Objavljeno: 27.8.2013 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor September 2013

Pamet v žarnici

Vse več naprav, s katerimi smo obkroženi, je vedno pametnejših. Začelo se je pri telefonih, nadaljuje pa se povsod – pametni televizorji, pametni avtomobili, pametne ure ... čakamo pametne hladilnike, pametna vhodna vrata in pametne jedilne mize. Dotlej pa se moramo zadovoljiti s pametnimi žarnicami.

Philips je znano ime, ob katerem najprej pomislimo na belo tehniko in zvočne naprave, čeprav je ključni izdelek pravzaprav zelo dolgočasen – žarnice. No, dolgočasnost pa so postavili na glavo z novimi pametnimi žarnicami, imenovanimi Hue (to bi lahko prevedli kot odtenek).

Gre za na videz preproste žarnice s povsem navadnim navojem E27, ki je tudi pri nas zelo razširjen. Žarnice uporabljajo svetleče diode LED. Njihova moč je 8,5 W, moč svetlobe (oziroma svetlobni tok) pa je 600 lumnov. Povedano drugače, žarnice svetijo približno tako močno kakor klasična 50-vatna žarnica.

Posebnosti sta dve – prva je možnost spreminjanja barv (no, pa tudi moč), te spreminjamo zvezno. Izberemo lahko katerokoli barvo mavrice, čeprav so nekatere izrazitejše kot druge (rdeča in modra sta zelo izraziti, zelena bistveno manj). Druga posebnost pa je vgrajeni vmesnik WiFi, prek katerega nadziramo žarnice. V paketu dobimo tudi majhno bazno postajo, ki jo prek omrežnega kabla povežemo z našim usmerjevalnikom, postaja pa se prek protokola ZigBee pogovarja oziroma nadzira žarnice. Zanimivost tega protokola je, da se lahko žarnice pogovarjajo tudi med seboj, torej lahko širijo svoje omrežje.

Žarnice nadzorujemo s telefona, tudi če smo se odločili za povezavo s servisom IFTTT.

Žarnice nadzorujemo s telefona, tudi če smo se odločili za povezavo s servisom IFTTT.

Nastavljamo lahko različne alarme (da se torej ob določeni uri prižgejo, spremenijo barvo itd.), nastavljamo lahko tudi prizore. Pri tem lahko ločeno določimo barvo vsake žarnice posebej, zraven pa tudi svetlost. Barve lahko določimo ročno ali prek fotografije – torej na neki fotografiji (recimo plaže) izberemo tri različne barve, za vsako žarnico po eno.

To je samo po sebi sicer zanimivo, a pravi čar dobi, ko žarnice povežemo s spletno storitvijo IFTTT.com. Kratica pomeni If This Then That, stran pa omogoča kombiniranje različnih spletnih aplikacij med seboj (o njej smo sicer že pisali). Povežemo lahko, recimo, spletno pošto Gmail in spletno shrambo Dropbox, tako da ko dobimo elektronsko pošto s priponko, se ta samodejno shrani v naš Dropbox. Te kombinacije se na IFTTT.com imenujejo recepti, brskamo lahko tudi po receptih, ki so jih naredili drugi uporabniki – nekateri so presenetljivo prebrisani in koristni.

No, z računom na tej spletni strani lahko povežemo tudi naše žarnice Hue. Tako lahko, denimo, nastavimo, da se ob slabem vremenu žarnice samodejno obarvajo rdeče. Ali pa, da nas ob prejetem elektronskem sporočilu nanj opozorijo s kratkim utripanjem. Lahko ob novem komentarju na našem zidu na Facebooku spremenijo barvo. Lahko se ob vsaki zmagi naše košarkarske reprezentance obarvajo zeleno (recimo z rabo storitve RSS, ki opozarja na zmage). Možnosti je zares veliko, receptov, ki bi uporabljali žarnice Hue, je že presenetljivo veliko.

Seveda pa so tudi omejitve. IFTTT.com stanje preverja le vsakih petnajst minut – torej bomo lahko na opozorilo o prejeti elektronski pošti tudi čakali. Sicer lahko prek pametnega telefona ročno sprožimo preverjanje pogojev, a to nekako izniči smisel. Nekatere storitve pri nas (še) ne delujejo – recimo tiste, povezane z mobilnim telefonom. Vsaj v SiMobilovem omrežju se nam ni uspelo povezati s storitvijo, da bi dobili opozorilo ob prejetem SMSu ali čem podobnem.

Velika omejitev kompleta je tudi cena. Za začetni paket, v katerem so bazna postaja in tri žarnice, bomo odšteli okoli 250 evrov. To je, milo rečeno, veliko. Kupimo lahko tudi posamezne žarnice (čeprav bomo potrebovali vsaj eno bazno postajo), a niso bistveno cenejše – okoli 70 evrov na enoto.

Pozorni ste opazili, da smo zgoraj zapisali, da bomo za žarnice odšteli „okoli“ 250 evrov. To smo zapisali zato, ker jih pri nas ni mogoče kupiti – vsaj v trgovinah še ne. V žarnicah Hue vidijo velik potencial tudi v Applu, ne nazadnje jih je mogoče v ZDA kupiti tudi prek Applove spletne trgovine. Vemo pa, da se jabolčniki nekoliko po svoje odločajo, kaj se bo kje prodajalo, to pa se je na žalost razširilo tudi na Philipsov Hue. Pri nas pa bo podjetje TP Vison k nekaterim Philipsovim televizorjem dodalo tudi osnovni paket teh žarnic. Gre za televizorje višjih cenovnih razredov, ki podpirajo funkcijo Ambilight (v navezi s takimi televizorji lahko tudi žarnice Hue dodajo k učinku Ambilight).

Na koncu vedno radi podamo neko končno oceno izdelka in moramo priznati, da so nas žarnice prijetno presenetile, če ne kar prevzele. Tisti, ki smo kdaj gledali znanstvenofantastične serije, si ne moremo kaj, da si ob kakem pomembnem dogodku ne bi nastavili pravega rdečega alarma – pa četudi gre le za elektronsko pošto. No, ravno med pisanjem tega članka je Philips pokazal tudi samostojno luč in trak LED, ki ponujata enake funkcionalnosti v drugačni obliki.

Philips Hue

Pametne žarnice.

Izdeluje: www.philips.com

Prodaja: Različne spletne trgovine.

Cena: Okoli 250 EUR.

✓    Kup možnosti in funkcionalnosti, enostavna raba, občutek, da živimo v prihodnosti.

✗    Prihodnost ima tudi svojo ceno.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji