Objavljeno: 26.6.2019 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Julij-avgust 2019

Pet za Android Auto

Podobno kot telefoni z Applovim operacijskim sistemom iOS se znajo z avtomobilskim sistemom povezati tudi naprave z Androidom. Android Auto deluje podobno kot CarPlay, aplikacije z ustreznimi programskimi podaljški projicirajo uporabniški vmesnik na osrednji zaslon v vozilu in omogočajo njihovo uporabo med vožnjo.

Za navigacijo v avtomobilu poskrbi starosta tovrstnih programov Google Maps. Googlovi Zemljevidi so ključni del sistema Android Auto in verjetno največkrat uporabljena aplikacija v navezi telefona z avtomobilom. Google Maps nam pomaga na poti, pri parkiranju, iskanju restavracije, muzeja ter podobno in je pravi digitalni vodnik po okolici, brez katerega si vožnje v neznano skorajda ne predstavljamo več.

Glasbo s telefona najbolje predvaja MediaMonkey. Aplikacija je preprosta in prilagodljiva ter brez nepotrebne navlake. Podobna je tudi izkušnja v navezi s sistemom Android Auto, kjer glasbo predvajamo s pripravljenih predvajalnih seznamov ali prostim dostopom do glasbene knjižnice. V nasprotju s tekmeci ima MediaMonkey namizno različico programa, ki vse glasbene datoteke hrani pod eno streho.

Pocket Casts je priznana mobilna aplikacija za poslušanje podcastov. Ker podpira navezo telefona z avtomobilskim sistemom, je kot nalašč za uživanje med vožnjo. Vmesnik za Android Auto omogoča brskanje po bogati zbirki najrazličnejših vsebin in nadzor predvajanja. Program pozna tudi predvajalne sezname, vendar jih moramo pred daljšo vožnjo pripraviti na telefonu, ker te možnosti na avtomobilskem ekranu ne bomo uzrli.

Spremljanje novic med vožnjo je nadvse preprosto, lokalni radio nam jih vsake toliko postreže v govorni obliki. Če se nam te zdijo preredko v etru ali pa nas zanimajo podrobnejša poročanja o dogajanju po svetu, je za nas pravi program NPR One. Gre za raznoliko zbirko novic, ki jo krojimo po lastnih željah z uporabniškim vmesnikom, prilagojenim sistemu Android Auto.

Branje sporočil med vožnjo sicer ni zaželeno, a včasih je prejeto besedilo vseeno preveč pomembno, da bi ga ignorirali. Facebook Messenger nam sporočila z največjega družabnega omrežja na svetu bere in pošilja prek glasovnih ukazov. Tovrstna v osnovi pisna komunikacija ob odsotnosti vsakršnega tipkanja je vsekakor veliko bolj varna od klasične telovadbe s telefonom za volanom.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji