Objavljeno: 26.5.2006 19:02 | Monitor Junij 2004

P2P telefonija

Med najbolj vroče programe za internetno telefonijo (VoIP) sodi Skype, ki uporablja arhitekturo omrežij vsak z vsakim (peer-to-peer).

Po definiciji je internetna telefonija prenos govora po internetnih povezavah (s protokolom TCP/IP), vendar je uporabnikom na voljo v različnih oblikah, za večino izmed teh pa sploh ni potreben računalnik ali dostop do interneta. A taka internetna telefonija, čeprav jo je preprosto uporabljati, načeloma ni brezplačna, računalniške rešitve pa po drugi strani večinoma so.

Med najbolj vroče programe za internetno telefonijo (znano tudi pod kratico VoIP) trenutno sodi Skype, ki morda ne bi dosegel večje priljubljenosti, če ne bi med razvijalci programa našli ustanoviteljev KaZaAja in njegovega omrežja FastTrack. Tako kot njihov prvi uspeh tudi Skype uporablja arhitekturo omrežij vsak z vsakim (peer-to-peer). Ta pri internetni telefoniji prinaša kar nekaj prednosti - omrežje lahko deluje brez osrednjih strežnikov, saj sezname povezanih uporabnikov vzdržujejo uporabniki sami, predvsem pa za razliko od konkurenčnih rešitev Skype deluje (tudi) prek vrat 80, kar pomeni, da ga lahko brez dodatnih nastavitev uporabljajo tudi uporabniki za požarnimi zidovi.

Pri konferenčnem klicu se je včasih treba usklajevati tudi s tekstovnim takojšnjim sporočanjem.

Na prvi pogled je Skype precej podoben programom za takojšnje sporočanje. Ima bolj izpostavljeno funkcijo glasovne komunikacije in nima dodatnih možnosti, kot sta izmenjava datotek ali videokonferenčni klici. A ne smemo pozabiti, da gre za razvojno različico programa.

Kot vse rešitve za internetno telefonijo tudi Skype izbira različno kakovost kodiranja govora glede na hitrost povezave in pri tem dosega solidne rezultate. Preizkusili smo ga pri klicih prek širokopasovnih povezav, kjer je kakovost zvoka skoraj primerljiva z običajnimi telefonskimi omrežji, čeprav včasih prihaja do krajših zakasnitev ali trenutnih prekinitev, kar se pri konferenčnih klicih znatno potencira. Avtorji programa na spletni strani sicer zagotavljajo, da bi klicni dostop moral zadostovati za zadovoljivo kakovost zvoka, pritrjujejo tudi uporabniki na spletnih forumih, vendar pri dejanskem preizkusu nismo bili ravno zadovoljni z rezultatom. Za solidno kodiranje govora je po naših meritvah Skype potreboval 10 KB/s prenosa, to pa presega zmogljivosti analognih linij.

Tudi najbolj priljubljeni programi za takojšnje sporočanje (Windows/MSN Messenger, ICQ, AIM in Yahoo! Messenger) omogočajo vzpostavitev govornih klicev, vendar se prednost Skypa pri telefoniranju pokaže pri kakovosti govora in predvsem pri namestitvi v računalnike za požarnimi zidovi.

Kot kaže, gre že pri razvojni različici za povsem uporaben program, predvsem za uporabnike prenosnikov, ki že imajo vgrajen mikrofon. Sicer telefonija ni nekaj, kar bi hoteli opravljati prek računalnika, a "cena" in kakovost zvoka vseeno predstavljata precejšnjo prednost. Predvsem pri mednarodnih klicih.

Skype 0.97

Kaj: Program za internetno telefonijo.

Proizvaja: Skyper LTD., www.skype.com.

Cena: Brezplačno.

Za: Cena, delovanje izza požarnih zidov, konferenčni klici.

Proti: Nekaj hroščev, nima vseh zmožnosti programov za takojšnje sporočanje.

Avtorji programa na spletni strani sicer zagotavljajo, da bi klicni dostop moral zadostovati za zadovoljivo kakovost zvoka, pritrjujejo tudi uporabniki na spletnih forumih, vendar pri dejanskem preizkusu nismo bili ravno zadovoljni z rezultatom.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji