Objavljeno: 16.6.2020 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Posebna 2020

Planet Google: Odstranimo Google

Google je sinonim za kakovostne, preproste in brezplačne programske izdelke ter storitve, ki jih uporablja tako rekoč ves planet. Naša življenja so prepletena z Googlom, čeprav vemo, da takšna navezanost ni dobra. Vsi smo seznanjeni s spornimi praksami spletnega velikana, šibko varnostno politiko in z večno željo po nadzoru naših podatkov, a nas našteto ne odvrne od vsakodnevnega vračanja k škodljivi razvadi. Kot pri odvajanju od alkohola, sladkorja, nikotina in drugih nezdravih snovi, je uspeh odvisen od volje in dobrega vodenja.

Odvajanje od Googla ni lahko, saj je skozi leta spletni velikan postal ključni del naših informacijskih življenj. Misija vseeno ni nemogoča, odvajanje je težko, a na koncu postreže z nesluteno svobodo in s spletnim brskanjem brez bojazni po nenehnem nadzoru, pridobivanju in prodajanju zasebnih informacij. Najlažja pot je izbira sorodnih aplikacij konkurenčnih podjetij, Microsofta, Appla in drugih, vendar si s tem naredimo medvedjo uslugo, ker ti tehnološki igralci niso nič boljši od velikega Googla. Precej boljša izbira so manjše storitve, ki svoje poslanstvo opravljajo na isti ravni kot bolj znani programski oziroma spletni pripomočki.

Googlove storitve, med katere sodi tudi oblačna shramba Drive s slike, so med seboj tesno prepletene, zato je odvajanje težje kot v primeru drugih nalezljivih spletnih storitev.

Prvo vprašanje, ki se na poti odvajanja poraja, je, zakaj. Ko se je Google prvič pojavil z boljšim spletnim iskalnikom od takrat večjih tekmecev, smo bili vsi po vrsti navdušeni. Naše navdušenje se je s splavitvijo elektronske pošte Gmail, koledarja Calendar, dokumentov Docs in drugih samo še stopnjevalo. Prišli so Android in pametni telefoni, in preden smo se zavedeli, so bile spone že tako trdne, da jih ni mogoče z lahkoto odpeti. V primerjavi z ostalimi tehnološkimi giganti, katerih storitve lahko čez noč prenehamo uporabljati (Apple, Facebook), so Googlovi pripomočki precej bolj trd oreh. Njegove storitve se med seboj tesno prepletajo, na nas prežijo z različnih naprav ter obenem strežejo ključni človeški lastnosti – lenobi. Google je danes sopomenka za spletno iskanje, elektronsko pošto, zemljevide, mobilni operacijski sistem in še kaj. Obenem beleži in postreže z analitiko ter s pripomočki, od katerih so odvisne spletne strani in številni posamezniki. Google je beseda v več svetovnih jezikih. Zdi se, da je njegova prevlada dokončna. A na srečo ni tako.

Brisanje podatkov

Preden presedlamo z Googla na eno manj nadležnih alternativ, poskrbimo, da so naši podatki na varnem. Varnostna kopija digitalnega življenja posameznika, ki jo hrani Google, nam bo prišla prav pri morebitnem kasnejšem iskanju ali pri uvozu podatkov v izbrano alternativno storitev. Google omogoča izvoz uporabniških podatkov na spletnem naslovu takeout.google.com. Privzeto so označene vse nabrane informacije, ki jih lahko po želji izberemo, kar je dobrodošlo, saj so v paket za prenašanje sprva vključene tudi storitve, ki jih nikoli nismo uporabljali ali se sodelovanja z njimi več ne spomnimo. Ko imamo izbrane vse za nas pomembne storitve, preverimo oblike zapisa (Multiple formats), ki nam jih Google ponuja. Pri nekaterih storitvah, na primer elektronski pošti Gmail (Mail content options), je mogoče preneseno vsebino dodatno filtrirati. To možnost uporabimo, če ne želimo prenašati dobesedno vsega, kar smo proizvedli vsa leta spletnega suženjstva. Pri elektronski pošti Gmail bi primer takšne vsebine lahko bil imenik že zdavnaj arhiviranih sporočil. Zadovoljni z nastavitvami nadaljujemo z naslednjim korakom Next step.

Google nam omogoča, da vse podatke, ki jih je nabral v času sodelovanja z njim, izvozimo ter shranimo v svoj arhiv.

Na zaslonu, ki se prikaže, najprej izberemo metodo dostave podatkov Delivery method. Na voljo sta pošiljanje povezave po elektronski pošti in shranjevanje v oblačne storitve Drive, Dropbox, OneDrive ter Box. Nadaljujemo s frekvenco prenosa Frequency, kjer za enkratni prenos izberemo Export once. Google poleg tega ponuja tudi šest prenosov v roku enega leta, kjer smo z izbiro možnosti Export every 2 months for 1 year nagrajeni z novo arhivsko datoteko vsaka dva meseca. Zadnja odločitev File type & size se navezuje na obliko datoteke, ki je lahko v formatu zip ali tgz. Večje datoteke po želji razdrobimo na manjše enote, če spremenimo velikost polja Exports larger than this size will be split into multiple files.

Po izdelavi varnostne kopije svoje podatke z Googlovih strežnikov izbrišemo z uporabo spletne strani myactivity.google.com.

Ko imamo vse podatke, ki si jih je spletni velikan nabral o nas, srečno pod domačo streho, je čas, da jih izbrišemo z Googlovih strežnikov. To storimo na spletni strani myactivity.google.com, kjer z izbiro ikone treh črtic pridemo do seznama opravil, med katerimi je tudi Delete activity by. Google omogoča brisanje podatkov za določeno časovno obdobje, kar se mu je na strežnikih nabralo v zadnji uri, dnevu, v izbranem koledarskem odseku ali v vsem času, kar smo uporabljali njegove storitve (Last hour, Last day, Custom range, Always). Po izbiri možnosti Always smo soočeni z dodatno odločitvijo Choose which services to delete activity from, ki sprašuje po odvečnih podatkih. Na običajen dan, ko želimo zgodovino zgolj olepšati, obkljukamo zgolj nepotrebne vnose, medtem ko za popolno brisanje izberemo Select all. S pritiskom na gumb Next nam Google predstavi izbrane informacije in še enkrat vpraša, ali se jih res želimo znebiti (Confirm that you would like to delete the following activity). Pritrdilno mu odgovorimo z Delete.

Brisanje računa

Popolna prekinitev stikov z Googlom je velik korak in zahteva dobršno mero premišljenosti ter odločnosti. Ko Googlov račun enkrat izbrišemo, poti nazaj načelno ni. Seveda lahko v vsakem trenutku ustvarimo nov uporabniški račun ter se s spletnim velikanom podamo v novo zgodbo, a izkušnja bo neprimerno drugačna od tiste, ki smo je vajeni. Odločitev o trdem izbrisu ni lahka, zato omahljivcem priporočamo, da račun nekaj časa obdržijo in ga preprosto nehajo uporabljati. Iskanje, spletišče Youtube in nekatere druge Googlove storitve so na voljo tudi brez prijave v uporabniški račun. Odločnežem za tovrstno polovično rešitev ni mar, zato najprej poskrbijo za varnostno kopijo svojih podatkov, izberejo alternativne storitve in izbrišejo Googlov račun. In nikoli ne gledajo nazaj.

Brisanje uporabniškega računa je zadnji korak odvajanja od Google, po katerem poti nazaj tako rekoč več ni.

Če se mednje prištevamo sami, se odpravimo na spletni naslov myaccount.google.com, kjer pod zavihkom Data & personalization ter razdelkom Download, delete or make a plan for your data najdemo opcijo Delete a service or your account. Usluge posamezne Googlove storitve prekličemo z Delete a Google service / Delete a service, medtem ko popolni izbris naročimo z Delete your Google Account / Delete your account. Račun je z zadnjo možnostjo skorajda nepreklicno izbrisan. Google namreč predvideva, da si znotraj obdobja dveh dni še lahko premislimo. V ta namen nam ponuja možnost Account recovery, kjer si z vpisom elektronskega naslova ali telefonske številke morebiti povrnemo trdo spleteno vez. Poudarek je na besedi morebiti, saj že ime akcije Attempt to restore this account nakazuje, da obnavljanje računa in z njim povezanih podatkov ni vedno uspešno.

Ko smo rešeni spon spletnega velikana, je čas, da stkemo nove vezi. Tokrat bomo pri izbiri previdnejši in iskali le človekoljubne storitve, ki ne bodo držale fige za hrbtom. Izbire je veliko, ogledamo si jo na naslednjih straneh.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji