Objavljeno: 25.11.2008 | Avtor: Igor Harb | Monitor November 2008

Palm se vrača, tudi s Palm OS

Palm je bil včasih pojem za ročne računalnike, s serijo Treo nekaj časa tudi za pametne telefone. Dokler niso zaradi nespametnih odločitev skorajda izginili s trga. Zdaj se počasi vračajo, tudi k nam.

Prvi uspešni izdelovalec ročnih računalnikov je v zadnjih letih povsem izginil z našega trga in samo čudili smo se, ko je ta nekoč poglavitni konkurent Microsoftovega operacijskega sistema za prenosne naprave izdal prvi mobilni telefon z Windows Mobile. A pri Palmu znajo izdelovati telefone in Palmova družina Treo je po svetu naletela na precej pozitiven odziv uporabnikov. Seveda predvsem v ZDA, na Palmovem domačem trgu in poglavitnem trgu aparatov z Windows Mobile, saj podjetje ni imelo dovolj sredstev za agresivno širitev v tujino.

Centro

Ob aparatih z Windows Mobile pa je Palm še naprej ostal zvest svojemu operacijskemu sistemu Palm OS in tako so lani predstavili aparat Centro. Prva različica je bila namenjena zgolj omrežjem CDMA, različico GSM pa so predstavili šele letos in šele poleti onkraj meja ZDA. Posledično je Palm Centro eno leto stara naprava in čeprav je zelo dobro narejen, smo pogrešali številne funkcionalnosti, ki so v tem času postale standard med pametnimi mobilnimi telefoni. Tako se Centro povezuje zgolj v omrežja GSM/EDGE in nima podpore WLAN, prav tako bluetooth ne podpira stereo zvoka. Ga je pa zato nadvse preprosto uporabljati, pri čemer ga krmilimo s kombinacijo za dotik občutljivega zaslona, pametnih tipk in celotne tipkovnice. Palm OS je sicer skorajda pozabljen operacijski sistem, vendar se po nekaj minutah rabe hitro spomnimo, zakaj je bil tako priljubljen. Vse je preprosto, logično in predvsem hitro. Dodaten plus za marsikoga je velikanska količina programske opreme, ki je na voljo za Palm OS. Večina je resda precej zastarele, a se vmes kljub temu najde tudi silno veliko programov, ki jih razvijalci še naprej vzdržujejo in jim dodajajo nove funkcionalnosti. Tako lahko Centro uporabljamo za raznovrstno sporočanje, saj ima celotno tipkovnico QWERTY, programov za elektronsko pošto in takojšnje sporočanje pa seveda ne manjka. Palm Centro je primeren tudi za poslušanje glasbe in ogled videa, ki ga lahko shranimo na priloženo pomnilniško kartico. Predvajalniki sicer niso tako dodelani kot v iPhonu ali Sony Ericssonovih Walkmanih, a kljub temu lahko izbiramo med precejšnjim številom različnih rešitev.

Palm Centro

Kaj: Pametni telefon.

Operacijski sistem: Palm OS 5.4.9.

Pomnilnik: 64 MB RAM + 4 GB MicroSD.

Pomnilniška kartica: MicroSD.

Ločljivost zaslona: 320 × 320 pik.

Krajevne komunikacije: Bluetooth.

Omrežja in frekvenčna območja: GSM 850/900/1800/1900 MHz.

Odzivnost: 10.

Uporabnost: 9.

Splošni vtis: 9.

Izdeluje: Palm, www.palm.com.

Prodaja: Šumi Electronics.

Cena: 279 EUR.

Za: Hitrost delovanja, programska oprema, kakovost izdelave.

Proti: Nima UMTS ali WLAN.

Treo Pro

Palmov Treo Pro nas po drugi strani ni pretirano navdušil. Gre namreč za še en telefon s klasičnim sistemom Windows Mobile, ki podobno kot prejšnji mesec predstavljeni HPjev izdelek ni spremenil osnovnega okenskega vmesnika. Kljub temu je Palm Treo Pro eden izmed najbolj kakovostno izdelanih (trdno ohišje, odlična tipkovnica QWERTZ) in oblikovanih tovrstnih pametnih telefonov, ki smo jih preizkušali. To bi ga ob primernejši ceni lahko naredilo precej priljubljenega med privrženci Windows Mobile. Treo Pro je Palmov najnovejši model in kot tak ponuja vse, kar pričakujemo od sodobnih telefonov - dovolj pomnilnika in povezljivost v vsa mobilna in krajevna omrežja. Na tem področju se ne razlikuje od konkurence.

Palm je torej spet v Sloveniji in čeprav se je zdelo, da ga bo trg pozabil, Centro in Treo Pro dokazujeta, da še zmeraj zna izdelati odlične in kakovostne naprave.

Palm Treo Pro

Kaj: Pametni telefon.

Operacijski sistem: Windows Mobile 6.1 Professional.

Pomnilnik: 256 MB RAM in 128 MB pomnilnika.

Pomnilniška kartica: MicroSD.

Ločljivost zaslona: 320 × 320 pik.

Krajevne komunikacije: Bluetooth 2.0, WLAN 802.11b/g.

Omrežja in frekvenčna območja: GSM 850/900/1800/1900 MHz in UMTS s HSDPA.

Odzivnost: 9.

Uporabnost: 9.

Splošni vtis: 9.

Izdeluje: Palm, www.palm.com.

Prodaja: Šumi Electronics.

Cena: 579 EUR.

Za: Kakovost izdelave, dovršen izdelek.

Proti: Windows Mobile.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji