Objavljeno: 27.1.2015 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Februar 2015

Počasni vzpon

Počasni vzpon

Ob koncu leta se radi ozremo nazaj, premislimo, kaj je bilo v preteklem letu omembe vrednega in kaj pomeni preteklo dogajanje za naslednjih 365 dni, ki nas čakajo. Na teh straneh sicer redno razglabljamo o trenutnih dogajanjih na trgih, predvsem tistih, ki zadevajo naprave, ki jih preizkušamo na nenehnih preizkusih – fotoaparate, prenosnike, tiskalnike, po novem (od prejšnjega meseca) pa tudi tablice in telefone.

Leto 2014 ni prineslo res velikih pretresov, na omenjenih področjih smo bili priča le počasnim, postopnim spremembam in izboljšavam. Področje, ki se je v zadnjih letih najhitreje spreminjalo, telefoni in tablice, se je le počasi umirilo. Omenjene naprave so prišle do točke, ko so malenkost starejši modeli že dovolj dobri, da jih nekoliko počasneje menjavamo. To sicer bolj velja za tablice, telefoni pa imajo tako ali tako krajšo življenjsko dobo, zamenjamo jih bolj zato, ker jih načeloma lahko (sploh če upoštevamo obročno plačevanje, ki ga omogočajo operaterji).

Je pa zadovoljivo videti pozitivni trend prodaje. Leta 2014 se je ta počasi začela dvigovati, pri enem izmed naših večjih spletnih trgovcev pravijo, da so pretekli december dosegli 20 % zvečanje prodaje glede na leto pred tem. Vsekakor spodbudna novica, ki kaže na (resda počasno, a kljub temu) okrevanje gospodarstva (vsaj upamo, da je res tako).

Zanimivo, da so v sporočilu za javnost izpostavili pogone SSD. Očitno smo prišli do točke, ko so te naprave postale dovolj razširjene, da jih uporabljajo tudi računalniško nekoliko manj pismeni. Sicer verjamemo, da jih zanje kupujejo in vgrajujejo tisti, ki se na računalništvo bolj spoznajo, so pa tudi pri prenosnikih, ki jih preizkušamo, vedno pogostejše. Resda bolj pri nekoliko dražjih modelih, a kljub temu – vsi izmed tokrat preizkušenih prenosnikov imajo bodisi SSD bodisi je na voljo model, pri katerem lahko izberemo SSD.

Največji upad prodaje v preteklem letu pa naj bi doživeli kompaktni fotoaparati. O tem smo sicer že velikokrat pisali, več kot očitno je, da so današnji telefoni povsem dovolj zmogljivi za občasno fotografiranje, ki ga opravlja večina uporabnikov. Nekoliko zanimivejši postajajo zmogljivi kompaktni modeli, recimo Sonyjevi modeli RX100, Panasonicov LX-100 (preizkušen v tej številki) ter Fujijevi X100. Res gre za odlične in nadvse uporabne aparate, a za veliko večino nezahtevnih uporabnikov menimo, da so boljši telefoni res dovolj – jasno pa pomaga nekoliko fotografskega znanja in občutka.

Za leto 2015 pa v tem trenutku še ni videti, kaj bo doletelo omenjena področja. Seveda lahko pričakujemo nadaljevanje razvoja, torej hitrejše in obenem varčnejše naprave, a kakih velikih pretresov ni na obzorju. No ja, morda pa bo to leto Linuxa na namizju. ;)

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji