Objavljeno: 27.5.2008 15:15 | Avtor: David Vidmar | Monitor Maj 2008

Outlook na steroidih

Xobni je vtičnik za Outlook, za katerega avtorji trdijo, da bomo z njim spet srečni ob uporabi elektronske pošte. Drzna obljuba, vendar po prvih nekaj dneh rabe lahko trdimo, da imajo nemara celo prav.

Vsakič, ko pomislimo, da je elektronska pošta mrtva, neuporabna in nezanimiva in da smo videli že vse, se porodi nova zamisel, ki nas prepriča, da je domišljija ljudi neomejena. Nekako tako smo pomislili, ko smo prvič videli Xobni. Xobni, kar je, mimogrede, anagram za "Inbox", Outlooku doda nekatere zmožnosti, ki jih verjetno nismo pogrešali, ko pa jih imamo, se od njih težko ločimo. Deluje tako v povezavi s strežnikom Exchange kot tudi, če pošto pobirate prek strežnikov POP3 ali IMAP.

Najbolj inovativna in zanimiva je možnost, da Xobni prebrska zgodovino vaše elektronske pošte in med sporočili poišče povezave med vašimi stiki. Nato za izbrano elektronsko sporočilo prikaže podatke o avtorju in z njim povezanimi stiki, povezana sporočila in priponke. Prikaz se izkaže za uporabnega, kadar se na primer ne moremo spomniti vseh imen ekipe, s katero sodelujemo, ali smo pozabili ime prijateljeve nove punce, ki pa je večkrat med prejemniki šal, ki jih prijatelj pošilja, in jo zato Xobni "pozna".

Xobni poskuša v elektronskih sporočilih poiskati tudi telefonske številke, nato jih samodejno pripiše stikom. Žal pa so te lastnosti stikov ločene od tistih, ki so shranjeni v Outlookovih stikih, prav tako iskanje ne deluje povsem zanesljivo. Nekajkrat pa se nam je res zgodilo, da je Xobni izvrtal telefon iz kakega starega sporočila, ki bi ga ročno zelo težko našli.

V stranski orodni vrstici Xobni prikaže tudi seznam vseh priponk, ki smo jih poslali ali dobili od določenega človeka v preteklosti. Tako se elegantno rešimo težav ob sporočilih, kot je na primer "poglej datoteko, ki sem ti jo poslal prejšnji teden". Namesto brskanja po starih sporočilih je ta priponka oddaljena samo klik ali dva.

Druga zanimiva zmožnost vtičnika je prikaz statistike, ki jo Xobni zgradi iz vse pošte, ki jo hranite. Tako lahko izvemo, recimo, koliko časa povprečno potrebujejo stiki, da nam odgovorijo, ali ob katerih urah nam največkrat pošljejo ali odgovorijo na pošto. Vprašanje je, koliko je to ključno, vsekakor pa je zanimivo!

Najmanj revolucionarna zmogljivost, ki jo Xobni ponuja, je hitro iskanje pošte. To ni seveda nič novega in že precej dolgo zelo dobro počne tudi nekaj drugih izdelkov, recimo dodatek Lookout ali sam Outlook 2007 ob pomoči Microsoft Desktop Search. Čeprav iskanje ni nič posebnega, lahko trdimo, da deluje zelo hitro, rezultat pa je prikazan resda na majhnem prostoru, a kljub temu pregledno.

Kot smo že v uvodu namignili, je Xobni zanimiv in inovativen. Vendar je vprašanje, ali so njegove funkcije toliko zanimive, da jih bomo uporabljali dlje kot prvih 15 minut. Zelo razveseljivo pa je, da so avtorji napovedali, da bodo podobne vtičnike kmalu razvili tudi za druge poštne sisteme, tudi spletne, kot je na primer Gmail.

Xobni je še v razvoju, zato se je med preizkusom pokazal za nekoliko nestabilnega. Na enem izmed preizkuševalnih računalnikov se nam je zgodilo, da je po nekaj urah rabe porabil velikanske količine pomnilnika, pogosto pa se zgodi, da Xobni oziroma njegovo okno enostavno izgineta, prikliče ju šele nov zagon Outlooka. Upamo, da bodo razvijalci te težave do končne različice odpravili. Glede na to, da so Xobni že opazili v Microsoftu in ga je na eni izmed konferenc demonstriral sam Bill Gates, je mogoče, da Xobni v tej obliki sploh ne bo dočakal izida in bo prej vse skupaj kupil Microsoft.

Avtorji so se pri promoviranju vtičnika Xobni odločili za viralno promocijo in ga boste v svoj računalnik lahko prenesli samo, če vam bo znanec poslal elektronsko vabilo. Ker vsak uporabnik kmalu po namestitvi dobi pet povabil, si vabila ni težko priskrbeti. Pobrskajte po spletu ali povprašajte znance.

Xobni

Kaj:   Vtičnik za Microsoft Outlook, ki olajša delo z elektronsko pošto.
Izdeluje: Xobni, www.xobni.com.
Za:Zanimiva zamisel, videz.
Proti:Občasna nestabilnost preizkusne različice, vprašljiva uporabnost.

Poštna statistika je zanimiva, čeprav verjetno le redko zelo uporabna.

Vas zanima, na katerem mestu je Mojca? Na petem. Po številu izmenjanih sporočil, seveda.

Xobni je zanimiv in inovativen. Vendar je vprašanje, ali so njegove funkcije toliko zanimive, da jih bomo uporabljali dlje kot prvih 15 minut.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji