Objavljeno: 30.9.2014 | Avtor: Marko Kovač | Monitor Oktober 2014

Pametna napeljava za pameten dom

Razmišljate o »pametni« napeljavi v novi hiši? Tokrat smo preizkusili nekaj naprav iz niza izdelkov za pametne instalacije NETIChome. So plod slovenskega podjetja, ki jih razvija v navezi s slovensko fakulteto.

Naprave NETIChome je mogoče uporabiti tako pri novogradnji kot tudi pri nadgradnji že izvedene nepametne napeljave. Že pogled na število naprav kaže, da imamo tokrat opravka s celovito profesionalno ponudbo. Poleg osnovne enote so na voljo številni moduli – tipala, stikala in krmilniki. S sistemom NETIChome je mogoče krmiliti številne ogrevalne in hladilne naprave, prižigati, ugašati ali le zatemniti luči – krmilnik lahko vgradimo v dozo ali pritrdimo na samo grlo žarnice in podobno. Večina krmilnikov ima možnost meritve porabe električne energije, tako da lahko tudi izmerimo, koliko energije porabi priključena naprava. Če pa nas zanimajo le podatki o porabi naprave brez krmiljenja le-te, pa lahko izberemo tudi samostojni merilnik, na voljo sta eno- in trifazni. Za povrh so tu še varnostne funkcije – dostop in krmiljenje kamer IP, tipala odprtosti oken in vrat, tipala poplavljanja, infrardeče tipalo prisotnosti in dimni alarm ter, ne nazadnje, celo priklop na alarmno napravo DSC. Naprave NETIChome so zasnovane tako, da jih namesti monter običajne napeljave, ki pa je seveda deležen posebnega tečaja oziroma spoznavanja tehnologije.

Pregled priključenih naprav v spletni aplikaciji NETIChome

Pregled priključenih naprav v spletni aplikaciji NETIChome

Ustvarjanje scenarija v spletni aplikaciji

Ustvarjanje scenarija v spletni aplikaciji

Na preizkus smo dobili osrednjo enoto NETIChome, tipalo, ki zajema štiri podatke – temperaturo, vlago, osvetlitev in navzočnost ljudi (glede na sled IR), stikalo z merilnikom porabe ter tipalo odprtosti okna oziroma vrat. Osrednja enota je edina, ki je s kablom povezana v (domače) omrežje, zato jo je pred uporabo treba seznaniti z želenimi tipali oziroma krmilniki, saj lahko med seboj komunicirajo le seznanjene naprave. Prav tako se je treba prijaviti v spletni aplikaciji, kjer je treba izdelati virtualni profil svojega doma – ga razdeliti na sobe. Aplikacija nas nato vodi skozi proces spoznavanje naprav, ki v bistvu zahteva le fizično približevanje obeh enot (osrednje in krmilnika) na manj kot meter in pritisk gumba za sinhronizacijo. NETIChome podpira dva načina »parjenja« naprav. Osnovni je, da tipalo oziroma krmilnik prinesemo k osrednji enoti (nekatere naprave imajo prostor za namestitev baterij, ki omogočajo takšno povezavo). A lahko gre tudi Mohamed h gori – pri tem moramo v osrednjo enoto namestiti baterije in jo odnesti h krmilniku oziroma tipalu, kar je edina možnost, ko je senzor že vgrajen. V našem primeru se je izkazalo, da tečaj za izvajalce ni čisto nepotreben, saj se nam je nekaj zalomilo, tipala oziroma krmilniki pa so se porazgubili po spletni aplikaciji. A na srečo je tehnična pomoč hitro rešila zaplet.

Spletna aplikacija omogoča osnoven pregled nad tipali oziroma krmilniki, obenem pa tudi nekaj naprednejših orodij. Poleg običajnih urnikov, ki določajo vklapljanje ali izklapljanje naprav, so omogočeni tudi scenariji, s katerimi je mogoče po vzoru pogojnih stavkov IF nastaviti avtomatizacijo čisto po svoje (na primer, če tipalo navzočnosti zazna premikanje, prižgi luči). Nekaj podobnega počne tudi v uredništvu precej cenjeni IFTTT, ki pa ga NETIChome (zaenkrat?) ne podpira. A so v slednjem primeru možnosti res velike in le škoda, da NETIChome ne omogoča uporabe zunanjih sprožilcev (na primer: če vremenska napoved napoveduje žgoče sonce, zagrni žaluzije). Prav tako manjka povezava do raznih drugih spletnih storitev (npr. pošiljanje opozorilnih mailov ali sporočil SMS; če je misel, da bi hiša kar sama twitala in nalagala selfije, že malo čez rob dobrega okusa).

Seveda bi bila nadzor in krmiljenje le sama sebi namen, ko ne bi omogočala poseganja v dogajanja v hiši, ko nas ni doma. Zadostuje le spletna povezava in lahko hitro preverimo stanje, oziroma zaženemo katero od naših naprav. Poleg spletne aplikacije sta za krmiljenje in nadzor na voljo aplikaciji iOS in Android (Windows Phone ni podprt). Preskusili smo androidno aplikacijo, ki deluje nekoliko bolj dovršeno kot spletna, a po videzu še vedno zaostaja za kakim WeMo. Obenem smo pri delovanju opazili tudi nekaj motenj, ki pa so lahko posledica preveč navdušenega premikanja modulov in s tem povezanega zgubljanja prenosa signalov. Tako se nam je zgodilo, da je stikalo popolnoma odpovedalo poslušnost in ga tudi besno pritiskanje na gumb ni obudilo.

Dodajanje kode Lua

Dodajanje kode Lua

Dnevnik dogodkov, ki nakazuje, da se pod površjem skriva precej več možnosti

Dnevnik dogodkov, ki nakazuje, da se pod površjem skriva precej več možnosti

NETIChome omogoča zajemanje velike količine podatkov. Nekatere med njimi (npr. porabo električne energije) je mogoče prikazati tudi v spletni aplikaciji. Toda ob tem obilju, bi bilo zanimivo izpisati vse, še posebej glede današnje zaskrbljenosti glede količine in namembnosti podatkov, ki jih naprave vedo o nas. Po drugi strani pa bi bili nekateri podatki zanimivi za nadaljnjo statistično obdelavo z drugimi programi. Prav zaradi velikanske količine tako zbranih podatkov (nepridipravi bi iz takšnih podatkov lahko hitro razbrali, kdaj je kdo doma, kakšne so njegove navade in podobno) se moramo vprašati po varnosti takšne pametne napeljave. Za varnost brezžične povezave med moduli in osrednjo enoto je dobro poskrbljeno. Prav zahteva za fizični pritisk na modul onemogoča, da bi se nekdo tretji z novo osrednjo enoto, ki bi jo prinesel v neposredno bližino, povezal na naša tipala in nam pregledoval podatke. Načeloma bi bila mogoča nasprotna možnost – priklop novega modula na našo osrednjo enoto, a ker je podatkovni tok pretežno enosmeren, od tega pridanič ne bi imel veliko. Nekoliko večja zaskrbljenost velja spletni aplikaciji, ki je zaščitena le z geslom. V tem primeru je seveda pametna uporaba močnega gesla in upanje, da bodo snovalci napeljave kmalu uvedli dvostopenjsko prijavo z neznanega računalnika.

Okolje NETIChome je odprto za nadgradnje z lastnimi dodatnimi aplikacijami. Te je mogoče spisati v jeziku luup, ki je narečje skripnega jezika lua s podporo standardu UPnP. Luup omogoča kar nekaj programskih zvijač, ki presegajo obseg osnovne spletne aplikacije, obenem pa izkoriščajo podatke in možnosti naprav NETIChome. Vendar te možnosti goriško podjetje Goap ne obeša na veliki zvon, ker se raje posvečajo podpori manj programsko spretnim uporabnikom.

NETIChome je zanimiv koncept, še posebej razveseljujoče je, da je pretežno plod domače pameti, kar za sabo potegne hitro in učinkovito podporo. Pomembno je opiranje na standardne rešitve, kot sta Z-Wave in Luup. Zdi se, da je mogoče z razmeroma majhnim vložkom precej dvigniti inteligenčni kvocient hiše. Podpora brezžičnim povezavam pomeni, da nadgradnja sedanje nepametne napeljave ne zahteva večjih posegov, temveč le dodatek nekaj modulov tu in tam.

Montaža tipala na okno

Montaža tipala na okno

Štirikratno tipalo je NSA v malem – meri temperaturo, vlago in osvetlitev ter opreza za nepovabljenimi gosti

Štirikratno tipalo je NSA v malem – meri temperaturo, vlago in osvetlitev ter opreza za nepovabljenimi gosti

Osrednja enota je srce sistema. Čeprav bo svoj vek po vsej verjetnosti preživela kje ne preveč na očeh, je kljub temu lične oblike

Osrednja enota je srce sistema. Čeprav bo svoj vek po vsej verjetnosti preživela kje ne preveč na očeh, je kljub temu lične oblike

Na koncu se še vedno ne zmoremo znebiti vtisa, da pametna napeljava kljub vsemu napredku zahteva obsežen angažma vgrajevalca (podkovanega električnega instalaterja), investitorja ali celo obeh. Prav tako se kaže, da kompleksne rešitve, kot je NETIChome, zahtevajo temeljit vnaprejšen premislek, kaj in kako bi radi imeli avtomatizirano oziroma opameteno. Morda k temu prispeva naša razvajenost z vso tehnologijo, kjer se zdi vse dosegljivo na iztegu roke. Obenem pa nas kljub vsemu nekoliko motijo nekatere težave sistema NETIChome. Verjetno je to posledica tega, da je sistem namenjen celoviti kompleksni rešitvi, obenem pa je močno v pomoč odzivnost in bližina tehnične pomoči. Verjetno je zapletenost rešitve tudi vzrok, da se za to nadgradnjo v pametno hišo odloči še razmeroma malo lastnikov. Večina še vedno prisega na ustaljene, a manj inteligentne rešitve. Kljub temu upamo, da bodo sčasoma rešitve postale nekoliko lažje. NETIChome gre nekaj korakov v pravo smer (in morda pol koraka vstran).

NETIChome

Krmilje za pametno hišo.

Cena: Osrednja enota 195 EUR, moduli 55–85 EUR.

Kdo: www.netichome.com.

✓    Brezžična nadgradnja klasičnih instalacij za pametno hišo.

✗    Nedodelan vmesnik, še vedno precej zapleteno za samogradnjo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji