Objavljeno: 27.8.2013 | Avtor: Primož Gabrijelčič | Monitor September 2013 | Teme: pametni telefon

Pametni telefon za množice

Navadili smo se že, da se na trgu pametnih telefonov ne dogaja nič posebnega. Nastajajo novi iPhoni, novi Androidi, občasno izvemo kaj o Windows Phone in o (odhajajočih) Blackberryjih. Dolgčas, skratka. Zato je še toliko lepše, ko nam življenje razvedri resnična novost, na primer telefon z operacijskim sistemom Firefox OS.

Mozillin novi operacijski sistem je na neki način konkurenca Googlovemu Chromu OS. Prav tako kot ta je zgrajen okoli majhnega linuxnega jedra, ki se prebudi neposredno v spletni brskalnik, le da je v Mozillinem primeru to FireFox in ne Chrome. O prvih napravah s tem operacijskim sistemom beremo že dolgo, dobiti pa jih je kar težko, saj še niso v redni prodaji, majhne serije, ki so na voljo razvijalcem programske opreme, pa hitro poidejo. Z nekaj sreče pa smo se le dokopali do enega prvih primerkov, telefona Keon, ki ga izdeluje špansko podjetje Geeksphone. No, izdelujejo ga seveda Kitajci, Španci so naredili le načrt.

Keon je prijetno majhen telefon, zapakiran v gumijasto ohišje živo oranžne barve, ki prav lepo sede v roko. Celota je prijetno »stare šole«. Ohišje snamemo, tako kot smo bili navajeni pred leti, potem pa imamo prost dostop do baterije, kartice SIM (klasične velikosti) in prostora za razširitveno kartico mikro SD. Na ohišju najdemo polnilno/povezovalni vtič mikro USB, klasični izhod za slušalke, gumb za vklop in dvojni gumb za spremembo glasnosti, na sprednji strani pa le eno fizično tipko, tako kot na Applovih napravah. Na zadnji strani najdemo skromen fotoaparat s tremi milijoni pik, ki v dobrih svetlobnih razmerah svoje delo opravlja zadovoljivo, fotografskih umetnin pa od njega ne moremo pričakovati.

Zaslon ni nič posebnega, le ločljivosti 480 × 320 pik, ostanek strojne opreme pa ni slab. Telefonski del omogoča le povezave po standardih 2G (EDGE), vgrajena pa sta še brezžični vmesnik (802.11 N) in vmesnik bluetooth. Vgrajen je tudi sprejemnik GPS s hitrim iskanjem začetne lokacije (A-GPS). V notranjosti bije za današnje čase in pametne telefone skromni Snapdragon S1 s frekvenco 1 GHz, a svoje delo v procesorsko nezahtevnem operacijskem sistemu dobro opravlja. Akumulator zmogljivosti 1580 mAh zadostuje za nekajdnevno občasno delo.

Firefox OS

Bistvo pametnega telefona so seveda aplikacije, ki tečejo na njem, in tu se Firefox OS razlikuje od drugih igralcev na trgu. Uporabniški vmesnik telefona je pravzaprav le brskalnik; programi, ki tečejo v njem, pa so spletne strani ali pa skupki kode HTML5+CSS3+JavaScript, ki jih poženemo s klikom ikone.  Čeprav lahko tako narejeni programi (ki so torej bolj ali manj »le« spletne strani) dostopajo do vse strojne opreme telefona, je izbira programov še dokaj omejena. Na voljo imamo Twitter, Facebook, Google Plus, Grooveshark, pa navigacijski Here Maps in še kaj, manjkajo pa nekateri priljubljeni programi, na primer Skype in Instagram.

Programi so izdelani na dva načina. Nekateri (na primer Facebook) so le bližnjica do spletnih strani, ki spoznajo napravo z majhnim zaslonom in prilagodijo svoje delovanje. Druge (Twitter) pa v telefon naložimo in so na voljo tudi takrat, ko telefon ni priključen v internet. (Seveda pa si s Twitterjem takrat ne moremo kaj dosti pomagati). Večinoma se izkaže, da za delovanje programov potrebujemo povezavo v svet. Le redkokateri programi (na primer igre) so prirejeni tudi za nepovezano delovanje. Predvidevamo pa, da se bo stanje s časom izboljšalo.

Operacijski sistem je dobro zamišljen, navigacija z enim gumbom uporabna. Ikone lahko razmestimo na več zaslonov, postavimo pa jih lahko tudi v spodnjo vrstico, ki je na voljo na vseh zaslonih. Na dnu zaslona se skriva (premajhna) vrstica, s katero lahko osvežimo stran ali pa se vrnemo na prejšnjo stran (v bistvu gre za zamaskirano Firefoxovo navigacijsko vrstico), kakšnega sistema, podobnega androidni tipki za menu, pa nimamo. Do seznama pognanih programov pridemo z daljšim pritiskom na edino tipko, nato pa lahko med njimi listamo, program aktiviramo ali pa ga zapremo s potekom prsta navzgor. Pogrešali pa smo povsem osnovno funkcijo odložišča. Prenos podatkov med programi je tako praktično nemogoč, vse moramo pretipkati.

Na koncu si moramo zastaviti vprašanje, komu je tak telefon sploh namenjen. Vsekakor ne uporabnikom, ki bi radi vsak dan preizkusili nov programček. Zagotovo pa je primeren za mlajše (moj sin je z njim skrajno zadovoljen) in vse tiste, ki pravzaprav ne potrebujejo pametnega telefona, zato se  mučijo z raznimi Nokiami in Motorolami z nemogočimi »klasičnimi« vmesniki.  

Geeksphone Keon

Pametni telefon s Firefox OS.

Pomnilnik: 4 GB ROM, 512 MB RAM.

Pomnilniška kartica: mikro SD.

Ločljivost zaslona: 480 x 320 pik.

Krajevne komunikacije: Bluetooth 2.1, USB 2.0, WLAN 820.11b/g/n.

Omrežja in frekvenčna območja: GSM/EDGE 900/1800/1900 MHz; UMTS/HSDPA 850/1900/2100 MHz; GPS.

Cena: 91 EUR, shop.geeksphone.com

✓    Cena, oblika.

✗    Primitiven operacijski sistem, omejen nabor programov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji