Objavljeno: 11.6.2013 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Posebna 2013 | Teme: tablica

Po eno tablico v vsak slovenski dom

»Imel bi tablico. Z njo bi bral knjige, brskal po spletu, igral igre ter si ob večerih ogledal kakšen film. Bil sem že v trgovini, odločen, da jo kupim, pa me je količina različnih modelov zmedla. Mi lahko, prosim, svetujete, katero naj izberem?«

Pozdravljeni na velikem križišču v mestu računalništva. Če smo še pred časom povečini pisali, kakšne komponente priporočamo za vgradnjo v domači PC, vam danes, ko nas redno zasipate z vprašanji o tablicah, vedno več svetujemo v zvezi z mobilnimi napravami. Tablice so novi PC! Čeprav se zdi, da so  že od pamtiveka z nami, smo presenečeni, ko se zavemo, da so minila le dobra tri leta, odkar je Apple definiral novi trg. Applov iPad leta 2010 še zdaleč ni bil prva tablica na trgu, bil pa je privlačen za oko in učinkovito oglaševan kot izdelek, ki ga preprosto moramo imeti. Danes je jasno, kaj je vidcem iz Cupertina uspelo doseči. Med krizo (tudi) v svetu računalništva so se tablice kot feniks dvignile iz pepela in zasijale na vso moč. O hitrosti rasti rabe in prodaje tablic se analitiki radi prerekajo, kljub temu pa so si edini, da tablica ni muha enodnevnica, temveč naprava, ki je vstopila v svet skozi vhodna vrata in še dolgo ne namerava oditi.

Zaradi hitro rastočega trga je izbire na pretek, to je hkrati dobro in slabo. Res se najde za vsakogar nekaj, a je iskanje ravno pravšnje tablice zahteven posel. Najpogostejše vprašanje, ki ga dobimo, je: »Naj kupim iPad ali priporočate kakšno drugo tablico?« Odgovor je, podobno kot pri izbiri telefona, zapleten. Na trgu preprosto ni najboljše naprave. Različni ljudje imamo različne potrebe. Dobra novica je, da se za vsakogar najde nekaj, ne glede na posameznikove potrebe ali omejen proračun. Slaba pa tiči v postopku izbiranja. Na vsakem vogalu nas namreč čaka najboljša tablica na svetu. Za izdelovalce ni boljšega izdelka, kot je njihov tablični računalnik. Ker trditve navadno podprejo s solidnimi argumenti, ki prikrijejo morebitne slabosti, je izbiranje tablice zahteven posel. Preden si začnemo ogledovati posamezne modele, je prav, da razčistimo nekaj temeljnih dvomov.

Pet razlogov za nakup

Lastniki tabličnih naprav vsi tulijo v en rog, da je tablica najboljše pod soncem, ko pa jih vprašamo, zakaj so si jo kupili, le redki znajo odgovoriti, čeprav je precej legitimnih izgovorov, ki opravičijo izdatek. Prvi razlog za nakup je vsekakor mobilnost. V primerjavi z računalniki so tablice peresna kategorija, ki jo lahko prenaša naokoli slehernik, ne glede na spol, starost ali fizično moč. Še bolje kot na poti se izkažejo v domačem okolju. Ko se ob gledanju televizije v naši glavi zastavi vprašanje, na katerega bomo našli odgovor le v spletu in nas bo glodalo nadaljnje pol ure, če odgovora takoj ne poiščemo, je veliko laže seči po tablici, kot se sprehoditi do računalnika, ki je po možnosti še izklopljen. Seveda isto dosežemo s prenosnikom ali pametnim telefonom, a je prvi pri tako trivialnem poslu neroden in počasen, drugi pa nepraktičen, sploh če ima manjši zaslon. Večjega telefona ne potrebujemo, če vrzel zapolnimo s tablico. Zmagovita kombinacija sodobno opremljenega navdušenca je sestavljena iz namiznega računalnika, tablice in manjšega mobilnega telefona. Za brskanje po spletu povečini uporablja tablični računalnik in se ob internetnem pohajkovanju počuti kot človek prihodnosti.

Drugi razlog za nakup je produktivnost. Čeprav na tablici zato, ker nima fizične tipkovnice, ne bomo ravno spisali romana, je za elektronsko korespondenco, urejanje koledarja ali zapisovanje krajših opomb njena funkcionalnost povsem dovolj. Tablica po želji hrani pomembne dokumente, tabele, predstavitve in se poveže z oblakom, kjer na nas čakajo še druge datoteke. V teoriji nadomesti šolsko torbo oziroma študentski nahrbtnik, saj so elektronske knjige manjše in neprimerno lažje od fizičnih različic. Ob večerih ali na dolgočasen dan nam popestri preživljanje prostega časa. Z njeno pomočjo si zavrtimo kakšen film, ogledamo priljubljeno nadaljevanko, zaigramo zabavno igro ali predvajamo izbrano glasbo. Omejen prostor za shranjevanje zabavnih vsebin nadomestimo s pretočnim predvajanjem. Vsebine si lahko pretakamo z druge naprave ali ustrezne spletne storitve, oboje tablična prijateljica rade volje sprejema. Osnovne zmožnosti naprave nadgradimo z aplikacijami, ki jih najdemo na mobilnih tržnicah. Z njimi se nam odpre povsem nov svet. Če na primer radi beremo novice, na tablico naložimo nekaj izbranih novičarskih virov ali kar aplikacijo, ki novice pobira z vseh vetrov. Naprava se hitro spremeni v najboljši časopis na svetu. Navidezno druženje bo s tablico in družabnimi programi, kot je Facebook, prijetnejše in tesnejše. Kot osebni računalnik tudi tablica sčasoma postane neprepoznavna. Osnovna funkcionalnost naprave je hitro pozabljena, ko aplikacije služijo uporabnikovim željam. Nameščanje dodatnih programov je enostavnejše kot na računalniku. Aplikacije nimajo serijskih številk, zapletenih aktivacij ali namestitvenih postopkov. Vsega je (navadno) konec v nekaj sekundah. Dodatna motivacija za nakup tablice je dolgoživost baterije. Čeprav so prenosniki v zadnjem času po zaslugi varčnejših procesorjev in zmogljivejših baterij sposobni daljšega delovnega časa, vendarle niso primerljivi s tablicami, ki v povprečju zdržijo dan zmerne rabe.

Ali tablico potrebujemo?

Čeprav se sliši smešno, je vprašanje v podnaslovu povsem na mestu. Tržniki so poskrbeli za sloves tablic, tako da si slehernik želi njihovega izdelka, čeprav ga nemara ne potrebuje. Tablice ne nadomestijo ne telefona ne računalnika, zato zanje ni prave potrebe ali opravičila. So pogojno uporabne za delo, sploh z dodatki v obliki zunanje tipkovnice, a jih namesto prenosnika ne priporočamo. Edina resna alternativa računalniku so tablice z operacijskim sistemom Windows 8, kjer gre v bistvu že za prilagojene prenosnike, zato je temu primerna tudi njihova cena, obenem pa izgubijo kup tabličnih prednosti, z avtonomijo akumulatorja na čelu. Tablico uporabljamo predvsem za brskanje po spletu, elektronsko korespondenco in uživanje večpredstavnih vsebin. Našteta opravila zlahka zadovolji večina tablic na trgu. Do odločitve se laže dokopljemo, če razmislimo o specifičnih stvareh, ki bi jih počeli s tablico. Nas bo tablica spremljala v šoli, na delu ali jo bomo uporabljali predvsem v prostem času? Jo bomo imeli namesto prenosnika ali kot dodatek k računalniku? Odgovori na ta vprašanja nam pomagajo izbrati operacijski sistem, velikost tablice in še kaj.

Izbira operacijskega sistema

Kot pri izbiri računalnika moramo ob nakupu tablice najprej izbrati operacijski sistem. Od odločitve, katero moštvo bo v prihodnje naše, je odvisno marsikaj. Operacijski sistem izvaja osnovne operacije, ki bodo izbrano tablico držale pri življenju. Z uporabo bomo vsak dan izpostavljeni njegovim muham. Izkušnja je zelo odvisna od začetne izbire. Kljub večjim in manjšim razlikam med različnimi sistemi se vse vrti okoli dveh vidikov: ekosistema in združljivosti. Applov iOS in Googlov Android na primer ponujata (skoraj) neomejeno količino najrazličnejših aplikacij, s katerimi hitro oplemenitimo začetno bero programov. Microsoftov mobilni sistem Windows RT pa na drugi strani nima zadostne ponudbe, zato tržnica Windows Store precej sameva. Kljub temu gre za sodobno mobilno okolje, ki poenoti uporabniško izkušnjo namiznih in prenosnih naprav in vsebuje priboljške, kot je enostavno pisanje dokumentov na večino tiskalnikov USB brez posrednika v obliki dodatne aplikacije ali nastavitev. Poleg različice RT imamo na tablicah (beri: hibridih) na voljo tudi čistokrvna Okna 8, ki sicer poganjajo običajne namizne aplikacije, a se delo z njimi izkaže za vse prej kot uživaško, saj njihovi uporabniški vmesniki praviloma še niso pripravljeni za dotik. Tabličnih načrtov kljub neuspehu Playbooka ni ovrgel niti RIM oziroma BlackBerry, kakor se kanadsko podjetje imenuje od izdaje operacijskega sistema BB10. Na vhodna vrata trkajo tudi prišleki v obliki Linuxa Ubuntu in ognjene spletične Lisice, tako da bo izbire na pretek. Novinci imajo povečini težavo z aplikacijami. Tablica namreč ni računalnik in nanjo navadno ne moremo nameščati programske opreme vsevprek, temveč so zanje ustvarjene posebne spletne prodajalne. Med njimi po uporabnosti izbire še vedno kraljuje Applova tržnica App Store. Sledi ji Google Play. Na koncu dneva se izkaže, da imamo trenutno pri izbiranju operacijskega sistema za tablico z vidika ekosistema zgolj dve možnosti. Apple ali Google? Izbira je pomembna, saj živijo mobilni ekosistemi med seboj ločena življenja, kjer so medsosedski odnosi prej izjema kot pravilo. Ob napačni odločitvi lahko znotraj posameznega okolja obtičimo tudi za nekaj let ali pa nas morebiten prestop drago stane.

Drugi že omenjeni vidik pri izbiri pravega operacijskega sistema je združljivost. Da je tablica dodatna naprava, smo že ugotovili. Sveži lastnik ima tako doma po vsej verjetnosti še vsaj pametni telefon in/ali računalnik. Fino je, če se naštete naprave med seboj razumejo. Če nas na poti spremlja iPhone, je vrednost Applove tablice iPad za nas takoj večja. Isto velja, če imamo telefon z operacijskim sistemom Android. Če si privoščimo še tablico iz Googlovega tabora, nam bo nova pridobitev bolj domača, nanjo si bomo lahko naložili že kupljene aplikacije in osiveli kakšno leto kasneje, ker si bosta napravi laže delili skupne stvari, na primer stike in koledar.

Opremljenost

Velikost zaslona se navadno primerja z diagonalno razdaljo med kotoma. Merska enota je palec, ki je velik poltretji centimeter. Večina tablic se ponaša z zaslonom, velikim od sedem do deset palcev. Čeprav so vse tablice prenosljive, je razlika občutna. Manjše naprave so praviloma lažje in udobneje sedejo v večji žep ali torbico. Držimo jih lahko enoročno, to cenimo redni bralci, ki vsak trenutek izkoristimo za skok v trenutno izbrani domišljijski svet. Sorazmerno z velikostjo se giblje cena. Čim manjša je tablica, tem cenejša je. Večje naprave na drugi strani navadno ponudijo napete strojne mišice in večjo ločljivost prikazane vsebine. Prve bodo cenili igričarji, ostrejša slika pa bo navdušila predvsem filmoljube in fotografe. Da dodatni kvadratni centimetri zaslonske površine olajšajo delo s tablico, ne bo ušlo poslovnežem, ki na mobilni napravi radi prebirajo elektronsko pošto ali prelagajo številke po razpredelnici. Ker so večje tablice dražje, je bolj verjetno, da bodo opremljene z nujno potrebnim pripomočkom. Popotniki bodo v tablici želeli GPS, spletni odvisniki povezavo tretje ali četrte mobilne generacije, zapečkarji pa bodo živčno prebirali specifikacije posameznega modela in iskali med njimi infrardeči žarek, ki bi bil sposoben sodelovati s televizorjem v dnevni sobi. Ločljivost in diagonala zaslona sta pomembni predvsem pri branju in brskanju po spletu. Oba podatka določata gostoto slikovnih pik, ki ob zadostnem številu zagotavlja silno izkušnjo. Pike so bolje osvetljene, svetloba enakomerneje porazdeljena, barve živahnejše, kontrast močnejši in slika ostrejša.

Naslednje, kar naj botruje odločitvi o nakupu z vidika opremljenosti, je procesor. Zopet velja, da višje vrednosti pomenijo boljši nakup. Čim hitrejši je procesor in čim več jeder ima, tem udobnejše bo delo s tablico. Seveda zgolj podatki o hitrosti in številu jeder še niso zagotovilo za kakovostno uporabniško izkušnjo, pomembna je tudi informacija o izdelovalcu. Izpostaviti velja sistemske nabore Nvidie in Qualcomma, ki mobilne operacijske sisteme obvladujeta bolje od hitrejših procesorjev manj znanih znamk. Prav tako pomembno je oblikovanje. Če je tablica tanka in lahka, ni le privlačna za oko, temveč jo je laže prenašati naokoli. Je pa res, da tanjšim tablicam praviloma manjkajo bralniki pomnilniških kartic ter priključki mikro USB in mikro HDMI. Pred nakupom je pomembna tudi odločitev o potrebni povezljivosti. Največ tablic ima le eno vrsto povezave, mnoge pa k Wi-fiju kljub vsemu dodajo še podatkovno možnost dostopa do interneta v kombinaciji z ustreznim sodelovanjem izbranega mobilnega operaterja. Seveda je cena razkošneje opremljene tablice večja. K osnovnemu strošku pa je treba prišteti še mesečno naročnino na operaterjeve storitve. Potreba po vedno dostopni internetni povezavi je takoj manjša, če že imamo pametni telefon z zakupljeno kvoto podatkov. Številni telefoni nam namreč radi ustvarijo brezžično dostopno točko, na katero se lahko priklopimo z vsako tablico.

Število aplikacij, fotografij ali filmov, ki jih shranimo na tablico, omejuje razpoložljivi prostor, s katerim razpolaga izbrani model. Običajne velikosti 8, 16, 32 in 64 GB lahko v nekaterih primerih razširimo s pomnilniškimi karticami SD ali mikro SD. Ker prostora drugače naknadno ne moremo povečati, je dobro o številu gigabajtov razmisliti pred nakupom. Če bomo tablico redno uporabljali za gledanje filmov, razkazovanje fotografij ali predvajanje glasbe, jo je dobro opremiti z zajetnejšo shrambo. Če  nameravamo z njo brati knjige, brskati po spletu in odgovarjati na prejeto elektronsko pošto, če bo aplikacij na njej bolj malo in se bo na video predvajalniku povečini nabiral prah, pa nam bo zadostovala tudi najmanjša količina prostora. Čim več prostora za podatke nam tablica ponuja že v začetku, tem višja je njena cena. Žal se v resnici največkrat zgodi, da odločitvi ob nakupu botruje slednja. Med kolebanjem od predrage tablice, ki si jo res želimo, do cenovno sprejemljivega modela, ki si ga lahko privoščimo, prevečkrat zmaga cenejša varianta. Ob omejenih sredstvih ni treba, da se odločimo za slabo tablico. Priporočamo manjše modele, ki so kljub nižji ceni zmogljivejši od cenejših velikank. Če dodatnih priboljškov ne potrebujemo, si kupimo slabše opremljeno tablico, odrečemo se na primer podatkovni povezavi ali večji shrambi. Pametna izbira večkrat zajema nakup starejšega modela. Tako je iPad 2 še danes odlična tablica, ki jo dobimo veliko ceneje kot Applov najnovejši model.

Najboljše tablice ta hip

Pri izbiranju najboljših tablic so izpadle Amazonove naprave Kindle Fire in Microsoftov Surface, ker prve pomenijo zaprt sistem, do katerega delov je Slovencem onemogočen dostop, drugih pa pri nas sploh ni mogoče kupiti, saj je za Microsoft Slovenija enaka afriškim državam v razvoju, pa še tam bi se prej našel kakšen Surface v krajevni prodajalni ali dveh. Prav tako v pregledu trenutno priporočljivih nakupov ne boste našli nobenega od številnih hibridov z Windows 8, saj že njihov naziv pove, da ne gre za čistokrvne tablice, obenem pa imajo vsi po vrsti velike težave s pomanjkanjem aplikacij, ki bi bile prilagojene dotiku. V času, ko prihaja nova generacija mobilnih naprav, med drugimi se tako Apple kot Samsung pripravljata na splavitev naslednika iPada in serije Galaxy Tab, stavimo na preverjene rešitve.

iPad

Težko je sovražiti iPad, ki še vedno spada v sam vrh tablične ponudbe na trgu. Ima najboljšo trgovino, odličen desetpalčni zaslon z ločljivostjo 2048 × 1536, zmogljiv procesor in največji prostor za shranjevanje aplikacij in drugih uporabniških podatkov (različica s 128 GB). Ni čudno, da je jabolčna naprava prepričala marsikaterega privrženca nasprotne strani. Z uspehom tablice iPad se je podjetju iz Cupertina močno povečala prodaja drugih izdelkov iz njihove ponudbe. Največja ovira niso omejitve, ki kupca dobesedno zaklenejo v že vnaprej postavljene okvirje, niti slabše razumevanje z operacijskimi sistemi tujega izvora. Razlog proti nakupu najnovejšega iPada je cena, ki je še vedno (pre)visoka. Če se po zgoraj navedenih merilih odločimo za Applov operacijski sistem in želimo hkrati veliko tablico, v bistvu ni druge možnosti. Odličen zaslon, hiter, intuitiven uporabniški vmesnik, pestra izbira dodatnih aplikacij in kakovost izdelave bodo poskrbeli, da odločitve ne bomo obžalovali.  

iPad (od 510 EUR)

✓    Zaslon, hitrost, bogata tržnica, kakovost izdelave.

✗    Cena, teža.

Nexus 10

Samsungova tablica z Googlovo oznako Nexus je posebna. Nenavadna je njena zaobljena oblika, ki jo naredi večjo, kot je v resnici. Izvirni so zvočniki, ki jih Samsung od spora z Applom redno umešča na prednjo stran svojih tabličnih naprav. Malodane čudaška je lepljiva prevleka hrbtišča, zaradi katere je tablico res lažje (ob)držati v rokah, a je hkrati pravi magnet za prstne odtise. Samosvoja je barvna lučka LED za opozorila, ki s programom, kot je Light Flow, tablico oplemeniti. Vse našteto ni nič v primerjavi z desetpalčnim zaslonom PLS LCD, ki tablico Nexus 10 brezkompromisno izloči iz množice. Gre namreč za zaslon, ki ima enako ločljivost kot Applov opevani prenosnik Macbook Retina. Razmerje pik 2560 × 1600 na tako majhni površini seveda pomeni večjo gostoto (300 ppi), s katero Nexus 10 brez težav prehiti kateregakoli tekmeca. V prid mu štejemo še polnjenje dolgožive baterije s kablom mikro USB in vedno svež operacijski sistem. Ob običajni dobri opremljenosti ni podatkovne povezave, priložene shrambe ni mogoče razširiti in aplikacij, ki bi dobro izkoristile fantastičen zaslon, je (pre)malo. Naštete napake je večjemu Nexusu zaradi višje cene težko spregledati, sploh v trenutku, ko na vrata trkajo novi modeli.

Nexus 10 (od 450 EUR)

✓    Zaslon, baterija, zvočniki, mikro USB, vedno svež Android.

✗    Pomanjkanje aplikacij za tako visoko ločljivost, brez razširljivosti priložene shrambe.

Samsung Galaxy Note 10.1

Ljubitelji svinčnika in papirja oziroma ljudje z ustvarjalno žilico niti nimajo prave izbire. Najboljši nakup je zanje Samsungova tablica Galaxy Note 10.1. Desetpalčna tablica z ločljivostjo 1280 × 800 je v navezi s pisalom, občutljivim za stopnjo pritiska, ponudba, ki jo domači umetniki težko zavrnemo. Tablica je edini pravi nadomestek za fizični zvezek, zato bo prišla prav tudi marsikateremu učencu, dijaku ali študentu. Tudi sicer gre za eno boljših izbir z operacijskim sistemom Android. Delovanje tablice je tekoče, navdušuje pa tudi solidna baterija z dobro avtonomijo. Če smo slabši ločljivosti in plastični izdelavi sposobni pogledati skozi prste, je Galaxy Note 10.1 odlična tablica.

Samsung Galaxy Note 10.1 (od 420 EUR)

✓    Strojna opremljenost, pisalo S-Pen, baterija.

✗    Plastika.

Asus Transformer Pad Infinity

Skupaj s tipkovnico igra vlogo prenosnika tako dobro, da bi si zaslužil oskarja. Kljub dokaj visoki ceni kombinacija prepriča marsikaterega kupca. Odločitvi ne škodita niti odličen zaslon z ločljivostjo 1920 × 1200 in konkurenci nedosegljiva dolgoživost baterije. Transformer Pad Infinity je najboljša tablica za delo, ki ima poleg visoke cene le še eno pomanjkljivost. Če ne dokupimo priklopne postaje s tipkovnico, se tablica hitro poslovi s prestola, na katerega smo jo ob zadnjem velikem pregledu z zlatim Monitorjem umestili tudi mi.

Asus Transformer Pad Infinity (od 500 EUR)

✓    Zaslon, oblikovanje, kakovost izdelave, možnost priklopne postaje.

✗    Cena.

Nexus 7

Nexus 7 ponuja zelo veliko moči za malo denarja. V primerjavi z neposrednim tekmecem, Applovim malčkom iPad Mini, ima boljši, sedempalčni zaslon z ločljivostjo 1280 × 800 in gostoto 216 pik na palec. V kategoriji malčkov mu (še vedno) ni para. Nenadejan uspeh tablice je presenetil tako Google kot podjetje Asus. Oba sta potrebovala kar nekaj časa, da sta se zavedela, kaj jima je z majhnim Nexusom uspelo. Prvencu bo v kratkem sledil izboljšan naslednik. Če bodo načrtovalci ohranili dobrote z Nexusa 7, se jim obeta nova prodajna uspešnica. Edina razloga proti nakupu sta želja po večji tablici ali privrženost Applovemu taboru.

Nexus 7 (od 270 EUR)

✓    Podpora Googlovim storitvam, hitrost, cena.

✗    Brez podpore karticam SD, ni video izhoda, Flasha in 3G povezave.

iPad Mini

Skoraj osempalčna tablica z ločljivostjo 1024 × 768 sprva malce razočara, a domišljeno oblikovanje hitro spremeni uporabnikovo razpoloženje. Pomanjšan iPad z imenom Mini je namenjen tipičnemu Applovemu privržencu z željo po manjši in cenejši tablici. Kljub majhnosti je opremljen s priboljški večjega brata, a je žal temu primerna tudi cena. 

iPad Mini (od 340 EUR)

✓    Sodobno oblikovanje, velikost, teža, enostavna raba.

✗    Ločljivost zaslona.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji