Objavljeno: 29.9.2009 | Avtor: David Vidmar | Monitor September 2009 | Teme: preizkus

Pišoča opica?

Pri delu na računalniku je vedno več skušnjav, ki nas odvračajo od tistega, kar dejansko počnemo. Govorimo seveda o elektronski pošti, programih za trenutno sporočanje in spletu na sploh. Zato so se pred časom pojavili programi, ki nam pomagajo pri pisanju ostati zbrani. Eden boljših nastaja tudi v Sloveniji.

WriteMonkey tako kot drugi programi za pisanje brez motenj, recimo DarkRoom (they.misled.us/dark-room) ali Macovski WriteRoom (www.hogbaysoftware.com), po zagonu prikazuje temno prazno okno, raztegnjeno čez ves zaslon, viden je samo položaj zadnjega znaka. Pri pisanju oblikovanje ni mogoče. Vse to z namenom, da se, ko prišemo, res posvetimo samo pisanju.

Vendar se v primeru programčka WriteMonkey za skromnim pročeljem skriva množica funkcij in zanimivih nastavitev, ki WriteMonkey povzdignejo nad konkurenco. Tako si lahko, na primer, nastavimo števec znakov, ki prikazuje številčno vrednost, ali pa enostaven graf, vklopimo si lahko odštevalnik časa, ki nas opominja na rok, nastavimo različne barvne sheme in pisave in tako dalje.

Na voljo so tudi manj pomembne, a toliko bolj zabavne možnosti, kot je, recimo, možnost vklopa zvoka pisalnega stroja ob tipkanju. Poskrbljeno je tudi za učinkovito tiskanje in izvažanje besedila. Avtorji so vključili črkovalnik v več jezikih, ki pa na žalost ne pregleduje besedila sproti, temveč moram preverjanje sprožiti ročno.

Čeprav člani Monitorjevega uredništva pozorno spremljamo trg takih in drugačnih programov in smo navdušeni uporabniki namenskih programov, ki omogočajo pisanje brez nepotrebnih motenj, nam je nekako uspelo spregledati program WriteMonkey, ki je pravi mercedes tovrstnih programov, povrh vsega pa ga je izdelal slovenski avtor. Tako smo zagrešili enega klasičnih slovenskih grehov - domači izdelki so bolj cenjeni v tujini kot v domačih logih.

WriteMonkey

Kaj: Program za pisanje brez motenj.

Izdeluje: Studio Pomaranča, www.writemonkey.com.

Cena: Brezplačno.

Za: Prilagodljivost, brezhibno delovanje.

Proti: Črkovalnik deluje samo na poziv.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji