Objavljeno: 28.12.2016 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Januar 2017

Pametne aplikacije za neumne avtomobile

Applovi telefoni nimajo aplikacije Android Auto, saj se v Cupertinu trudijo z lastno avtomobilsko storitvijo CarPlay. A vozniki z napravo, ki se na hrbtu diči z logotipom ugriznjenega jabolka, pomanjkanja kljub temu ne občutimo. Med ponudbo na tržnici App Store najdemo naslednje programske izdelke, ki jih bo vesel še tako neumen avto.

Program iCarMode spremeni zaslon telefona iPhone v zabaviščno središče, ki ga zlahka uporabljamo med vožnjo z avtomobilom. Voznikom omogoča preprosto upravljanje s po meri narejenim uporabniškim vmesnikom. Med zmožnostmi, ki so s programom iCarMode lažje dosegljive, najdemo navigacijo, predvajalnik glasbe, stike in druge podprte aplikacije. Uporabnik med njimi prosto in varno izbira, kar mu omogočijo veliki gumbi in navlake okleščena interakcija s programom, ki ne zahteva posebne pozornosti. Program iCarMode je ustvarjen, da voznik spremlja cesto in dogajanje na njej, ne da bi se moral zato odreči zmožnostim, ki jih ponuja Applov pametni telefon.

Prenosne kamere, ki snemajo dogajanje med vožnjo, so vedno bolj priljubljena oprema tako sodobnih avtomobilov kot varnostno ozaveščenih voznikov. Z aplikacijo Carcorder lastnik Applovega telefona iPhone zvestega pametnega spremljevalca spremeni v eno od njih. V navezi z ustreznim avtomobilskim stojalom se telefon iPhone izkaže za učinkovit pripomoček ob uveljavljanju škode v zavarovalnici, kot vestna priča ob prometni nezgodi in ob drugih zapletih, ki jih vsak dan na poti doživljamo vozniki. Med zmožnostmi programa velja izpostaviti podporo različni ločljivosti in kakovosti posnetkov, sledenje lokaciji, pogled z zemljevidom in napredne izvozne funkcije, ki so v veliko pomoč pri prostorski stiski, šibki točki slehernega pametnega telefona na trgu.

Izdelovalci avtomobilov čedalje bolj eksperimentirajo z različnimi prikazi na vetrobranskem steklu. Pristop naj bi povečal varnost pri uporabi sodobne tehnologije med vožnjo. Ker so taka prevozna sredstva za zdaj še redka in, kar je še huje, pregrešno draga, si tak prikaz s telefonom iPhone omislimo sami. Pomagala nam bo aplikacija Hudway, ki na vetrobransko steklo preslika navigacijo, hitrost, razdaljo in druge za voznika pomembne informacije.

Pri programu iOnRoad gre v bistvu za preprečevanje trka zaradi premajhne varnostne razdalje med vozili. Z obogateno resničnostjo ozaljšano programsko orodje je na drugi strani tudi odličen vmesnik za dostop do funkcij telefona med samo vožnjo. Z uporabo velikih ikon, do katerih dostopamo s preprostim potegom prsta, lahko telefoniramo, prikličemo na pomoč navigacijo, poslušamo glasbo in pokukamo v galerijo s slikami, saj zna program po poti ovekovečiti dogajanje okoli sebe. Program iOnRoad z odliko zaznava pred nami vozeča vozila in sproti preračunava razdaljo do njih. Slednjo nato prikaže bodisi v metrih bodisi v času, ki nas loči ob trenutni hitrosti, s katero vozimo. Med druge nastavitve spadajo še samodejni zagon, delovanje v ozadju, način opozarjanja, hitrost fotografiranja ter povezovanje z družabnimi omrežji in storitvami.

Na koncu omenimo še aplikacijo, ki bo koristila predvsem (hitrim) slovenskim voznikom. Gre za program AMZS (najboljše prometne informacije), ki uporabnika opozarja na radarje, nasproti vozeče voznike, policijski nadzor, prometne nesreče, zastoje in druge dogodke v prometu. Deluje po načelu branja informacij, tako da vozniku med vožnjo ni treba gledati v telefon, saj ga ta ob približevanju zastoju, nesreči, meritvi hitrosti in drugim kontrolam samodejno opozori z zvokom. Aplikacija je narejena v sodelovanju z ekipo Radia 1, ki skrbi za ažurnost ter točnost podanih informacij in ob morebitnih nezgodah za pomoč na cesti.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji