Objavljeno: 30.11.2006 14:33 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor November 2006

Plone - odprt, a hkrati zmogljiv CMS

Dandanašnji ni več podjetja, združenja ali organizacije, ki ne bi imeli svoje spletne strani. Te strani so vedno bolj zapletene, vedno več je vsebin in hkrati se vse več časa se porabi za urejanje le-teh. Tu nastopijo upravljalniki vsebin, bolj znani kot CMS oziroma Content Management Systems. Eden izmed zanimivejših primerov takega sistema je odprtokodni Plone, ki izstopa po ceni, prožnosti in nezahtevni rabi.

Plone temelji na omrežnem programskem strežniku Zope, ki je bil sprva razvit kot samostojni CMS, a se kot tak za uporabnike ni najbolje izkazal. Pozneje je podjetje Zope svojo programsko kodo "odprlo" in program s tem spremenilo v ogrodje za izdelavo internetnih aplikacij; to ostaja še danes. Zope je mogoče namestiti kot del namestitve Plona (namestitveni program za Windows, v katerega sta vgrajena oba programa, velja okoli 20 MB). Plone najbolj blesti v vlogi spletnih dveri, na katerih imamo veliko najrazličnejših vsebin, po možnosti ločenih za prijavljene člane in splošno javnost. Deluje tako v okenskih sistemih (od 95 naprej) kot tudi v Linuxu, Mac OS X, FreeBSD, Solaris... Najlažja je seveda namestitev v Windows.

Povsem navaden namestitveni čarovnik v Windows XP

Dodatki

Za Plone je na voljo silno veliko dodatkov - od orodij za izdelavo in upravljanje spletnih dnevnikov do anket, upravljalnikov dokumentov, fotoalbumov, dodatkov za prikazovanje večpredstavnih datotek (ki jih lahko uporabniki gledajo v brskalniku ali v zunanjem predvajalniku). Nekaj zanimivih dodatkov je namenjenih tudi postavitvi forumov, ki so del strani, tako da je uporabnik ob prijavi na stran prijavljen tudi v forum. Na voljo so tudi dodatki za podcasting (torej si lahko prosto naredimo spletno radijsko oddajo ali celo postajo), za organizacije pa so primerni predvsem dodatki za koordiniranje projektov, razni koledarji in podobno.

plone.org/products

Preprosta raba

Ko je Plone nameščen, ga zaženemo prek nadzorne konzole, ki nam odpre privzeti brskalnik. V njem vidimo svojo novo stran. Uporabljen je privzeti videz (ki je razmeroma preprost, a učinkovit), pred seboj imamo nekaj osnovnih začetnih informacij. Prijavimo se z uporabniškim imenom in geslom, ki smo ju izbrali ob namestitvi. Nato nas Plone pripelje do začetnih nastavitev strani, kjer lahko nameščamo dodatke (na voljo nam jih je sprva le nekaj, a se jih veliko najde v internetu, več o tem v nadaljevanju), upravljamo uporabnike (ustvarjamo, brišemo, dodeljujemo pravice ipd.), se poigramo z videzom (Plone uporablja preobleke, t. i. skine, ki jih, tako kot dodatke, dobimo prek interneta), imamo tudi nastavitve dveri, nastavitve navigacije...

Skratka, vse delamo s klikanjem po preprostem vmesniku. Omeniti velja, da je na voljo silno veliko jezikov, seveda je med njimi tudi slovenščina (ki je odlično in celovito podprta). Izberemo lahko več jezikov, ki jih obiskovalci lahko po želji preklapljajo, na strani pa se pokažejo male zastavice za izbiro le-teh (zastavice lahko tudi skrijemo, saj so, kot nam omeni Plone, lahko ponekod politično nekorektne).

Sprva imamo na voljo štiri vsebinske strani: domov, člani, novice in dogodki. Vsebinske strani zlahka dodajamo ali odstranjujemo. Ob izbiri katerekoli izmed vsebinskih strani se nam nad njo prikažejo zavihki z več možnostmi. Tu so dokaj znane možnosti "uredi", "lastnosti" ter "skupna raba", pod tem pa imamo na izbiro menuje "akcije", "dodaj prispevek", "prikaži" in "stanje", ki nam pokaže trenutno stanje objavljenosti vsebine pred nami. Vsebino lahko objavimo, oziroma ji poleg objave določimo, kdo ima do nje dostop. Določimo lahko tudi datum objave, tako da postane vse skupaj javno dostopno šele ob nekem določenem datumu in času. Na voljo je tudi zahteva za pregled s strani recenzenta (ki je seveda vnaprej določen v nastavitvah uporabnikov).

Kontrolna konzola, kjer trenutno vidimo, da je Plone ustavljen.

Nekaj strani, narejenih v Plonu

Da je Plone dorasel program, dokazuje množica na njem utemeljenih strani:

www.lugos.si - stran Društva uporabnikov Linuxa Slovenije

www.happypaws.com.au - stran, ki pomaga avstralskim skupinam za zaščito živali poiskati dom za najdene živali

www.fsf.org - stran Fundacije za prosto programje, bolje znane kot Free Software Foundation

opensource.nokia.com - stran finske Nokie za promocijo svoje zavzetosti za odprto kodo

www.bern.ch - švicarsko mesto Bern

www.creditmunicipal.fr - ena izmed najstarejših francoskih bank in dražbenih hiš

www.rosettaproject.org - projekt, katerega cilj je arhiv vseh dokumentiranih človeških jezikov

Za koga?

Za izdelavo osebne strani je večinoma dovolj preprost skupek kode HTML, velikokrat narejen z enim izmed bolj priljubljenih urejevalnikov (kakršna sta MS Front Page ali Mozilla Composer). A ko potrebujemo stran, na kateri je veliko spreminjajočih se vsebin, postane vse skupaj manj enostavno. Tu pomagajo orodja CMS. Plone med njimi izstopa tako po ceni (ki je seveda nična) kot po prilagodljivosti in dostopni dokumentaciji (ki je je v somrežju vse polno), še najbolj pa po preprostosti namestitve in vzdrževanja. Njegova poglavitna hiba je seveda pomanjkanje enovite podpore, kot jo imajo plačljivi izdelki, da za njim ne stoji "resno podjetje". To pomeni, da nam nihče ne zagotavlja tehnične podpore ob morebitnih težavah. Kljub temu ostaja Plone odlično orodje za postavitev in uporabo najrazličnejših dveri in spletišč.

Plone je uspešno nameščen in pripravljen za delo. Prvi pogled na našo novo stran nam razkrije nekaj temeljnih napotkov.

Plone

Kaj: Sistem za upravljanje vsebin internetnih dveri in strani.

Izdeluje: Fundacija Plone, plone.org/foundation.

Cena: Brezplačno.

Operacijski sistemi: Windows 95-2003, Linux, Mac OS X, FreeBSD, Solaris.

Za: Cena, preprostost, prilagodljivost, dokumentacija.

Proti: Ob namestitvi je na voljo le privzeta preobleka in malo dodatkov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji