Med zmožnostmi najdemo veliko večino funkcij, ki jih navadno pričakujemo od urejevalnika besedila (oblikovanje, označevanje, številčenje, opombe, samodejni popravki …). Vedeti velja, da je zaradi narave obeh pisarniških zbirk po funkcionalnosti LibreOffice vedno korak spredaj, saj privzeto podeduje novosti izdelka organizacije Apache,  v nasprotno smer pa njihove domislice ne potujejo.

Apache OpenOffice/LibreOffice Writer

Urejevalnik besedila.

Prodaja: The Apache Software Foundation/LibreOffice The Document Foundation.

Cena: Brezplačno.

Za: Domač uporabniški vmesnik, združljivost s priljubljenimi operacijskimi sistemi in oblikami zapisa, cena.

Proti: Ni popolne združljivosti z Microsoftovim Wordom.

■ Google Docs

Googlovi Dokumenti so kljub Microsoftovi Pisarni v oblaku (beri: Office 365) še vedno spletni urejevalnik besedil številka ena.

Googlovi Dokumenti so kljub Microsoftovi Pisarni v oblaku (beri: Office 365) še vedno spletni urejevalnik besedil številka ena.

Googlov urejevalnik besedila za delovanje potrebuje le spletni brskalnik in internet. Med bolj priljubljenimi alternativami Microsoftovemu Wordu je predvsem zaradi preprostosti uporabniškega vmesnika in enostavnosti rabe. Googlovi Dokumenti so od skromnih začetkov leta 2007 prehodili dolgo pot in danes predstavljajo zmogljiv urejevalnik besedil, ki je na voljo vsem uporabnikom z Googlovim računom. Omogočajo vnos besedila, oblikovanje napisanega, vstavljanje fotografij, tabel in še kaj.

Osrednja moč Dokumentov ždi v sodelovalnem načinu, ko na isti datoteki brez težav dela več ljudi hkrati. Vsak od sodelujočih je v dokumentu jasno označen, možnosti za napake ni. Komunikacija med sodelavci je omogočena s pripomočkom za neposredno sporočanje, komentarji in sledenje spremembam z rudimentarnim sistemom različic (RCS). Nabor zmožnosti razširimo z dodatki Add-ons, ki smo jih v Monitorju nedavno že vzeli pod drobnogled. Z njimi Dokumentom med drugim dodamo/obogatimo sistem sledenja spremembam, delo z grafi, prevajanje ob vnosu besedila in pošiljanje po elektronski pošti.

Uporaba Google Docs je povsem zastonj, spletni velikan je zadovoljen zgolj z našo pozornostjo. Nadgradnje so pogoste, skritih pasti ni. Za delovanje ne potrebuje nikakršne namestitve, zadostuje dežurni spletni brskalnik. Dokumenti najbolje sodelujejo s hišnim izdelkom Chrome. Na eni strani prednost, na drugi slabost pomeni, da namizne različice Google Docs ni, zato je za (resno) delo internetna povezava nuja. Tako delo brez povezave kot širjenje nabora zmožnosti sta Googlovi prioriteti, zato je manko, ki ga občutijo znalci, ko primerjajo Googlovo zbirko z Microsoftovo, iz dneva v dan manjši.

Google Docs

Spletni urejevalnik besedila.

Prodaja: Google.

Cena: Brezplačno.

Za: Preprostost, sodelovalni način, dodatki, cena.

Proti: Manko zmožnosti za znalce, (skoraj) nujnost spletne povezave, ni namiznega odjemalca.

■ Kingsoft Writer

Kingsoft Writer je odličen klon Microsoftovega Worda, ki (večino) zmožnosti ponuja brezplačno.

Kingsoft Writer je odličen klon Microsoftovega Worda, ki (večino) zmožnosti ponuja brezplačno.

Kitajski klon Microsoftove Pisarne je zvest posnetek najbolj priljubljenega pisarniškega paketa na zemeljski obli. Fotokopija uporabniškega vmesnika nakazuje osrednjo privlačnost Kingsoftove zbirke, Kingsoft Office brez težav odpira datoteke iz Microsoftove Pisarne. Združljivost je nenadkriljiva in zlahka zasenči konkurenco v obliki OpenOffice/LibreOffice. Drugi kloni se v praksi ne izkažejo, Kingsoftov predstavnik pa je izjemen. Urejevalnik besedila Writer ima vse, od zavihkov za delo z različnimi dokumenti v istem pogovornem oknu do ukaznega traku po zgledu svojega vzornika.

Writer uporabniku omogoča enostavno in učinkovito oblikovanje napisanih strani, preprosto določanje odstavkov z različnimi slogi, dodajanje grafičnih elementov in spreminjanje drugih značilnosti navideznega papirja. Ob prvem shranjevanju dokumenta Kingsoftov urejevalnik besedila naredi varnostno kopijo, ki poskrbi za rešilno bilko ob morebitni katastrofi. Med zmožnostmi so nas navdušila orodja za izdelavo kazala, opomb, opazk in drugih komentarjev za označevanje vsebine. Tako Writer kot druga orodja zbirke Kingsoft Office poznajo preobleke in so na voljo tudi v obliki mobilne aplikacije. Odlično kupčijo, ki jo predstavlja brezplačna različica, zasenči nekaj malenkosti. Največja med njimi je ta, da ni slovenščine. Na srečo brezplačna različica sploh ni oskubljena, plačljiva/profesionalna različica celotnega paketa ponudbi doda zgolj delo z makroprogrami in obogatene predloge.

Kingsoft Writer

Urejevalnik besedila.

Prodaja: Kingsoft Software.

Cena: Brezplačno, 70 USD.

Za: Zloščen klon Microsoftovega paketa Office in združljivost z dokumenti, ustvarjenimi z njim, cena.

Proti: Ni slovenščine.

Sladko

Microsoft je z Wordom ustvaril mit, ki ga težko vzdržuje. Ker je bil v preteklosti z vsako novo različico pod velikim pritiskom, da ustvari nekaj svežega, je na poti mnogokrat nehote razjezil tudi goreče privržence. Spomnimo se nove oblike zapisa ustvarjene datoteke, DOCX, ali prenovljenega vmesnika z akcijskimi trakovi, ko smo mrzlično iskali priljubljene zmožnosti programa. Topleje pozdravljamo naslednjo veliko stvar, selitev v oblak. Vedno posodobljen urejevalnik besedila, brez potrebe po dodatnih varnostnih kopijah in z minimalnimi stroški vzdrževanja, so mokre sanje vsakega sistemskega upravitelja, prav pa pridejo tudi prav vsakomur na domačem terenu. Microsoft z oblakom misli resno, to dokazuje tudi z darežljivostjo, vsak naročnik dobi v rabo še namizno različico (ali dve) namiznega programa. Želimo si Worda, kot ga poznamo, s spletnimi pridobitvami, ki so jih uspešno prikazali že nekateri tekmeci z Googlom na čelu.

Grenko

Selitev v oblak in na mobilne naprave je za Microsoft velik korak, ki dokazuje, da si v Redmondu resno želijo sprememb. V primeru Worda kljub temu ne bi smeli pozabiti osnovnega cilja urejevalnika besedila. Oblak ima svoje prednosti, a zahteva tesnejšo povezanost z internetom in zaupanje podatkov drugim, medtem ko mobilne naprave še niso pripravljene, da v popolnosti zamenjajo prenosnike in namizne računalnike. Širitev spletne Pisarne 365 zavira tudi (dokaj) visoko postavljena cena. Če imamo zgolj eno računalo, obenem pa uporabljamo le desetino zmožnosti zbirke Office, je sto dolarjev na leto odločno preveč. Sploh, če upoštevamo, da za nekaj več dobimo samostojno različico teh istih programov, ki jih lahko uporabljamo do konca življenja. Res brez rednih posodobitev in dodanih zmožnosti, toda ali jih pri pisanju sploh potrebujemo? Po drugi strani je ponudba za družine, kar vključuje do 5 namestitev in 1 TB spletnega prostora na osebo, odlična.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji