Objavljeno: 26.3.2012 09:29 | Avtor: Žiga Veber | Monitor Marec 2012 | Teme: foto

Pazi se ti, heroj!

Kamera GoPro Hero se je dodobra ustalila pri vseh, ki želijo v visoki ločljivosti zajemati svoje adrenalinske dogodivščine. Odlikuje jo enostavnost, mahne mere in masa in kakovostno zunanje ohišje, ki jo ščiti pred vdorom vode do globine 60 metrov. Pritrditi jo je mogoče na pravzaprav vsak del telesa ali pa na katerokoli čisto, gladko površino ali pa kar na drog. Kitajska konkurenca ne počiva in heroj je dobil potencialnega tekmeca! Kako dober je novi "antiheroj"?

Kamera GoPro je imenitna iz nekaj razlogov. Je majhna in trdoživa, poleg tega pa ponuja solidno kakovost videa pri zelo širokem kotu. Nova kamera iz podjetja Point of View je prav tako razmeroma majhna in trdoživa, a je kilometre daleč od našega zdaj že starega znanca. Je skoraj dvakrat večja od omenjene kamere in, zaprta v gumirano ohišje, deluje nekoliko lažja, saj tehta 130 g. Njeno ohišje je z vidika običajne kamere resda kakovostno grajeno, kot "adrenalinska" kamera pa ima predvsem eno pomanjkljivost. Ohišje ni namenjeno potapljanju do velikih globin, saj kamero ščiti le pred pljuski vode in vdorom prahu. Vprašanje je, koliko ljudi kamero zares uporablja več kot le na vodnem površju, a Sports Camera XB žal s svojimi specifikacijami zaščite ni primerna za noben vodni šport. Tako že takoj "odpadejo" surfanje, smučanje na vodi, vodni parki in podobne dogodivščine. Je pa seveda lahko odličen spremljevalec na kolesu, pri skoku s padalom, na avtomobilu in podobno.

Največja prednost kamere Sports Camera XB je poleg opremljenosti tudi mali zaslonček, ki nam pomaga pri kadriranju in približni oceni posnetka. Je majhen in tudi nekoliko nerodno obrnjen. Postavljen je vzporedno z osjo zajemanja videa, zaradi česar se nam nikakor ni uspelo navaditi na njegovo postavitev in rabo.

Druga zanimiva lastnost je možnost zasuka objektiva, skupaj s tipalom kamere, za 180 stopinj. To nam omogoča, da vselej dobimo pravilno zasukano sliko, ne glede na to, kako smo kamero namestili na sam premikajoči se objekt.

Kamera ima že v osnovi na ohišju navoj za stativ, priložen pa je tudi cel kup nastavkov, ki pripomorejo k lažji namestitvi na takšne in drugačne predmete cevastih oblik. Takšni dodatki so pri kameri podjetja GoPro večinoma doplačljivi (nastavek z navojem za stativ, nastavek za namestitev na cevi, avtomobilski polnilec, kabel HDMI, ipd.). Pri tokrat preizkušeni kameri je vse to priloženo.

Kameri je sicer priložen tudi trak za pritrditev na glavo in samolepljivi nastavki, spodobno avtonomijo pa še podvaja dodaten Li-Ionski akumulator. Le pri vstavljanju akumulatorja skozi nadležna vratca velja biti pozoren na mali jeziček, ki deluje kot zatič, saj se, če ne bo imel pravilne lege, kamera ne bo odzivala na ukaze tipk.

Menuji so enostavni in pregledni, čeprav je upravljanje nekoliko nerodno. Pri vsakem vklopu in izklopu kamera tudi sproži nadležno pozdravno zvočno opozorilo prek vgrajenega zvočnika, ki rabi za predvajanje posnetkov. Pohvale si zasluži tudi različna namembnost tipk na ohišju, saj lahko s tipko za vklop tudi fotografiramo, s tipko za zajemanje pa sprožimo zajemanje videa.

Primerjava kakovosti in kota zajemanja tokrat preizkušene kamere in kamere GoPro Hero.

Kakovost videa in fotografij je glede na razred kamere razmeroma dobra in nekako primerljiva s prejšnjo različico kamere GoPro, Hero. Celo ko snemamo v slabih svetlobnih razmerah, ko je slika nekoliko manj kontrastna in zato temni deli slike bolje razpoznavni. Težava je le v tem, da je kot samega zajemanja veliko ožji (85 stopinj), celo ožji kot pri dodatno zoženem kotu kamere Hero, vendar namerno popačenje ribjega očesa ostaja.

Kamera podjetja Point of View je dovolj dober izdelek, da bo mnoge manj zahtevne uporabnike s svojo kakovostjo videa zadovoljila pri zajemanju andrenalinskih dogodivščin. Pomanjkljivosti pa ima predvsem dve. Razmeroma ozek kot zajemanja in slabo vodotesnost, ki kljubuje le dežju in pljuskom vode. Kakšen rafting bo brez težav preživela, le padca s čolna izdelovalec ne priporoča. Cena kamere v primerjavi z osnovno različico kamere GoPro Hero ni toliko nižja, da bi odtehtala omejeno rabo. Je pa za ceno 228 evrov že opremljena z vsemi dodatki in različnimi nastavki. Tistemu, ki ga slaba vodotesnost in ozek kot zajemanja ne motita in si želi malega zaslončka na ohišju, bo kamera povsem zadovoljivo rabila.

POV HD Sports Camera XB 1080p

Digitalna kamera in fotoaparat.    

Izdeluje: www.pointofview-online.com.   

Prodaja: www.alterna.si.   

Cena: 228 EUR.   

Za: Cena in priloženi dodatki, vzdržljivo ohišje, zaslonček, vrtljiv objektiv.

Proti: Slaba vodotesnost, ozek kot zajemanja, postavitev zaslona.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji