Objavljeno: 25.8.2009 | Avtor: Žiga Veber | Monitor Julij-avgust 2009

Po žici od doma, po pošti domov

V začetku dobe digitalne fotografije so mnogi začeli opuščati razvijanje fotografij, ker to enostavno ni bilo več nujno opravilo, še več, marsikdo je v tem videl nepotreben strošek. Časi so se zopet obrnili in ni več veliko tistih, ki menijo, da je takšno početje nesmiselno, razvijanje pa je zopet postalo del fotografske navade mnogih uporabnikov.

Zgodb o izgubljenih digitalnih datotekah takšne in drugačne vrste je veliko. Za shranjevanje videoposnetkov tako mnogi končne izdelke snemajo nazaj na trakove kaset DV, kakovosti in trajnosti željni vedno lažje odštejejo nekaj evrov za dober glasbeni album, vsi pa smo vajeni oborožitve z varnostnimi kopijami vseh pomembnih podatkov. Za fotografije je tako poleg varnostnih kopij najprimernejši dobri stari fotopapir, na katerem so fotografije shranjene ob pomoči kemije in laserskega osvetljevanja, kot to počno danes. Pregledovanje takšnih fotografij ne le spominja na stare čase, temveč ob izbiri dobrega razvijalca tudi najbolj kakovostno prikazuje naše spomine. Ker so mnogim všeč tople, žive in kontrastne fotografije, se veliko izdelovalcev poslužuje prav takšnega pretiravanja. Problematika nastaja tudi v vedno "pametnejših" fotoaparatih, ki omogočajo fotografiranje v načinu hi-key ali low-key (Nikon D5000). Z njimi lahko tudi manj vešč uporabnik napravi zanimive preosvetljene ali pa pretemne posnetke, ki jih želi avtomatika razvijalnih strojev kasneje napačno popraviti na bolj optimalne. Karkoli je že končnemu uporabniku všeč, pa je izbor prave razvijalnice za vsakega posameznika pomembna stvar.

Napredni uporabniki bodo cenili ustaljeno razvijanje v določenem studiu, pri katerem vedo, kaj lahko pričakujejo, pa tudi, kako hitro in za kakšen denar. Najbolj smiselna so velika naročila, saj so tako stroški poštnine, ki odpade na posamezno fotografijo, manjši, vendar je pametno vnaprej tudi preizkusiti storitve določenega studia z nekoliko manjšim naročilom. Poleg cene in kakovosti je pomembna tudi zanesljivost storitev.

Pri nekaterih razvijalcih smo na našem preizkusu naleteli na težave s programi, tako nam na primer pri podjetju FreePhoto ni uspelo že drugo leto zapored naročiti niti plačljivih fotografij, nekateri so bili začasno nedostopni, nekaj laboratorijev, katerim smo poslali naročila, pa se enostavno ni odzvalo. Takšne so na primer naše izkušnje z ateljeji Foto Brbre, Foto Citypark, Foto Čerič in Foto Rizmal, ki se na naše oddano naročilo ni odzval prav tako že drugo leto zapored. Nekaj pomembnih tekmecev na tem področju je celo izginilo, opuščena je storitev, ki sta jo ponujali spletni trgovini Enaa.com in Mimovrste, predvsem pri slednji je bila ugodna in zelo kakovostna.

Izbor pravega tako ni enostaven, z naslednjimi vrsticami pa želimo to kar najbolj olajšati.

Vmesniki za pošiljanje

Programov za pošiljanje je na trgu kar nekaj, najbolj pa sta v rabi ePhotoLab in PhotoOrder. Med tokrat preizkušenimi razvijalnicami je vodil ePhotoLab, njegovo osnovno srebrno preobleko pa redki nadomeščajo s svojimi bojnimi barvami. Ob zagonu program sam poskrbi za najnovejšo različico cenika, najnovejša, ki jo razvijalnice ponujajo, pa je 2. 6. Nekateri uporabljajo tudi starejše različice, vendar so pri njih možne manjše neprijetnosti, kot je na primer slabša podpora sledenju že poslanega naročila, ki ga program omogoča. Starejša različica hkrati ne omogoča spremembe velikosti vseh naročenih fotografij hkrati, povsod pa lahko določamo prednastavljeno velikost naročenih slik. ePhotoLab omogoča tudi nastavitev nekaterih parametrov, kot so kontrast, svetlost in različne barvne nastavitve, fotografije je moč narediti črno-bele ali pa jim dodati sephia videz. Omogočena je tudi rotacija fotografij, izrez in sprememba barv v negativne, portretirancem pa je možno odstraniti tudi rdeče oči. Naročilu lahko dodajamo več fotografij hkrati ali pa kar celotne mape, med pregledovanjem lahko uporabnik z drsnikom spreminja velikost prikaza fotografije, omogočen pa je tudi prikaz podatkov EXIF (info). Pri vseh ponudnikih program trpi za pomanjkanjem šumnikov, prek njega pa je moč tudi brskati po vnaprej določenih spletnih straneh. Pri nekaterih ponudnikih lahko poleg fotografij prek njega tako naročamo tudi druge izdelke.

Drugi najbolj razširjen je zgoraj omenjeni PhotoOrder, ki je za uporabo še enostavnejši, vendar pa omogoča nekaj nastavitev manj. Ob vsakem zagonu od uporabnika zahteva geslo, praktično vsako podjetje ga je oblikovalo po svojem okusu in barvah, nekateri pa ga tudi poimenujejo z lastnim imenom. Na začetku je nekoliko zamudna vnaprejšnja registracija pri založniku Creativ, s katero pa se ponudniki storitev zavarujejo z osebnimi podatki naročnika. Zaradi registracije je kasnejša uporaba poenostavljena, saj podatkov o prejemniku ni treba vpisati nikoli več. To je dobrodošlo za uporabnike, ki fotografije naročajo pogosteje. Zapomniti si je treba le uporabniško številko in geslo ali pa ohraniti povratno registracijsko elektronsko sporočilo v e-poštnem nabiralniku. Registracija je hkratna tudi za različico WEB, ki jo nekateri ponudniki prav tako ponujajo, ta pa je nekoliko poenostavljena in deluje kar prek spletnega brskalnika. Ne omogoča sicer popravkov fotografij, vendar je za uporabo še enostavnejša. Še pred letom dni smo na povratno registracijsko sporočilo s strani podjetja Creativ v nekaterih primerih čakali tudi nekaj ur, danes pa se registracija izvede v trenutku.

V podjetju Mixi Foto so se odločili za uporabo lastnega programa MixiLab. Ta je za uporabo sila enostaven in pregleden, kljub opozorilom dopušča praktično vse, vendar razen obrezovanja ne omogoča nikakršne obdelave fotografij. Za vsako označeno fotografijo so vidni podatki o velikosti, ločljivosti, datumu posnetka in znamki uporabljenega fotoaparata. Naročilo lahko tudi shranimo, program pa sproti odšteva razliko naročila do brezplačne poštnine.

Lasten program uporablja tudi podjetje Foto Šimonka, ki deluje pod imenom Digifot, kakor se imenuje tudi njihov program. Razvit s pomočjo nemških partnerjev, ponuja poleg urejanja fotografij tudi urejanje datotek v našem računalniku. Ta program omogoča tudi najbolj pestro in enostavno izbiro ponudbe iz njihovega programa, trenutno uporabljena različica pa je 2.0.

Uporabljeni so še programi PhotoUp, katerega uporablja na primer Foto Brbre, Dm pa uporablja za pošiljanje lastni izdelek izdelovalca CeWe Color, Digifoto, ki je zanimivo zamenjal spletno različico. Podobno spletno aplikacijo za svoja naročila uporablja na primer Big Bang. Je pregledna in enostavna za uporabo, vendar se v njihovem primeru spopada z občasnimi težavami, zato je treba katerega od korakov kdaj tudi ponoviti. Naročanje po naših izkušnjah ni vedno na voljo, pojavlja se opozorilo o nepredvideni napaki, za delovanje pa potrebuje javo.

Foto Asja

Sedež podjetja Foto Asja je v Novem mestu, kjer fotografije v lastnem laboratoriju tudi razvijajo. Naročilo se izvaja prek programa ePhotoLab, ki je enostaven za uporabo ter se hitro in brez težav prenese in namesti v naš računalnik. Programu lahko enako kot tudi pri nadaljnjih ponudnikih izbiramo jezik menuja, na voljo so nam slovenščina, hrvaščina, bosanščina, latvijščina in angleščina. Končno naročilo v vsakem primeru poteka v slovenščini, enako kot drugod pa izostajajo šumniki, saj jih program ne prepozna.

Naložiti je mogoče vse fotografije iz določene mape hkrati ali pa preprosto izbrati celotno mapo, v nadaljnjem postopku pa jih je mogoče tudi nekoliko urejati in jim določiti izbrano velikost. Če program izbrišemo in ga kasneje namestimo v isto mapo, si zapomni nastavitve in prejšnja naročila, predhodna registracija pa ni potrebna.

Minimalna vsota brez poštnine, ki jo v podjetju Foto Asja zahtevajo, je 2 evra, zato smo poleg naših desetih fotografij, kar nanese 1,3 evra, morali naročiti še dodaten index print, za katerega zahtevajo 1,25 evra. Cene tako ostajajo enake kot pred letom dni, za poštnino pa je bilo treba odšteti še dodatnih 3,40 evra, to je skupaj 5,95 evra.

Fotografije smo prejeli na dom že naslednji delovni dan, za pošiljko pa smo odšteli 4 evrske cente manj, kot je bilo prvotno dogovorjeno. Do odstopanja je prišlo zaradi posebej vračunane stopnje DDV. Tudi z nakazilom nismo imeli dodatnega stroška, saj imajo v podjetju pogodbo s Pošto Slovenije. Prejete fotografije so bile varno shranjene v fotografski ovojnici in dodatno zaščitene z močno škatlo iz lepenke, veliko 20 × 30 cm. Kakovost fotografij, izdelanih v njihovem laboratoriju, je zgledna, taka je tudi ocena. Nekaj odstopanj v primerjavi z najbolj pravilnimi smo odkrili pri fotografijah dežnika in reke, ki sta za odtenek preveč kontrastni, predvsem zelenje ob reki pa je tudi nekoliko pretirano barvno nasičeno. Svetlejša od idealne je tudi fotografija ograje, ki deluje nekoliko hladneje, fotografije smučarja, gospodične na snegu in portreta pa so tudi nekoliko rumenkaste, to je najbolj vidno na koži portreta. Pohvalimo lahko tudi nadvse razločne podrobnosti in ostrino fotografij, ki ni plod pretirane nastavitve ostrine, temveč je pravilna.

Foto Asja

Spletna stran: www.foto-asja.si

Cena: 0,13 EUR za kos.

Način dostave: Po pošti.

Povprečna ocena kakovosti: 4,4.

Za: Kakovost fotografij, ostrina, zaščita pošiljke, ni dodatnih stroškov z nakazilom.

Proti: Minimalno naročilo 2 EUR.

Big Bang

Podjetje Big Bang omogoča naročanje fotografij neposredno prek njihove javanske spletne aplikacije, ki je podobna tisti, ki jo uporabljajo tudi nekatera druga velika podjetja, na primer Dm, žal pa izdelanih fotografij ne pošiljajo na dom. Ker so njihove poslovalnice razširjene po vsej Sloveniji in so njihova vrata odprta ves dan, prevzem fotografij ne povzroča težav. Treba je le izbrati najbližjo poslovalnico, čeprav jo je bilo v našem primeru treba določiti dvakrat. Do pred kratkim je bilo mogoče fotografije naročati tudi prek programa, ki je v lasti tujega izdelovalca, CeWe Color, ki fotografije za podjetje Big Bang tudi izdeluje, vendar so to možnost opustili. Na njihovi spletni strani storitev sicer prvič nekoliko teže najdemo, saj je skrita pod rubriko "dodatno za vas", samo naročanje pa je enostavno. Težava nastane le pri dostopanju do datotek prek bližnjic, saj jih ta aplikacija ne zna uporabiti. Naše naročilo je obsegalo deset fotografij, velikih 11 × 15 cm, saj velikost 10 × 15 ni bila na voljo, nam je pa pomoč obljubljala fotografije, obrezane na velikost 10 × 15, saj smo te pošiljali v razmerju dolžine stranic 3 : 2. Prejete fotografije so bile nekoliko večje, in sicer 11 × 17 centimetrov, cena pa je ostala enaka prvotno dogovorjenim 0,13 evra za kos. Fotografije so nas v poslovni enoti Mega v Ljubljani čakale 4 delovne dni po naročilu, kljub temu da naj bi jih prejeli že dan prej, bile pa so varno spravljene pod ključem prodajalca, ki nam jih je na naše ime tudi izročil.

Kakovost nekoliko večjih fotografij je bila tudi pri tem podjetju presenetljivo dobra, nekoliko slabše kot pri najboljših pa so vidne podrobnosti. Prav tako je tudi razprt dežnik nekoliko premočno zasičen z barvami, sneg za gospodično ni povsem prave bele barve, to je opazno tudi pri smučarju, za odtenek bolj rumena je tudi koža portreta. Rahla barvna odstopanja so vidna na fotografijah ograje in sončnega zahoda, sama svetlost pa je na vseh fotografijah dovolj pravilna. Komur zadostujejo fotografije velikosti 10 × 13 cm, pa lahko izkoristi cenovno ugodno ponudbo le 7 centov za kos, ali pa naroči 100 fotografij po ceni 6,99 evra.

Bigbang

Spletna stran: www.bigbang.si.

Cena: 0,13 EUR za kos.

Način dostave: Osebni prevzem v poslovalnici.

Povprečna ocena kakovosti: 4,4.

Za: Barvna pravilnost fotografij, ki nas varno počakajo pod ključem prodajalca.

Proti: Fotografij ne pošiljajo na dom, format izdelanih fotografij ni pravilen, nekoliko slabša prepoznavnost podrobnosti.

Cyber HP

Njihov fotografski laboratorij je v ljubljanskem Cityparku v BTCju, kjer fotografije tudi sami izdelujejo. Poleg razvijanja fotografij v poslovalnici ponujajo še dostop do interneta (kiberkafe, od koder ime tudi izvira) in omrežnega igranja računalniških iger. Pri Cyber HP so sicer specializirani tudi za različne vrste tiska na majice. Pošiljanje fotografij poteka s programom ePhotoLab, ki ima tudi v tem primeru težavo s prepoznavanjem šumnikov, vendar ga je kljub temu enostavno uporabljati, dodajanje fotografij pa poteka hitro. Omogoča tudi enostavno obdelavo fotografij, spreminjanje velikosti več fotografij hkrati, sproti prikazuje format papirja v ozadju in omogoča odstranjevanje rdečih oči.

Minimalna vrednost naročila je 2 evra, zato smo poleg desetih fotografij naročili še CD s fotografijami. Ali je takšno naročilo v praksi smiselno, pa je dobro vprašanje, saj za običajen CD-R h končnemu znesku prištejejo še dodatnih 1,7 evra. Za vsako posamezno fotografijo smo odšteli 10 centov, kar ugodno, predvsem s stališča dobre kakovosti. Fotografije so na naš naslov prispele po štirih delovnih dneh, prejeli pa smo jih v fotografski ovojnici, ki je bila skupaj s CDjem shranjena v oblazinjeni kuverti. V našem primeru so tako fotografije kot tudi optični nosilec odnesli brez poškodb, vendar bi zaradi le mehke zaščite prišlo med transportom tudi do okvare plošče ali poškodbe fotografije. Za poštnino smo odšteli ravno toliko, kolikor nam je bilo obljubljeno, se pravi dodatnih 3,5 evra, in tako smo za celotno pošiljko odšteli 6,20 plus 0,96 evra, kolikor na pošti zahtevajo za nakazilo.

Kakovost fotografij je barvno in svetlobno med najboljšimi, prepoznavnost podrobnosti je povprečna, nekoliko večja odstopanja smo opazili pri belini snega, po katerem drsi smučar. Ta je nekoliko modrikast, portret je nekoliko preveč rumenkast, najslabše pa se je odrezala fotografija dekleta na snegu. Za razliko od napak večine je premalo kontrastna in nekoliko pretemna, pa tudi barve niso popolnoma takšne, kot smo pričakovali. Kljub temu se Cyber HP odreže izvrstno na področju kakovosti fotografij, cena 10 centov za posamezno fotografijo pa to trditev še oplemeniti.

Cyber HP

Spletna stran: www.cyberhp.si.

Cena: 0,1 EUR za kos.

Način dostave: Po pošti.

Povprečna ocena kakovosti: 4,6.

Za: Kakovost fotografij, cena posamezne fotografije.

Proti: Embalaža pošiljke, višja cena od pričakovane, minimalno naročilo 2 EUR.

Foto Čebron

V tržiškem podjetju foto Čebron fotografije podobno kot pred letom dni naročamo prek programa ePhotoLab, le da zdaj omogočajo tudi izdelavo koledarjev. Po njihovih besedah so bili leta 1999 v Sloveniji prvi med izdelovalci digitalnih fotografij. Cena fotografij je ostala od pred leta dni nespremenjena, za kos, velik 10 × 15 cm, pa še vedno zahtevajo 0,2 evra. Enaka cena velja za fotografije od velikosti 9 ×13 pa tja do 11 × 15, zaradi česar končna odločitev verjetno pade glede na velikost domačega foto albuma. Ker je najmanjši potrebni znesek brez poštnine omejen na 4 evre, smo tudi tu naročili dodatno CD ploščo s fotografijami, za katero smo odšteli dodatna 2 evra, za 10 fotografij pa nam je program naračunal nekoliko nerazumljivo ceno 2 evra in en cent. Za poštnino smo odšteli 3,5 evra in skupni račun je tako nanesel kar 7,51 evra. Neopredeljeni cent so nam pri poslani pošiljki odšteli, končni izdelek pa smo prejeli že naslednji delovni dan po ceni 8,46 evra, saj je bilo treba prišteti stroške nakazila v višini 0,96 evra. Fotografije so bile skupaj s ploščo, potiskano z emblemom podjetja, zgledno zaščitene s trdno lepenko, ki izključuje vsakršno bojazen pred poškodbami vsebine. Kakovost fotografij je tudi pri tem izdelovalcu med boljšimi, kljub temu pa smo opazili težave pri fotografiji morja, ki je pretemna in nekoliko preveč kontrastna, zato smo izgubili podrobnosti tako na svetlih valovih kot tudi v senčnih predelih belih dimnikov. Podobna je zgodba oranžnega dežnika, ki je zaradi premočne barvne zasičenosti izgubil nekaj podrobnosti na spodnjem delu in je videti preveč rdečkasto. Manj pravilna je prav tako barva neba nad drevesom, ki je preveč intenzivne modre barve, zato odtenek ni pravi, malenkost drugačen, kot bi si želeli, pa je tudi ten portreta. Zaradi močnega kontrasta so luči policijskega avtomobila preveč izrazite in delujejo nekoliko manj naravno. Glede prepoznavnosti podrobnosti nimamo nobene kritike, saj so slike kristalno ostre.

Foto Čebron

Spletna stran: www.foto-cebron.si.

Cena: 0,2 EUR za kos.

Način dostave: Po pošti.

Povprečna ocena kakovosti: 4,6.

Za: Ostrina in barvna pravilnost fotografij, kakovost embalaže.

Proti: Minimalno naročilo 4 EUR.

Digifot

V podjetju Digifot namesto role negativa uporabljajo lasten program Digifot, ki so ga na trgu prvič uporabili leta 2000. Od takrat je doživel že kar nekaj oblikovalskih in funkcionalnih sprememb. Zadnja različica 2.0 je na voljo že lep čas, prek nje pa lahko poleg fotografij naročamo tudi druge izdelke iz pestre zabavne ponudbe, kot so lončki, podlage za miške, puzzle in še bi lahko naštevali. Laboratorij, kjer izdelujejo fotografije, in del druge proizvodnje je v Lendavi, za delo pa uporabljajo naprave znamk Agfa in Fuji Frontier, ki ga uporablja tudi večina drugih izdelovalcev.

V njihovi ponudbi smo opazili silno zanimivo novost, ki omogoča naročanje neobdelanih fotografij. To pomeni, da jih sami ne popravljajo, in naj bi izdelali takšne, kot so jih prejeli. Ker je to naša želja, smo seveda izbrali to možnost, za katero trdijo, da je hkrati hitrejša, poleg tega pa tudi cenejša. Popolna zmaga! Tako smo namesto 15 centov za posamezno fotografijo odšteli le 12 centov. Potek takšnega naročila je nazorno opisan na njihovi spletni strani in poteka enako kot naročilo standardnih, se pravi obdelanih fotografij, le da na koncu naročila v okence za popust vpišemo geslo "Express".

Fotografije smo tako prejeli že naslednji delovni dan. Za stroške dostave naj bi plačali 2,5 evra, vendar smo zaradi napake dostavnega podjetja oziroma njihovega uslužbenca fotografije prejeli v nabiralnik brezplačno. Tako težko zapišemo karkoli o dejanskih stroških.

Pošiljka fotografij v kuverti je bila shranjena v dodatni pisemski ovojnici in ojačana s trdim kartonskim delom, ki bi preprečil vsakršno morebitno prepogibanje na poti.

In kakšna je kakovost neobdelanih fotografij? Kljub temu da obljubljajo popolnoma pravilne barvne tone, smo v primerjavi z našim profesionalnim barvno kalibriranim zaslonom opazili nekolikšna odstopanja beline. Osvetljenost in kontrast sta bila tako zares povsod popolnoma pravilna, nekatere fotografije pa delujejo rahlo rdečkasto. Takšna je fotografija dežnika, pa tudi na fotografiji sončnega zahoda so vidna odstopanja. Čeprav je portret barvno zelo pravilen, pa je obraz gospodične na snegu zelo nepravilnega barvnega tona. Odstopanja se pojavljajo tudi pri barvni pravilnosti fotografije reke.

Digifot

Spletna stran: www.digifot.com.

Cena: 0,12 EUR za kos.

Način dostave: Dostavno podjetje.

Povprečna ocena kakovosti: 4,3.

Za: Možnost izbire cenejšega, hitrejšega naročila, pri katerem fotografij ne spreminjajo, hitra dostava na dom.

Proti: Kljub nespremenjenim fotografijam barvni ton pri nekaterih fotografijah nekoliko odstopa od idealnega.

Efoto

V podjetju Meditrade razvijajo prek spleta prejete fotografije pod imenom eFoto. Naročilo pri njih poteka prek programa PhotoOrder, ki zahteva registracijo na spletni strani podjetja Creativ. Program je v primeru podjetja eFoto odet v zeleno preobleko, trenutno pa uporabljajo različico 6.1. Na izbiro nam ponujajo razmeroma širok razpon formata, v katerem želimo fotografije prejeti, od 10 × 14 pa vse do 30 × 92. Tudi tu smo izbrali fotografije 10 × 15, ki veljajo 10 centov za kos. Dodatnih možnosti obdelave program ne ponuja veliko, označimo lahko celotno zbirko fotografij hkrati, kakor jim je moč tudi izbirati velikost. Za stroške dostave in obdelave smo bili obveščeni o finančni obremenitvi 1,45 evra in 0,87 evra za dodatne stroške. Skupni stroški naj bi tako bili 3,32 evra, o naročilu pa nismo prejeli nikakršnega obvestila po elektronski pošti.

Ko smo v dveh delovnih dneh prejeli dobro oklepljen paket iz lepenke, potiskane z logotipom podjetja, smo v njem našli fotografije, vložene neposredno vanj. Sicer zaščitene pred zvijanjem, a niso bile shranjene v nikakršni kuverti. Za storitev nismo prejeli računa ali podatkov o stroških. Odkupnina je bila na koncu celo nekaj manjša, 3,21 evra, k temu pa je potrebno prišteti še 0,96 evra stroškov nakazila, to je skupaj 4,17 evra.

Pravilnost fotografij, ki smo jih prejeli, je raznovrstna, najbolje pa sta se odrezali nočna fotografija policijskega avtomobila in portret gospodične, katere obrazne linije so lepo razvidne, pa tudi barvni ton kože je odličen. Mnogo bolj smo bili razočarani nad fotografijo sončnega zahoda. Ta je preveč osvetljena, zato so se izgubile podrobnosti na žarečem nebu, verjetno z namenom nekoliko bolje vidnih hiš na pobočju. Ravno nasprotna težava se je pojavila pri fotografiji morja, ki je pretemna in hkrati preveč kontrastna, zato smo izgubili podrobnosti na odsevajočem morju, streha pa je pretemna. Manjša so odstopanja dežnika, kjer je belina sicer pravilna, vendar je kontrast premočan. To je pripomoglo k izgubi podrobnosti na oranžnem blagu. Podobno se nam je pripetilo pri fotografiji reke, drevo pa je skupaj z nebom v ozadju presvetlo. Fotografija gospodične na snegu ima preveč intenzivno rdečo barvo, kar se pozna na rdečem oblačilu in obrazu, sneg, po katerem drvi smučar, je rumen, fotografija ograje pa je svetlejša in za odtenek hladnejša, kot bi si želeli. Kljub temu so odstopanja nekoliko bolj kritična le pri fotografiji zahoda in morja, z ostrino fotografij podjetja eFoto pa smo bili zelo zadovoljni.

EFoto

Spletna stran: www.efoto.si.

Cena: 0,1 EUR za kos.

Način dostave: Po pošti.

Povprečna ocena kakovosti: 4.

Za: Cena posamezne fotografije, ugodna poštnina, solidna kakovost glede na ceno.

Proti: Kljub trdnosti pošiljke bi si želeli fotografije, vložene še v kuverto.

Foto Fantasy

Podjetje Foto Fantasy je locirano v Novi Gorici, od koder smo fotografije tudi prejeli, čeprav je njihova poslovalnica tudi v Ribnici. Naročanje fotografij nam pri Foto Fantasy omogočajo na dva načina, in sicer prek programa PhotoOrder ali pa podobno poimenovane spletne aplikacije PhotoOrder WEB. V vsakem primeru se je treba registrirati prek spletne strani podjetja Creativ in počakati na njihov odgovor v elektronskem nabiralniku. Bolj smiseln se nam je zdel preizkus spletne rešitve, pošiljanje pa je potekalo brez težav. Dodajanje vseh fotografij hkrati in izbira njihove velikosti je prav tako enostavna, naročilo pa lahko popravljamo za vsako fotografijo posebej, pa tudi za vse hkrati ali pa samo za izbrane. Za izbiro količine fotografij vpišemo številko, oziroma 0, če želimo naročilo določene velikosti preklicati, da ne bi prišlo do pomote, pa se nam celotno dogajanje tudi izpisuje na desni strani spodaj. Cena posamezne fotografije je 0,12 evra, k temu pa je treba prišteti tudi 3,5 evra poštnine in končna cena je bila 4,7 eura. Komur pošljejo naročilo v vrednosti nad 30 evrov, poštnine ne zaračunajo.

Izdelke smo prejeli hitro, že naslednji delovni dan, dostavlja pa dostavna služba, ki nas je obiskala okrog 9. ure zjutraj. Če takrat ne bi bili dosegljivi na naslovu, se stvari nekoliko zapletejo, vendar se je mogoče z dostavnim osebjem tudi časovno dogovoriti. Za dostavljeni paket so nam zaračunali ravno toliko, kolikor je bilo dogovorjeno, se pravi 4,7 evra, fotografije pa so bile skupaj z računom varno shranjene v kartonski ovojnici, čeprav so bile tudi tukaj vstavljene neposredno, brez dodatne fotografske kuverte. Prav tako je ovojnico zaradi tesnega prileganja fotografijam nekoliko teže odpreti.

Najslabše se je odrezala fotografija gospodične na snegu, ki je preveč kontrastna, njena rdeča bunda pa kar žari zaradi prevelike barvne nasičenosti. Rahlo premočne so tudi barve dežnika in reke, sneg pod našim smučarjem in portret sta bolj rumenkasta, kot bi si želeli, na fotografiji drevesa pa smo opazili napaki, in sicer eno vodoravno in eno navpično progo, ki krasita nebo; sicer odlična fotografija. Pri drugih izdelkih smo bili brez pripomb, zaradi česar po našem mnenju kakovost laboratorija Foto Fantasy ni le fantazija.

Foto Fantasy

Spletna stran: www.fotofantasy.si.

Cena: 0,12 EUR za kos.

Način dostave: Dostavno podjetje.

Povprečna ocena kakovosti: 4,3.

Za: Hitra dostava, brezplačna poštnina nad 30 EUR naročila.

Proti: Uskladitev z dostavnim podjetjem, manjše težave z odpiranjem pošiljke.

Fotoformat

V podjetju Fotoformat, naročamo fotografije ob pomoči programa ePhotoLab, ki je na voljo na njihovi spletni strani. Ta je še vedno opremljena le z osnovnimi podatki o podjetju in bližnjico do programa za prenos fotografij. Za izdelavo uporabljamo stroje znamke Fuji Frontier 570 in 350 (lasersko osvetljevanje s tremi (RGB) laserji). Vse naročene fotografije pa pred osvetljevanjem tudi dodatno obdelajo. Uporabniki, vajeni cen v tolarjih, bodo v pozdravnem oknu programa poleg novega našli tudi star cenik, fotografije velikosti 10 × 15 centimetrov pa veljajo kar 0,25 evra ali, prevedeno v stare tolarske vrednosti, 59,91 za kos. Program različice 2.6 je enak podobnim, ki ga uporabljajo druga podjetja in omogoča osnovne popravke fotografij ter kasnejše sledenje naročilu, ima pa tudi v tem primeru težave s šumniki. Tovarniške nastavitve zajemajo naročilo velikih fotografij 13 × 19, zato velja biti pozoren na izbrano velikost, pri naročilu pa naročnik izve le ceno fotografij, ne pa tudi podatka o stroških dostave. Ta je ostal zavit v tančico skrivnosti tudi po prejetju elektronske pošte. Po prejetju pošiljke smo bili nad stroški dostave sicer pozitivno presenečeni, saj so le 1,1 evra, vsota vsega skupaj pa tako nanese 3,6 evra. K temu je treba prišteti še 1,1 evra stroškov nakazila, ki ga zahtevajo na pošti, skupna odkupnina pa je tako v našem primeru 4,7 evra.

Fotografije smo prejeli skrbno zaščitene v pisemski ovojnici, kjer so se skrivale med dvema kosoma trde lepenke, varno shranjene v dodatno kuverto.

Večjih odstopanj sicer nismo opazili pri nobeni izmed prejetih fotografij, manjše pa so bile kar pogoste. Fotografija dežnika je nekoliko preveč temna, podobna težava pesti tudi fotografijo smučarja, kjer je avtomatika po vsej verjetnosti fotografijo zatemnila zaradi preosvetljenosti snega, nekoliko temnejša pa je še fotografija dekleta na snegu. Rahlo odstopanje v primerjavi z najbolje ocenjenimi smo opazili tudi v modrini neba nad drevesom, vendar so se, v celoti gledano, izdelki odrezali odlično. Ker tudi prepoznavnosti podrobnosti ne gre očitati, pa ob nizki ceni poštnine le stežka zapišemo, da je cena za izdelavo posamezne fotografije previsoka, pa čeprav je.

Fotoformat

Spletna stran: www.fotoformat.si.

Cena: 0,25 EUR za kos.

Način dostave: Po pošti.

Povprečna ocena kakovosti: 4,6.

Za: Kakovost izdelanih fotografij.

Proti: Cena izdelave posamezne fotografije, tovarniške nastavitve formata v programu.

Foto GM

Laboratorij velikega podjetja FOTO GM iz Kranja je specializiran za množično industrijsko izdelovanje fotografij prek spleta in digitalnih nosilcev. Osrednji laboratorij je v Kranju, hkrati pa imajo svoje poslovalnice tudi v Škofji Loki in Radovljici. Uporabljajo digitalne naprave, kot so Fuji Frontier 590 ter Agfa D-3 in D-2. Vsi stroji so digitalni, kar pomeni, da se posnetki lasersko osvetljujejo na fotografski papir Fuji. Med njihove naročnike spadajo tudi podjetja, kot sta Mercator in Pošta Slovenije, za katera izdelujejo fotografije, pa tudi druge foto izdelke.

Kot posrednik pri naročanju fotografij jim rabi program ePhotoLab, ki ga je treba namestiti v računalnik, naročanje poteka enako kot pri drugih izdelovalcih, ki uporabljajo to aplikacijo, ne izostaja pa niti težava s šumniki. Nekoliko smo pogrešali tudi možnost morebitne izdelave index printa.

Za posamezno fotografijo želijo v kranjskem podjetju 0,12 evra, po elektronski pošti pa so nas kasneje sicer pomotoma šokirali s ceno 0,14 evra. Za stroške obdelave fotografij so nam dodatno zaračunali 1,25 evra, poštnina je 2,9 evra, vsota stroškov pa 5,35 evra, kolikor smo za prejeti paket tudi odšteli. Zaradi pogodbe podjetja s Pošto Slovenije, s katero tudi fotografsko sodelujejo, so stroški nakazila nični.

Skorajda pretirano zavarovana vsebina se je na našem naslovu znašla slaba dva delovna dni po naročilu, varen paket pa je vseboval fotografije, shranjene v kar dveh dodatnih, med seboj različnih fotografskih ovojnicah.

Zaščitene fotografije so očitno izdelek množičnega izdelovalca, napake so natanko tam, kjer ponavadi zataji avtomatska korekcija, vendar so večinoma vseeno zelo dobre kakovosti. Prepoznavnost podrobnosti je nekako povprečna, največje napake so vidne na fotografiji morja, kjer je kontrast podan preveč zajetno, zato so sence na strehi pretemne, odsevi na morju pa presvetli. Slabo se je odrezal tudi portret, fotografija je presvetla, risba obraza pa izginja. Preveč svetla je tudi fotografija drevesa, barve reke in dežnika so močno poudarjene, presenetljivo dobro pa se je odrezal naš smučar, ki si je zagotovil najvišjo oceno, kljub zahtevnemu presvetlemu ozadju izvirnika.

Foto GM

Spletna stran: www.foto-gm.si.

Cena: 0,12 EUR za kos.

Način dostave: Po pošti.

Povprečna ocena kakovosti: 4.

Za: Kakovost zaščite fotografij, ni stroškov nakazila.

Proti: Visoka cena poštnine, skoraj enako kakovost je moč dobiti za manj denarja, predvsem pri manjših naročilih.

Foto Grad

Ljubljansko podjetje Foto Grad nam prav tako ponuja dva različna načina pošiljanja fotografij. Po spletu poslane fotografije so izdelane neposredno pri njih, stroj Agfa D-Lab3, na katerem fotografije izdelujejo, pa je v osnovi laserska osvetljevalka. Slike so tudi pri njih izdelane na osvetljen fotopapir, razvit po običajnem postopku RA-4. Nekoč so ponujali le pošiljanje prek programa PhotoOrder, katerega so za ljubitelje klasike ohranili do danes, kot pravijo, na izbiro pa je tudi spletna aplikacija PhotoOrder WEB. Izbrali smo slednjega, njegova uporaba pa je potekala, podobno kot pri drugih ponudnikih, brez zapletov. Količino izbranih fotografij določene velikosti prav tako številčno vtipkamo, na koncu pa lahko vse skupaj pred pošiljanjem tudi podrobno preverimo. Cena posamezne fotografije je 0,15 evra, kar je v našem primeru naneslo 1,5 evra, za 4,9 evra je stroškov pošiljanja in obdelave, kar naj bi skupaj naneslo 7,3 evra. Izračun je bil v prejetem elektronskem sporočilu bolj natančen, tam smo prejeli natančnejšo obrazložitev in sicer naj bi bili stroški obdelave fotografij prav tako 1,9 evra, stroški pakiranja in dostave pa 3,9 evra.

Tudi fotografije podjetja Foto Grad smo prejeli že naslednji delovni dan, za pošiljko pa smo odšteli kar 8,4 evra, saj je bilo treba plačati še stroške nakazila na račun podjetja. Fotografije smo prejeli shranjene v pisemsko ovojnico, ojačano z dvema kosoma lepenke, med katerima so se skrivale fotografije, izdelane na Kodak Royal Digital Paper.

Nad njihovo kakovostjo v primerjavi z najboljšimi primerki posameznih izdelovalcev žal nismo bili preveč navdušeni, čeprav smo jih primerjali tudi z enakimi fotografijami na profesionalnem barvno kalibriranem monitorju. Največja barvna odstopanja smo opazili pri fotografiji reke, kjer je bila ta nekoliko preveč modra, zelenje okrog nje rumenkasto, sneg, ki stoji za gospodično, preveč hladnega odtenka, kljub temu da je rdeča bunda nekoliko preveč izrazita, ograja pa močno rdečkasta. Odstopanja so se pojavila tudi pri belini snega, po katerem drsi smučar, ki je prehladna, osvetlitev pa je bila tudi pri najzahtevnejših preizkusnih fotografijah izbrana pravilno. Navdušil nas je zelo pravilno izbran kontrast nočne fotografije policijskega lova, pa tudi kakovost portreta, kjer vodi pravilen barvni ton kože.

Pri podjetju Foto Grad ponujajo dodaten popust pri naročilu nad 200 fotografij, saj se ob takšni količini cena zniža na 0,12 evra, nad 500 naročenih fotografij pade na 0,1 evra, poleg tega pa strankam vsakih 100 fotografij pripada darilo v obliki povečave 20 × 30 cm.

Foto Grad

Spletna stran: www.fotograd.com.

Cena: 0,15 EUR za kos.

Način dostave: Po pošti.

Povprečna ocena kakovosti: 3,8.

Za: Možnost izbire pošiljanja prek programa ali prek brskalnika, ugodna ponudba pri naročilu obsežnejših pošiljk.

Proti: Cena pošiljanja je visoka.

Foto Langerholc

Ptujski razvijalec fotografij in ponudnik drugih fotografskih storitev je v tej obrti navzoč že od leta 1939. Atelje je eden izmed prvih pri nas, specializirani pa so predvsem za poročno fotografijo, kar je moč opaziti že ob prvem obisku njihove spletne strani. Tam strankam na čustva igra tudi glasba, ki jo je moč utišati. Na njihovi strani gre najti tudi povezavo do programa ePhotoLab, ki se odpre v zlati barvi, prav tako pa je uporabljena različica 2.6. Pošiljanje poteka po pričakovanjih hitro, program pa šumnikov ne prepozna. Za posamezno fotografijo želijo pri ptujskem ateljeju 0,17 evra, dodatno finančno obremenitev naročnika pa predstavljata še poštnina v višini 2,7 evra in obdelava fotografij v njihovem laboratoriju, za katero zahtevajo 2 evra. Ceno celotne storitve je moč spremljati ob naročilu, kasneje pa iz podjetja pošljejo tudi informativno elektronsko pošto.

Za pošiljko, ki smo jo v Ljubljano prejeli 3 delovne dni po naročilu, smo pošti odšteli še dodatnega 1,1 evra za nakazilo, v tesni pisemski ovojnici pa smo naročene slike prejeli med dvema kosoma šibkega kartona. Pošiljka tako ni bila preveč dobro zaščitena, računa nismo prejeli, fotografije pa smo zaradi velikosti ovojnice le stežka dobili izmed kartonov.

Kasnejše pregledovanje fotografij je bilo veliko prijetnejše opravilo, saj so se izdelki izkazali odlično, tako svetlobno kot tudi barvno. Še najbolj sta nas zmotila kontrast in preveč živahne barve na fotografijah dežnika in reke. Tudi streha nad morjem je zaradi nekoliko povečanega kontrasta za malenkost temnejša, pri fotografiji nočne policijske akcije pa je močan kontrast botroval premalo prosojnemu modremu žarku okrog luči vozila.

Foto Langerholc

Spletna stran: www.foto-langerholc.si.

Cena: 0,17 EUR za kos.

Način dostave: Po pošti.

Povprečna ocena kakovosti: 4,5.

Za: Kakovost fotografij je dobra.

Proti: Cena posamezne fotografije je nekoliko višja, embalaža.

Foto Markelj

Studio Foto Markelj je praktično edini v Sloveniji, ki poleg digitalnih storitev ohranja tudi klasično razvijanje negativov (ne pa tudi diafilmov) z osvetljevanjem, brez vmesne digitalizacije (skeniranja in laserske osvetlitve), kot to počnejo drugod, zaradi česar so zelo priljubljeni tudi pri ljubiteljih analogne fotografije. Njihove poslovalnice segajo od Ljubljane pa vse do Trebnjega, vmes so še tri in povsod je mogoče prevzeti naročene fotografije, vendar le, če je naročilo vsaj 2,4 evra. Manjših naročil prek spleta ne sprejemajo, kdor pa ima željo po prejetju pošiljke na dom, je primoran naročiti fotografije v znesku vsaj 10 evrov. Za pošiljanje uporabljajo program ePhotoLab, vendar nekoliko zastarelo različico 2.2, ki ne omogoča hkratnega spreminjanja velikosti več fotografij, pa tudi pri sledenju naročila smo naleteli na sporočilo o napaki. Seveda tudi tukaj šumniki niso bili prikazani pravilno, za cenami, izpisanimi v evrih, pa stoji dolarski znak. Zastarela je tudi pozdravna stran programa, ki nas opozarja o minimalnem naročilu 450 slovenskih tolarjev. Da smo lahko prejeli pošiljko na dom, smo tako poleg preizkusnih fotografij naročili še nekaj manj kot sto dodatnih, pošiljanje pa je kljub velikemu zalogaju visoko ločljivih fotografij trajalo le približno 5 minut (povezava 2 Mb/s v smeri od uporabnika).

Kljub temu da smo fotografije naročili v Ljubljano, so jih izdelali v Ivančni Gorici, prejeli smo jih v treh delovnih dneh in za pošiljko odšteli 14,38 evra. Za 84 fotografij smo odšteli 10,08 evra, se pravi 0,12 evra za kos, poštnina pa je doprinesla 3,20 evra. Poleg dogovorjenega smo odšteli še dodatnih 1,1 evra za stroške nakazila, zanimivo pa je, da pri Foto Markelj ponujajo fotografije 10 × 14 in 10 × 15 kar 4 cente ugodneje kot 9 × 13.

S kakovostjo fotografij nismo bili zadovoljni, saj nas je negativno presenetilo kar nekaj fotografij, fotografija morja, ki smo jo zaradi večjega naročila poslali kar dvakrat, pa nas je ravno tolikokrat tudi razočarala. Kontrast te fotografije je v obeh primerih premočan, poleg tega je fotografija močno pretemna, v slabšem primeru celo toliko, da se na nekaterih delih podrobnosti sploh ne vidi več. Na podobni stopnji je tudi napačno določena belina fotografije dežnika, kjer je stena v ozadju modra kot reka, fotografija slednje pa je močno preveč rumena. Preveč topla je tudi fotografija dekleta na snegu, naša portretiranka pa je videti, kot bi se vrnila z morja, saj je fotografija tudi pretemna. Preveč rumen in kontrasten je še smučar, odlično pa se je odrezala le fotografija nočne policijske akcije, kjer so tako kontrast kot barve izbrani natančno.

Foto Markelj

Spletna stran: www.markelj.si.

Cena: 0,12 EUR za kos.

Način dostave: Po pošti.

Povprečna ocena kakovosti: 3.

Za: Kakovost fotografije nočne policijske akcije, tudi večja naročila potekajo brez težav.

Proti: Belina fotografije dežnika je porazna, izjemno premočan kontrast fotografije morja, v programu ni mogoče nastavljati velikosti vseh fotografij hkrati, minimalno naročilo 10 evrov.

Merkator Foto Finiš

Tako se imenuje oddelek za naročilo fotografij pri našem trgovskem velikanu. Enako poimenujejo tudi svoj program, ki je pravzaprav klasični ePhotoLab, znotraj katerega lahko naročamo tudi druge izdelke iz njihove ponudbe. S tem nimamo v mislih le fotoknjig, majic, skodelic in drugih zabavno-fotografskih izdelkov, vendar lahko zaradi možnosti uporabe programa kot spletnega brskalnika že na prvi strani začnemo naročati banane, toaletni papir, lahko mleko in ajvar. Nadvse zanimivo. Zanimivo je na primer tudi to, da nam lahko vse druge izdelke dostavijo na dom, razen fotografij, te je bilo treba prevzeti v njihovi izbrani poslovalnici. Morda bi stvari potekale enostavneje ob naročilu dodatnega šampona za mastne lase :) Naročilo je sicer potekalo brez zapletov, cena posamezne fotografije velikosti 10 × 15 pa je le 0,08 evra, to je znatno ceneje, kakor če fotografije naročamo neposredno pri njihovem izdelovalcu Foto GM.

Fotografije je bilo mogoče tokrat zares prevzeti, saj so jih ob lanskoletnem preizkusu namreč izgubili neznano kje. Čakale so nas dva dni po izvedbi naročila v izbranem trgovinskem centru, kot ponavadi pa je pri velikih podjetjih največja težava ravno samopostrežba. Fotografije iz predalnikov, označenih po abecedi, vzamemo kar sami, zato bi lahko brez težav ponesreči, ali pa tudi namenoma, kupili fotografije nekoga drugega. Prav zaradi težav z zasebnostjo svetujemo, da pri podjetjih, kjer prevzem poteka na podoben način, uporabnik ne naroča fotografij s kočljivo vsebino. Za celoten paket desetih fotografij smo odšteli le 0,8 evra in to je zmedlo tudi gospodično za blagajno.

Kakovost fotografij je solidna in seveda podobna kot pri podjetju Foto GM. Na največ težav so naleteli pri osvetlitvi fotografije morja, ki je pretemna in preveč kontrastna, portretiranka pa je zopet videti, kot da boleha za zlatenico in je hkrati izgubila večino risbe obraza. Ostala odstopanja so manjša, presvetla in preveč intenzivno barvita je fotografija reke, rahlo kontrastnejši je tudi dežnik, žarek okrog nočnih policistov je zopet skoraj neprosojen, smučar pa je naletel na nekoliko rumenkast sneg. Ob izjemno ugodni ceni že od začetnega naročila (le nekaj fotografij), pa je kakovost več kot dobra.

Mercator Foto Finiš

Spletna stran: www.mercator.si.

Cena: 0,08 EUR za kos.

Način dostave: Osebni prevzem v poslovalnici.

Povprečna ocena kakovosti: 4.

Za: Izjemno ugodna cena ob solidni kakovosti fotografij.

Proti: Dvom o varnosti shranjevanja pošiljk.

Mixi Foto

Mixi Foto laboratorij izdeluje fotografije prav tako v lastni hiši, in sicer v fotolaboratoriju v Žireh, pa tudi v ljubljanski podružnici. Fotolaboratorij v Žireh uporablja foto stroj Fujifilm Frontier 570, poslovalnica v Ljubljani pa Fujifilm Frontier 350. Oba stroja sta tako imenovana MINILABa in delujeta na podlagi foto kemije in osvetljevanja papirja z laserjem v RGB barvni lestvici. Za pošiljanje uporabljajo lasten program Mixi Lab, katerega zadnja različica je izšla nekaj več kot pred letom dni, omogoča obrezovanje fotografij in je nadvse enostaven in pregleden za uporabo. Med pošiljanjem nas je opozoril, da se naše fotografije formatu 10 × 15 ne prilegajo popolnoma, čeprav smo jih za pošiljanje pripravili v popolnem formatu 3 : 2, vendar smo kljub temu prejeli pravilno obrezane izdelke. Za posamezno fotografijo zahtevajo 0,12 evra, embalaža doda k znesku 1 evro in pol, poštnina pa je 3 evre. Pri večjih naročilih nad 50 evrov je slednja brezplačna, program pa nam odšteva manjkajoči znesek do te vsote in nas tako sproti spodbuja k izdelavi čim več fotografij.

Naše fotografije so bile izdelane še isti dan, saj je bilo obvestilo poslano po elektronski pošti, naslednji dan pa so že bile dostavljene na naš naslov. Spravljene v oglaševalsko potiskani mapi v bojnih barvah podjetja Mixi Foto (podjetje se, zanimivo, ukvarja tudi z izposojo kamping opreme), dodatno zaščitene s folijo in vložene v njihovo kuverto. Zraven smo prejeli tudi več kot dve leti staro fotografsko revijo, ki je sicer brezplačna, bolj kot za zaščito pa rabi za dodatno maso pošiljke. V skupnem seštevku fotografije kljub vsemu niso popolnoma zaščitene pred zvijanjem.

Kakovost fotografij je, enostavno povedano, povprečna, tam, kjer so se od povprečja oddaljili, pa so izstopali po kakovosti, nikoli nasprotno. V primeru reke in dežnika so barve premočno odmerjene, fotografija drevesa pa je nekoliko presvetla. Hladnejša je fotografija strehe, kjer smo opazili tudi močneje odmerjen kontrast, hladnejša je tudi ograja, kontrast pa je premočan še pri nočni fotografiji. Smučar in portret delujeta rahlo rumeno, pri slednjem so intenzivnejše tudi barve.

Mixi Foto

Spletna stran: www.mixilab.si.

Cena: 0,12 EUR za kos.

Način dostave: Po pošti.

Povprečna ocena kakovosti: 4,2.

Za: Nobena izmed fotografij po kakovosti ne odstopa navzdol, ni stroškov nakazila.

Proti: Trdnost sicer lepe embalaže bi lahko bila nekoliko večja.

Pošta Slovenije

Konkurenca, prek katere skoraj vsi drugi razvijalci dostavljajo pakete svojim strankam, svoj delež razvijanja fotografij podobno kot Mercator zaupa podjetju Foto GM. Leto dni nazaj, ko smo jih ravno tako preizkusili, so omogočali pretakanje podatkov v foto strežnik tako prek programa PhotoOrder kakor tudi spletne različice WEB. Zanimivo, da so opustili ravno neposredno možnost prek brskalnika, razlog pa se verjetno skriva v tem, da so zamenjali ponudnika programa s ponudnikom iNeta, ki razvija program ePhotoLab. Tako predhodna registracija ni več potrebna, v rabi je najnovejša različica 2.6, zato je naročanje potekalo hitro in brez težav, program pa je preoblečen v poštno rumeno barvo. Poleg fotografij omogočajo tudi naročanje fotoknjig, puzzle in drugih zabavnih izdelkov, njihova poglavitna prednost pa je ravno ta, da je dostava znotraj "hiše" brezplačna, zato je prejemnik finančno obremenjen samo s ceno fotografij. Za te zahtevajo pri Pošti Slovenije 0,14 evra za kos, seveda ko govorimo o velikosti 10 × 15, občasno pa ponudijo tudi akcijske cene, ko se lahko tudi razpolovijo. Zadnja takšna akcija je potekala od 16. do 22. junija, nižje so bile tudi cene fotoknjig, vendar smo v našem primeru z naročilom preveč pohiteli. Poleg na domači naslov pa lahko fotografije naročamo tudi na katerokoli naslov izmed poslovalnic Pošte Slovenije.

Fotografije so nas pričakale dva dni po naročilu, slabo zaščitene le z dvema fotografskima ovojnicama. Tudi embalaže pri Pošti ne zaračunajo, fotografije pa smo podobno kot lani prejeli nepoškodovane, zato sumimo, da do posameznih poslovalnic kljub vsemu prispejo skrbno zaščitene.

Kakovost fotografij tudi v tem primeru ni daleč stran od tistih, ki so prišle iz Mercatorja ali pa neposredno iz studia Foto GM. Največja odstopanja so bila zopet pri fotografiji preveč kontrastnega in temnega morja ter rumenem portretu, reka in dežnik pa sta se zopet nekoliko bolj barvno izpostavljala. V primerjavi z letom dni prej je njihova kakovost močno izboljšana, cena pa je za manjša naročila med dostavljavci najugodnejša, zaradi česar lahko storitev Pošte Slovenije toplo priporočimo.

Pošta Slovenije

Spletna stran: www.posta.si.

Cena: 0,14 EUR za kos.

Način dostave: Po pošti (pravzaprav osebni prevzem v poslovalnici).

Povprečna ocena kakovosti: 3,9.

Za: Ni stroškov dostave, najcenejše naročilo na dom pri manjših pošiljkah, kakovost je solidna.

Proti: Kakovost embalaže, opustitev naročanja prek brskalnika.

PrimaFoto

Primafoto razvija fotografije v lastnem studiu v Slovenj Gradcu, od koder smo jih tudi prejeli, njihova podružnica pa je tudi v Celju. Postopek naročanja fotografij se v primeru PrimaFoto izvaja le prek spletne aplikacije PhotoOrder WEB, za uporabo katere je potrebna predhodna registracija. V njihovem primeru obuta v oranžno in modro barvo, kakršen je tudi logotip podjetja v obliki očesa, združenega s prednjo lečo objektiva. Postopek je tako enak kot pri drugih, ki uporabljajo te vrste pošiljanja, za deset fotografij velikosti 10 × 15 pa naračunajo 1,3 evra. Spletni program nam sporoči končno ceno v višini 1,3 evra, stroški pakiranja in obdelave pa naj bi bili 0 evrov. V potrditveni elektronski pošti nam sicer sporočijo, da dostava ni brezplačna, vendar na način, pri katerem se opredelitvi končnega zneska spretno izognejo. Tako dostava kot stroški pakiranja naj bi se obračunali po ceniku Pošte Slovenije. Do prejema pošiljke, ki je prispela dva delovna dni kasneje, smo tako o končnem strošku vedeli kaj malo, bil je 3,85 evra. Temu je bilo treba prišteti še 1,1 evra dodatka za nakazilo, to pa je skupaj 4,95 evra, dodatnih stroškov poleg fotografij pa je tako za 3,65 evra.

Fotografije, izdelane na Fujicolor Crystal Archive Paper Supreme, smo prejeli lepo zapakirane in dobro zaščitene v kartonasti škatli, ki je bila vložena v oblazinjeno kuverto. Odpiranje pošiljke je prijetno opravilo, škatla, velika kot fotografije, je primerna tudi za nadaljnje shranjevanje, slike same pa so si prislužile zavidljive ocene kakovosti. Slabše se je odrezala le fotografija dekleta na snegu, kjer je belina nastavljena prehladno. Belina je nekoliko odstopala tudi pri fotografiji smučarja, portretiranka je nekoliko temnejša od izvirnika, dežnik pa je malenkost preveč kontrasten in barvno saturiran. Z drugimi fotografijami smo bili nadvse zadovoljni, največjo težavo tako pri tem podjetju predstavljajo le do prejema neznani končni stroški pošiljke, tudi nekaj dni po prejetju pošiljke pa je stanje v našem profilu na spletni strani podjetja Creativ (založnik programa PhotoOrder) še vedno "v delu" namesto "poslano".

Primafoto

Spletna stran: www.primafoto-sp.si.

Cena: 0,13 EUR za kos.

Način dostave: Po pošti.

Povprečna ocena kakovosti: 4,5.

Za: Kakovost fotografij, silno dobra embalaža, primerna tudi za nadaljnje shranjevanje.

Proti: Kolikšni so stroški pošiljanja, izvemo šele ob prejetju pošiljke.

Špar

Za Šparov fotosvet fotografije izdeluje podjetje Meditrade, ki lastno spletno razvijanje fotografij trži pod imenom eFoto. Za pošiljanje fotografij je zadolžen program PhotoOrder, kar pomeni, da je tudi tu potrebna predhodna registracija. Razpon formatov obsega velikosti od 9 × 13 pa vse do 30 × 92 centimetrov, 10 fotografij, naročenih pri podjetju Špar, pa velja 1,2 evra. Poleg fotografij ponujajo tudi izdelavo fotoknjig, imenovanih kar fotoalbum, v ponudbi pa so tudi raznovrstni koledarji z že določenimi fotografijami ozadja, na katerih pa nam naredijo napis po želji. Tako izberemo na primer koledar s fotografijo peščene plaže, kjer je v pesku zapisano ime naše najdražje, lahko pa si izberemo napis na milu, steklenici vina ipd.

Pri uporabi programa smo naleteli na težavo, in sicer je od nas zahteval spremembo jezika unicode v angleščino, zaradi česar je treba računalnik tudi znova zagnati, povprečnemu naročniku pa takšno početje vsekakor ni v veselje.

Špar fotografij na dom ne pošilja, temveč je moč določiti eno izmed njihovih poslovalnic, kjer se fotografije kasneje prevzame, določimo pa jo ob vsakem pošiljanju posebej. Fotografije, ki jih uporabnik osebno dostavi na digitalnem nosilcu, izroča osebje poslovne enote, naročene prek spleta pa stranko čakajo v predalih, razdeljenih po abecedi, kar pomeni, da lahko fotografije tudi tukaj kupi kdorkoli. V našem primeru so nas sicer fotografije pričakale varno zapakirane, sosednji paket pa žal ni imel te sreče, saj je bila ovojnica strgana. To bi lahko pomenilo, da si jih je nekdo ogledal že pred prihodom stranke.

Pravilnost izdelkov je tudi tu dovolj uravnotežena, največ pomanjkljivosti smo opazili na fotografiji smučarja, kjer belina ni pravilno odmerjena, izgubili pa smo tudi nekaj podrobnosti. Hladnejša in svetlejša je tudi fotografija ograje, streha nad morjem je pretemna zaradi preveč poudarjenega kontrasta, presvetlo je drevo, kontrast pa je močan tudi pri barvno poudarjenima dežniku in reki. Odlično se je odrezala fotografija gospodične na snegu.

Špar

Spletna stran: www.spar.si.

Cena: 0,12 EUR za kos.

Način dostave: Osebni prevzem v poslovalnici.

Povprečna ocena kakovosti: 4.

Za: Po predhodni registraciji vpisovanje podatkov ni več potrebno.

Proti: Nekaj težav z namestitvijo programa, dvom o varnosti shranjevanja pošiljk.

Foto Tekauc

Za naročanje fotografij je pri velenjskem podjetju foto Tekauc treba namestiti program FOTKO, ki je pravzaprav njihova različica programa PhotoOrder, in se registrirati. Po želji je mogoče fotografije poslati tudi na njihov elektronski naslov. Fotografije se pri njih izdelujejo na lasersko-kemijskem stroju za izdelavo fotografij - AGFA d-lab 3, katerega zmogljivost je okrog 1800 slik na uro. Poleg spletnega razvijanja ponujajo tudi razvijanje vseh vrst filmov, diapozitivov, izdelavo slik iz dia filmov, skeniranja, popravila poškodovanih fotografij, obdelavo digitalnih posnetkov in slikanje za dokumente, opravljajo pa tudi terensko delo.

Naročilo smo oddali 4 delovne dni pred prejetjem pošiljke, vendar je težava najverjetneje nastala med samim pošiljanjem, saj so v podjetju Foto Tekauc izdelane fotografije oddali prej kot v dveh delovnih dneh po prejetju naročila. Spravljene v fotografski ovojnici in vložene v oblazinjeno kuverto, skupaj z zelo šibkim kartonom, so bile sicer dobro zaščitene, vendar je pošiljki manjkala nekakšna trša opora, ki bi posnetke še bolj gotovo varovala pred zvijanjem in drugimi poškodbami. Za posamezno fotografijo so nam zaračunali 0,15 evra, stroški pošiljanja in dostave pa naj bi bili dodatnih 2,5 evra, čeprav smo na koncu odšteli 26 centov manj. Ker je k celotnemu znesku treba prišteti še stroške nakazila, se je količina dejansko porabljenega denarja zvečala na 4,84 evra.

Kakovost fotografij, odtisnjenih na Fujijev papir, se je večinoma izkazala za zelo dobro, slabo se je odrezala le zelo močno kontrastna fotografija reke, zato smo v sencah skal izgubili praktično vse podrobnosti, barve pa so bile na tej fotografiji odmerjene zelo napačno, saj je reka skoraj modre barve. Rahlo premočan kontrast je bil odmerjen tudi pri fotografiji dežnika, kjer so barve ravno tako nekoliko izrazitejše, preveč kontrastno je tudi morje, drevo pa je nekoliko presvetlo. Za odtenek temnejši je tudi smučar, odlično pa sta se odrezali predvsem fotografiji sončnega zahoda in ograje.

Foto Tekauc

Spletna stran: www.fototekauc-sp.si.

Cena: 0,15 EUR za kos.

Način dostave: Po pošti.

Povprečna ocena kakovosti: 4,1.

Za: Razmeroma ugodni stroški pošiljanja, razen izjeme dobra kakovost fotografij.

Proti: Slaba kakovost fotografije reke.

Primerjava s tiskalnikom Epson PX800FW

Vseh deset fotografij, ki smo jih pošiljali različnim laboratorijem, da bi preizkusili kakovost njihove izdelave, smo tokrat izdelali tudi sami. Naš Monitorjev laboratorij se je tako prelevil v fotografskega, bi lahko v šali zapisali. Ker nismo opremljeni z lasersko osvetljevalko, s kakršno se lahko pohvalijo pravi fotografski studii, smo se zadovoljili kar s preizkusnim Epsonovim tiskalnikom PX800FW, s katerim smo fotografije odtisnili na fotopapir. Takšne fotografije so ne le slabše obstojne, temveč v primerjavi s tistimi, izdelanimi pri profesionalcih, tudi zelo odstopajo od barvno in svetlobno pravilnih.

Dela smo se lotili čisto amatersko, kot počne večina domačih uporabnikov, saj smo fotografije tiskali brez pravilno določenega barvnega profila. Izbrali smo najboljšo mogočo kakovost in ločljivost ter izklopili samodejno uravnavanje barv, svetlosti in kontrasta, da ne bi prišlo do še močnejših popačenj. Fotografije smo natisnili na fotografski papir velikosti 10 × 15 centimetrov in jih podali na trnovo pot ocenjevanja in pregledovanja skupaj z drugimi. Ocene si je za primerjavo mogoče ogledati tudi v tabeli. Fotografije so med najslabšimi na tokratnem preizkusu. Dežnik je preveč kontrasten in daleč preveč rdeč, podobno je tudi s kontrastom in barvno zasičenostjo reke, kjer so izginile podrobnosti v sencah, nebo nad drevesom je napačne modre barve, morje pa presvetlo. Med najboljšimi je bil le tisk fotografije nočne policijske akcije. Pri pravilno izbrani belini fotografij odstopanj sicer nismo opazili, kot se nam je to pripetilo pri nekaterih razvijalcih, vendar je kakovost v povprečju kljub vsemu slabša.

Tako smo prišli do sklepa, da izdelava fotografij nikakor ni povsem preprosto opravilo, zato je delo bolj pametno prepustiti profesionalnim izdelovalcem. To velja predvsem, ko je govor o večjih količinah, saj je tudi cena takšne izdelave ugodnejša.

Primerjava s tiskalnikom Epson

Povprečna ocena kakovosti: 3,3.

Za: Takojšnja izdelava fotografij doma in sprotno odpravljanje napak.

Proti: Cena takšne izdelave, kakovost v primerjavi s pravimi izdelki, obstojnost, zamudno pri večjih količinah.

Katerega ponudnika izbrati?

Izbira pravega razvijalca vsekakor ni enostavna izbira. Dilema je v tem segmentu zelo različno opredeljena. Številnim uporabnikom je enostavno najpomembnejša cena, saj so razlike med kakovostjo storitve različnih ponudnikov majhne, težja pa je odločitev nekoliko naprednejših uporabnikov in profesionalcev. Nekaterim so premočno kontrastne in barvno preveč nasičene fotografije pač všeč, zato veliko ponudnikov takšne fotografije tudi izdeluje, rezultati našega preizkusa o kakovosti fotografij pa bodo takšnih fotografij željnim skoraj neuporabni. Potem se najde tudi peščica ljudi, ki jih celo ne moti, da so njihove fotografije modrikaste, temveč se jim zdi to "cool" in nekaj posebnega. Namen našega preizkusa pa je bil izbrati nekaj ponudnikov, ki izdelajo fotografije, kar najbolj podobne tistim, ki smo jih poslali v razvijalnico. To bodo znali ceniti predvsem naprednejši uporabniki, ki se o kakovosti svojih fotografij prepričajo že pred pošiljko. Potem je tu še cena, ki je odvisna od števila poslanih fotografij in cene poštnine, saj je pri manjših naročilih poštnina lahko kar dobršen del končnega zneska.

Po kakovosti so se najbolje odrezali Cyber HP, Foto Čebron in Primafoto, mnogo pa jih ne zaostaja ravno veliko. Veliko je obetal Digifot s svojo Express storitvijo, vendar so barvna odstopanja kljub nespremenjenim fotografijam nekoliko opaznejša kot pri najboljših, predvsem kar zadeva belino.

Ko pogledamo še cene posameznih fotografij, ki jih za fotografije zahtevajo ponudniki, zagledamo cenovni spekter širine od 8 do 25 centov za posamezno fotografijo. Najmanj za svoje fotografije zahtevajo v Mercatorjevem Foto Finišu, vendar fotografij ne pošiljajo na dom. Kakovost je enaka tisti, ki jo ponuja Pošta Slovenije, tako da lahko Merkator priporočimo vsem, ki so se pripravljeni sprehoditi do najbližje poslovalnice, drugim pa za naročila do 55 fotografij priporočamo Pošto Slovenije. Tisti, ki si želijo še nekoliko višje kakovosti, lahko med ugodnimi ponudniki posežejo tudi po izdelkih, ki jih posreduje podjetje Big Bang, vendar tudi pri njih fotografij ne pošiljajo na dom.

Tisti, ki želijo na dom prejeti ugodno pošiljko, obsežnejšo od 55 fotografij, bodo cenovno najbolj zadovoljni s storitvijo podjetja eFoto, kakovost pa je nekako podobna tisti, ki jo ponujata Pošta in Merkator.

Najboljše razmerje kakovosti in cene pa si prisluži podjetje Cyber HP, ki nastopa z ugodno ceno 10 centov za posamezno fotografijo, s katero je ugodnejše od Pošte Slovenije ob naročilu več kot 111 fotografij, njihova kakovost pa je po naših izkušnjah v samem vrhu. S seštevkom vsega si zaslužijo tudi zlati Monitor med spletnimi razvijalnicami.

Kako smo preizkušali?

Izbrali smo nekaj fotografij, zajetih v različnih svetlobnih razmerah, in jih razposlali med kar najbolj raznovrstne ponudnike spletnega razvijanja. V osnovi smo povsod težili k velikosti fotografij 10 × 15 centimetrov in jih po prejetju primerjali med seboj. Pri ocenjevanju smo si pomagali s profesionalnim barvno umerjenim monitorjem, kakršnega uporabljajo postavljavci dtp in se ponaša z majhnim barvnim odstopanjem. Ker je takšno ocenjevanje precej zahtevno, je to vsekakor delo za več parov oči. Ob enakomernih svetlobnih razmerah smo tako enake fotografije postavili ob bok drugo drugi in ob pomočjo monitorja poiskali nekaj favoritov, ki so si prislužili najboljšo oceno. Podobne smo razvrstili v posamezne skupine, glede na stopnjo odstopanja barvne pravilnosti in osvetlitve, ter skupinam določili ocene. Dostikrat si je enako oceno prislužilo več posameznih skupin, saj so se odstopanja med seboj razlikovala tudi po načinu. V osnovi si je vsaka skupina prislužila najvišjo oceno, kasneje pa smo rezultatu odštevali vrednost glede na stopnjo odstopanja. Pozorni smo bili predvsem na pravilno nastavljeno belino fotografij, stopnjo kontrasta in osvetlitve, jakost in pravilnost barv, končna ocena pa je tako vsota nepravilnosti. Ostrina in vidnost podrobnosti na fotografijah pa v oceno nista zajeti.

Ocenjevanje je potekalo povsem anonimno! Ocenjevalci izdelovalca fotografij nismo poznali, med fotogragije pa so bile pomešane tudi take, ki so bile natisnjene z Epsonovim tiskalnikom. Odstopanja so večinoma sicer majhna, predvsem pri izdelkih, ocenjenih s 4, zaradi česar s pregledovanjem posameznih fotografij brez pomoči monitorja napak skoraj ne gre opaziti. Zares kritične so tako le fotografije, ocenjene z 2 ali manj.

Dežnik Cyber HP: Osvetlitev in kontrast sta pravilno izbrana, zato so podrobnosti na dežniku lepo prepoznavne, barve pa pravilne. Stena v ozadju je pravilne sive barve.

Dežnik Foto Markelj: Kontrast je nekoliko premočan, zaradi česar zgornji del dežnika žari, ravnovesje beline pa je popolnoma napačno.

Reka Cyber HP: Zaradi pravilno odmerjenega kontrasta so podrobnosti skal v senci lepo prepoznavne, barve pa so naravne.

Reka Foto Tekauc: Kontrast je premočan in to je krivo za pomanjkanje podrobnosti v senčnih predelih. Zaradi močne barvne zasičenosti je videti, kot bi se po strugi pretakala modra barva, trava pa je močno zelena.

Morje Cyber HP: Fotografija je zelo svetla, a tako smo v studio tudi poslali, objekti pa delujejo nežno in krhko, kar smo želeli s fotografijo tudi prikazati. Vidnih podrobnosti je ravno toliko, kolikor se jih vidi na izvirni fotografiji, tako v sencah kot tudi v preosvetljenem delu morja.

Morje Foto Markelj: Belina je izbrana napačno, fotografija je pretemna, kontrast pa je tako močan, da so podrobnosti na temnejših delih fotografije popolnoma izginile. Motiv ni več nežen in lahkoten, temveč deluje trdno in monumentalno, beli dimniki pa so videti kot črna kuhinja.

Portret eFoto: Barve in belina so lepo odmerjeni, barvni ton kože je pravilen.

Portret Pošta Slovenije: Koža portretiranke je zlato rumene barve, kot bi zbolela za zlatenico, zobje pa so videti bolj kadilsko. Celotna risba obraza je slabše vidna.

Dekle na snegu Foto Čebron: Barvni ton obraza je pravilen, fotografija je lepo osvetljena.

Dekle na snegu Digifot: Zaradi nepravilno izbranega barvnega tona kože je dekle videti, kot da se nečesa sramuje, njena bunda je preveč temno rdeča.

Smučar Foto Čebron: Kontrast je pravilen, zato so lepo vidne podrobnosti na snegu in samem smučarju, barva snega pa je snežno bela.

Smučar eFoto: Kontrast je premočan, zato je smučar pretemen, nekatere podrobnosti na snegu pa so izginile. Zaradi nepravilno izbrane beline je sneg umazano bel.

Sončni zahod Foto Fantasy: Svetlost je izbrana pravilno, zato so podrobnosti in prehodi na nebu lepo prepoznavni.

Sončni zahod eFoto: Fotografija je presvetla, nebo pa prežgano.

Policijski lov v Neaplju Foto Grad: Kontrast je izbran pravilno, odsevi okrog modrih luči so prosojni in pravilno prikazani.

Policijski lov v Neaplju Foto GM: Kontrast je nekoliko premočan, odsev modrih luči pa deluje umetno in je neprosojen, zaradi česar izginejo tudi podrobnosti pod policijskim avtomobilom.

Tabela z rezultati

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji