Objavljeno: 16.6.2020 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Posebna 2020

Planet Google: Alternativa

Googlove storitve je težko opustiti. Čeprav nam brisanje podatkov in računa spletni velikan ponudi na pladnju, se težava pojavi pri iskanju ustreznih nadomestkov. Google se očitno zaveda svoje kakovosti in vpetosti v naša življenja. Misija je težka, a ne nemogoča.

Največja težava pri iskanju alternativ za številne Googlove storitve tiči v uporabniški neprijaznosti nadomestkov. Vajeni udobja, ki ga ponuja spletni velikan, se težko privadimo surovega videza in nerodnih uporabniških vmesnikov odprtokodnih ter drugih alternativnih rešitev. Kljub temu situacija ni tako brezupna, kot se sprva zdi. Med alternativami je precej dobre izbire, med katero ni nobene, ki bi tako grobo kršila uporabnikovo zasebnost kot spletni velikan. Na koncu dneva dobre plati nadomestkov odtehtajo marsikatero njihovo pomanjkljivost.

Iskalnik

Google je najbolj priljubljeni spletni iskalnik na svetu, uporablja ga devet ljudi od desetih na internetu. Razlog za njegovo uspešnost je preprost – pri iskanju je daleč najboljši. Iskanje alternative je zato na prvi pogled težko. Microsoftov Bing Googlu, na primer, ne seže niti do kolen, za nameček pa ima sorodne hibe v podobi sledenja in zbiranja podatkov o uporabnikovih iskalnih navadah. Prava pot je iskanje nadomestka, ki bo uporabljal Googlovo znanje brez neželenih pritiklin.

Qwant je iskalnik evropskega porekla, ki se osredotoča na zasebnost uporabnika ter zagovarja nevtralnost spleta.

Prvi tak iskalnik je StartPage (startpage.com), ki za delovanje uporablja Googlove storitve brez sledenja in beleženja zgodovine. Iskalnik je požel precej zanimanja ter pritegnil večje vlagatelje, a njegovi nizozemski upravitelji zagotavljajo, da od zastavljenega recepta anonimnosti ne bodo odstopali niti za milimeter. Podobne usluge ponuja tudi znani iskalnik DuckDuckGo (duckduckgo.com), ki uporabnikom ne sledi, ne shranjuje iskalnih pojmov niti ne deli informacij z drugimi. Omeniti je treba še evropsko rešitev Qwant, ki se osredotoča na zasebnost in zavzema za nevtralnost interneta. Francoski iskalnik ne uporablja piškotkov in ne beleži zgodovine iskanj. Pri iskanju se sicer naslanja na Microsoftov Bing, a ga obogati z lastno tehnologijo. Mobilnim uporabnikom je namenjena posebna iskalna aplikacija, ki jo najdejo na tržnicah Google Play in App Store. Mlajšim uporabnikom do 14. leta starosti je namenjen prilagojeni iskalnik Qwant Junior.

Elektronska pošta

ProtonMail je idealna izbira pri odvajanju od Googlovega odjemalca elektronske pošte Gmail.

Naslednja velika stvar, brez katere bomo težko živeli, je Googlova elektronska pošta Gmail. Na srečo alternativ zanjo ne manjka. Poleg očitnih nadomestkov, kakršen je Yahoo Mail, so dobra izbira tudi manjši igralci. ProtonMail (protonmail.com) je idealna izbira pri odvajanju od Googla. Uporabniški vmesnik storitve je Googlovemu odjemalcu elektronskih sporočil precej podoben, zato bo privajanje lažje. Uporabnikom je na voljo v obliki spletne storitve ali mobilnega programa za naprave z operacijskima sistemoma Android in iOS. ProtonMail se s švicarsko vnemo, od koder tudi prihaja, loti šifriranja poslanih in prejetih sporočil ter nasploh skrbi za uporabnikovo zasebnost in varnost. Zadnje je očitno že pri ustvarjanju uporabniškega računa, za katerega storitev ne zahteva nobenega podatka osebne narave. Edini resnejši minus predstavlja omejenost brezplačnega računa, zastonj lahko dnevno pošljemo do 150 sporočil, medtem ko nam pripada le 500 MB velik poštni nabiralnik. Omejitve odpravimo in izkušnjo nadgradimo z naprednimi zmožnostmi, na primer z lastno domeno, če se odločimo za plačljivo različico, ki nas olajša za štiri evre mesečno.

Spletni brskalnik

Mobilno različico spletnega brskalnika Vivaldi najdemo na tržnici Google Play, inačice za iOS ni.

Nadomestkov za priljubljeni Googlov spletni brskalnik kar mrgoli. Poleg večjih imen, med katerimi velja omeniti Firefox, Microsoftov Edge in Opero, bomo bržkone najbolj zadovoljni, če se odločimo za enega od pripomočkov, ki temeljijo na odprtokodnem Chromiumu. Vivaldi je stvaritev nekdanjega poveljnika norveške Opere in ponuja vrsto zmožnosti, ki jih tekmeci nimajo. Omeniti velja plavajoča spletna okna, mnoštvo prilagoditvenih funkcij in napredna orodja za varovanje zasebnosti. Ker je Vivaldi v določenem pogledu še vedno zaznamovan z Googlom, nas morda prepriča na Firefoxu osnovani Waterfox, 64-bitni spletni brskalnik, ki je videti identično kot Ognjena lisica, a se ne ukvarja z zbiranjem uporabniških podatkov in omogoča nekatere vtičnike, ki jih Firefox ne mara več.

Oblak

Oblačno shrambo z urejanjem dokumentov Drive lahko zamenjamo z naslednjim oblakom NextCloud.

Oblačno shrambo Google Drive lahko hitro in učinkovito zamenjamo z očitnimi tekmeci, kakršna sta zelo dobra Drobox in Box, vendar bomo pri zamenjavi pogrešali možnost urejanja dokumentov, ki jih nudi Googlov oblak v navezi s storitvijo Docs. Boljša alternativa sliši na ime NextCloud (nextcloud.com), odprtokodni servis za shranjevanje fotografij, video posnetkov, dokumentov, stikov in drugih datotek, ki mu po želji dodamo spletne pisarniške storitve Collabora Online, osnovane na odprti pisarni LibreOffice, ali Onlyoffice, ki odlično podpira tudi Microsoftove oblike zapisa DOCX, XLSX in PPTX.

Zemljevidi

Odprte zemljevide Open Street Map lahko uporabljamo brez kakršnihkoli omejitev in sledenja.

Zemljevidi Google Maps se s svojo natančnostjo, svežino in slikovnim prikazom zdijo nepogrešljivi, dokler se ne zavemo, da nam sledijo na slehernem koraku. Podatke o prometu namreč dobivajo s snemanjem hitrosti potujočih uporabnikov, tudi tistih, ki aplikacije tedaj sploh ne uporabljajo. S tega vidika so odprti zemljevidi Open Street Map (openstreetmap.org) kot darilo z neba. Zanje skrbijo predani prostovoljci, ki se jim lahko pridružimo tudi sami. Odprti zemljevidi vodijo voznike, kolesarje in pešce. Odprta narava nam omogoča, da jih uporabljamo brez vsakršnih omejitev, vključno z drugimi aplikacijami, ki so osnovane na podlagi njihovih informacij.

Fotografije

Z uporabo odprtokodne rešitve Piwigo bodo naše fotografije na varnem in nihče jih ne bo na takšen ali drugačen način pregledoval.

Google Photos je oblačna storitev, ki omogoča spletno shranjevanje in urejanje fotografij. Če se želimo znebiti občutka, da so naše fotografije predmet nenehne analize in pregledovanja, lahko storitev zamenjamo z odprtokodno rešitvijo Piwigo (piwigo.org). Spletno galerijo brezplačno postavimo na lasten strežnik ali zakupimo oblačni prostor ponudnika rešitve Piwigo. S plačljivo opcijo smo deležni neomejenega prostora za shranjevanje fotografij, na stotine vtičnikov, ki storitvi dodajo nešteto uporabnih in naprednih zmožnosti, ter po lastnem okusu krojene galerije, ki jo delimo s svetom. Piwigo uporabnikom ponuja tudi mobilni aplikaciji tako za Applove telefone kot naprave z Googlovim operacijskim sistemom.

Video

Spletišču Youtube se nam ni treba odreči, z njegovo vsebino nam streže Invidious.

Pri odvajanju od Googla večkrat naletimo na visok zid, ki nam preprečuje nadaljevanje. Med višje zagotovo sodi spletišče z video posnetki Youtube. Razlog je preprost, Googlov portal je tako priljubljen, da večina na spletu objavljenih video posnetkov gostuje na njem. Alternativ, med katerimi so Vimeo, Dailmotion in BitTubers, ne manjka, vendar njim manjka vsebina. Zagato nam pomaga rešiti Invidious (invidio.us), ki služi kot portal za dostop do vsebine s spletišča Youtube. Izkušnjo v primerjavi z Googlovo storitvijo izboljšajo odsotnost oglasov in komentarji s spletišča Reddit. Invidious ima tudi nekaj naprednejših zmožnosti, med katere sodijo nočni način delovanja, prilagajanje hitrosti predvajanja video posnetkov in možnost predvajanja zgolj zvoka. Uporaba storitve je preprosta: če imamo povezavo do video posnetka s spletišča Youtube, zamenjamo v naslovu ime Googlove storitve youtube.com z invidio.us in do vsebine bomo v trenutku dostopali brez nadzora spletnega velikana.

Koledar

Fruux poleg brezplačnega spletnega koledarja nudi še stike in seznam opravil.

Zadnja Googlova storitev, ki se je bomo odrekli, je koledar Calendar. Zamenjamo ga z nadomestkom Fruux (fruux.com), ki je na voljo za vse priljubljene platforme (Windows, macOS, Linux, Android in iOS) in vključuje poleg koledarja različnih pogledov še stike ter seznam opravil. Za nameček je popolnoma brezplačen, če ga uporabljamo na največ dveh napravah. Naprednejšim uporabnikom sta na voljo različici Pro (4 EUR na mesec) in Team (20 EUR na mesec). Prva odpravi omejitve, druga ponudi sodelovalno delo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji